H Αλβανία, το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαική Ενωση

H Αλβανία, το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαική Ενωση

Σημαντική κινητικότητα στο διπλωματικό χάρτη σημειώνει η Αλβανία και προσωπικά ο Εντι Ράμα σε μια προσπάθεια να εδραιώσει τη θέση του ως χώρα μέλος του ΝΑΤΟ αλλά και να ενισχύσει το προφίλ του για να πάρει την πολυπόθητη ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαική Ενωση.

Της Αλεξίας Τασούλη

Έτσι λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν ο οποίος επισκέφτηκε τα Τίρανα και εξήρε τον ρόλο της Αλβανίας ως συμμαχικής χώρας, η ανακοίνωση από τα χείλη του Εντι Ράμα ότι εγκαινιάζει αεροπορική βάση για να εξυπηρετεί αεροσκάφη του ΝΑΤΟ έχει μεγάλη σημασία. Πολύ περισσότερο που συνδυάζει την κίνηση αυτή για να αποκρούσει την απειλή της Ρωσίας στοχείο που ενδιαφέρει πολύ τους Αμερικανούς.

«Είναι μια περιοχή που κινδυνεύει από τις νεοϊμπεριλαστικές φιλοδοξίες της Ρωσίας» είπε με νόημα ο Αλβανός πρωθυπουργός για να προσθέσει ότι είναι μια βάση που θα προσθέσει άλλο ένα στοιχείο ασφάλειας στην περιοχή μας των Δυτικών Βαλκανίων η οποία όπως όλοι ξέρουμε είναι μια περιοχή που κινδυνεύει και ευτυχώς η Αλβανία είναι στην άλλη πλευρά», είπε ο Ράμα.

Από το 2009 που η Αλβανία έγινε μέλος του ΝΑΤΟ ενίσχυσε τους δεσμούς της με τις ΗΠΑ οι οποίες μετά την εμπλοκή τους στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου πήραν τον χαρακτηρισμό της προστάτιδα χώρας της Αλβανίας και οι Αλβανοί θεώρησαν την Αμερική την χώρα που τους έδωσε την ανεξαρτησία που τους αξίζει. Ως αντάλλαγμα η Αλβανία στήριξε την αμερικανική παρουσία στο Ιράκ και όχι μόνο.

Το να γίνει όμως μέλος τα Ευρωπαικής Ενωσης φαντάζει δύσκολο, ωστόσο όχι και ακατόρθωτο αν λάβουμε υπόψη ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε στα Τίρανα και η ευρωπαική σύνοδος για την Ουκρανία.

Τον Οκτώβριο του 2019 οι Βρυξέλλες απέρριψαν την έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης και αυτό έφερε την απογοήτευση του αλβανικού λαού. Στις 24 Μαρτίου τελικά, οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων συμφώνησαν στην έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

Την επόμενη μέρα τα συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με τη διεύρυνση και τη διαδικασία σταθεροποίησης και σύνδεσης εγκρίθηκαν επίσημα με γραπτή διαδικασία. Ωστόσο, η οικονομία της Αλβανίας παραμένει προβληματική, χωρίς παραγωγικότητα με υψηλά ποσοστά παράνομης οικονομίας και μεγάλη ανεργία.

Η οικονομία της στηρίζεται κατά κύριο λόγο στα εμβάσματα που στέλνουν οι Αλβανοί μετανάστες σε φιλικά και συγγενικά πρόσωπα που παρέμεναν στην Αλβανία αλλά και οι εμπορικοί δεσμοί με την Τουρκία.

Η αυξανόμενη διαφθορά και η έντονη επιθυμία γρήγορου πλουτισμού οδήγησε στην κατάρρευση της οικονομίας μέσα από τα σχήματα των πυραμίδων που υπήρχαν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Αλβανίας που με τη σειρά τους γρήγορα έφεραν εθνική κρίση.

Σε αυτό το σκηνικό ας μην ξεχνάμε και τον ρόλο της Ελλάδας που μπορεί το 2008 η κυβέρνηση Σαμαρά να έδωσε το πράσινο φως για να ενταχθεί η Αλβανία στο ΝΑΤΟ, σήμερα όμως, όσο η πληγή της υπόθεσης Μπερίσα παραμένει ανοιχτή, το βέτο από την κυβέρνηση Μητσοτάκη για να γίνει πλήρες μέλος της Ευρωπαικής Ενωσης, είναι πάντα στο τραπέζι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ανώτατο Δικαστήριο: Ο Τραμπ μπορεί να είναι υποψήφιος στις εκλογές

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top