Τεχνικο-οικονομικοί και νομικοί σύμβουλοι για την υπό σύσταση «Μετάβαση Α.Ε.», ενώ στο μεταξύ η Εγνατία Οδός Α.Ε., προθερμαίνεται προπαρασκευαστικά.
Όπως είπε στο GRTimes.gr o πρόεδρος της τεχνικής εταιρείας του δημοσίου δρ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος, η Ε.Ο.Α.Ε. θα προχωρήσει σε μία αρχική αξιολόγηση των έργων που θα επιβλέπει η υπό σύσταση θυγατρική της και τα οποία θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης για την απολιγνιτοποίηση περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και της Αρκαδίας.
Η Μετάβαση Α.Ε. είναι υπό σύσταση καθώς θα πρέπει επί τη βάσει των προτάσεων νομικών και τεχνο-οικονομικών συμβούλων, να οριστούν με σαφήνεια και στην μικρότερη λεπτομέρεια οι στόχοι και όλα τα ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία της Εταιρείας, η οποία θα αποτελέσει τον κύριο δικαιούχο πράξεων που θα ενταχθούν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης στους τομείς των υποδομών μεταφορών, ενέργειας και περιβάλλοντος.
Mετά την επικαιροποίηση του master plan του ΣΔΑΜ, ο φορέας που έχει συγκροτηθεί για το Σχέδιο, μόλις προχθές (24/3/2021) δημοσίευσε ανοιχτή πρόσκληση με την οποία καλεί σε διαβούλευση φορείς του δημοσίου τομέα και της Αυτοδιοίκησης, επαγγελματικούς και κοινωνικούς εταίρους, καθώς και ακαδημαϊκούς – ερευνητικούς φορείς, με στόχο την κατάρτιση ενός «Ειδικού Μεταβατικού Προγράμματος για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση 2020-2023» ( «ΕΜεΠ ΔΑΜ 2020-2023).
Οι φορείς που θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση πρέπει να έχουν έδρα και δραστηριότητα στις Π.Ε. Κοζάνης , Φλώρινας και στο Δήμο Μεγαλόπολης Π.Ε. Αρκαδίας.
Το Πρόγραμμα στοχεύει στην υλοποίηση άμεσων παρεμβάσεων ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής, αναπροσανατολισμού της απασχόλησης, διαφοροποίησης της τοπικής οικονομίας, προσέλκυσης άμεσων επενδύσεων, καθώς και στην προετοιμασία κατάλληλου επιχειρηματικού περιβάλλοντος για την υποδοχή νέων δραστηριοτήτων και επενδύσεων μεγαλύτερης κλίμακας. Αυτό το Μεταβατικό Πρόγραμμα θα χρηματοδοτεί δράσεις από πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020, του Πράσινου Ταμείου και του REACT-EU.
«Τα ενεργειακά έργα, στις περιοχές του ΣΔΑΜ, αποτελούν ένα μέρος μόνο, από αυτά που θα πρέπει να εκτελεστούν στις περιοχές απολιγνιτοποίησης. Πολλά είναι τα έργα αποκατάστασης των λιγνιτικών περιοχών, φυσικού τοπίου, αξιοποίησης υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος, οδικών διασυνδέσεων, δηλαδή έργα στα οποία η Εγνατία Οδός Α.Ε. μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά καθώς διαθέτει επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης», είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος προσθέτοντας ότι οι σύμβουλοι θα διερευνήσουν και το πως η Εταιρεία θα μπορέσει να ενισχυθεί με πρόσθετο προσωπικό.
«Η προίκα της Εγνατίας Οδού Α.Ε. είναι οι μηχανικοί που διαθέτει και ευρύτερα οι επιστήμονες τεχνικών ειδικοτήτων, με τους οποίους μπορεί, μέσω του νέου νομικού προσώπου που θα συσταθεί, να συμβάλλει καθοριστικά για τα έργα που θα πρέπει να εκτελεστούν από πλευράς δημοσίου. Πιστεύω ότι το σημαντικό αντικείμενο που αναλαμβάνει η Εταιρεία, θα αποτελέσει πρόκληση που θα προσελκύσει, μέσω της κινητικότητας, πρόσθετο επιστημονικό προσωπικό», τόνισε ο κ. Κωνσταντόπουλος.
Ένα μέρος του προσωπικού που διαθέτει η Ε.Ο.Α.Ε. θα απελευθερωθεί όταν ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός παραχώρησης του οδικού άξονα της Εγνατίας Οδού, αν και η Εταιρεία έχει προς εκτέλεση ένα πλούσιο χαρτοφυλάκιο έργων, συμπεριλαμβανομένου του πολύ σημαντικού έργου της οδικής ασφάλειας στο οδικό δίκτυο της χώρας (πλην αυτοκινητοδρόμων).
Σημειωτέον ότι το ΣΔΑΜ έχει ένα χρονικό ορίζοντα υλοποίησης 2021-2035, ενδέχεται δε να επεκταθεί ο χρόνος που θα απαιτηθεί για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου στις περιοχές που σταδιακά αφήνουν πίσω τους το λιγνιτικό τους παρελθόν.