Οι πρόσφατες εξελίξεις για τη μετάβαση στην εποχή της ψηφιακής Δικαιοσύνης παρουσιάστηκαν στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Ρεπορτάζ: Βασίλης Παπαναστασούλης

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της νέας βιβλιοθήκης του ΔΣΘ επί της οδού Δωδεκανήσου 10Α.

Οι Γενικοί Γραμματείς των Υπουργείων Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Πάνος Αλεξανδρίδης και Λεωνίδας Χριστόπουλος παρουσίασαν τα ψηφιακά εργαλεία που τίθενται στη διάθεση των συλλειτουργών της Δικαιοσύνης και θα αναφέρθηκαν στις ψηφιακές δράσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί.

Μιλώντας στο Grtimes ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνος Αλεξανδρίδης δήλωσε ότι σήμερα παρουσιάζεται μία σειρά από ψηφιακές δράσεις, ορισμένες από τις οποίες είναι σε τελικό στάδιο όπως το άυλο συναινετικό δικαστήριο, για το οποίο αναμένεται η ΚΥΑ ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων. Μάλιστα έκανε λόγο για μία “ουσιωδώς ψηφιακή επανάσταση” και ανέφερε ότι στόχος είναι οτι μέσα στη διετία να έχουν ολοκληρωθεί όλες αυτές οι ψηφιακές δράσεις.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης σημείωσε μιλώντας στο Grtimes ότι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Δικαιοσύνης. “Πρέπει να υλοποιηθεί με ταχύτατα βήματα γιατί έχει καθυστερήσει πολλά χρόνια” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστόπουλος.

Ο πρόεδρος του ΔΣΘ Ευστάθιος Κουτσοχήνας εξέθεσε τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις του Συλλόγου για την εισαγωγή των νέων τεχνολογιών και θεσμών στη δικαστική και εξωδικαστική πρακτική προς διευκόλυνση των μελών του Συλλόγου και με σκοπό την επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής της Δικαιοσύνης.

Μιλώντας στο Grtimes ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης τόνισε ότι οι δράσεις στον τομέα της ψηφιακής δικαιοσύνης αποτελεί στοίχημα και για τον ΔΣΘ. Η σημερινή παρουσία των δύο γενικών γραμματέων σηματοδοτεί μία σημαντική εξέλιξη στον τομέα της ψηφιακής δικαιοσύνης, η οποία έρχεται σε συνέχεια και πολλών δράσεων και της εκδήλωσης που πέρσι είχαμε παρουσιάσει ως Δικηγορικός σύλλογος στο Helexpo Forum.

Στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού των διαδικασιών για την ταχύτερη και εγκυρότερη εξυπηρέτηση των πολιτών, μεταξύ άλλων, θα γίνουν τα εξής: κατάθεση ψηφιακών αιτήσεων που αφορούν τα δικαστήρια (κληρονομικά, εταιρικά κ.α.), έκδοση πιστοποιητικών σε ηλεκτρονική μορφή, ασύρματη διαδικτυακή σύνδεση (wifi) στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε με την τήρηση αυστηρών προληπτικών μέτρων για την αναχαίτιση του COVID-19.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ