Η δράση του κυκλώματος διακίνησης μεταναστών-Κατηγορίες για ανθρωποκτονία σε 2 για θάνατο γυναίκας

Η δράση του κυκλώματος διακίνησης μεταναστών-Κατηγορίες για ανθρωποκτονία σε 2 για θάνατο γυναίκας

Η ΕΛ.ΑΣ. εξάρθρωσε εγκληματική οργάνωση που είχε αποκομίσει πάνω από 9 εκατ. ευρώ από τη διακίνηση παράτυπων μεταναστών.

Κατά την διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηλεία, συνελήφθησαν 41 μέλη της οργάνωσης, καθώς και πάνω από 80 αλλοδαποί ενώ όπως διαπιστώθηκε διακινήθηκαν πάνω από 2.322. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα 55 άτομα.

Η δράση των μελών της οργάνωσης ξεκίνησε τουλάχιστον από τα μέσα του 2022, παράτυπους μετανάστες από την Ασία στην χώρα μας αλλά και από την Ελλάδα σε χώρες της Ε.Ε., προμηθεύοντάς τους με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι διακινητές των αλλοδαπών βιντεοσκοπούσαν τους «πελάτες» απαιτώντας να επιβεβαιώσουν την επιτυχία της μεταφοράς και την χώρα στην οποία είχαν φτάσει.

Τα μέλη της οργάνωσης μάλιστα, έδιναν επιλογές στους αλλοδαπούς, όσον αφορά τον τρόπο μεταφοράς τους, αλλά και τον προορισμό με την «ταρίφα» να κυμαίνεται από 600 ευρώ μέχρι και…10.000 ευρώ.

Κατά την προανάκριση διαπιστώθηκε πως χρησιμοποιούσαν τη μέθοδο «look alike». Φρόντιζαν δηλαδή να βρίσκουν διαβατήρια, άδειες διαμονής και οποιοδήποτε άλλο ταξιδιωτικό έγγραφο, το οποίο ο πραγματικός κάτοχος προσομοίαζε με τον «ενδιαφερόμενο». Για να το πετύχουν αυτό οι παράτυποι μετανάστες προχωρούσαν σε ανάλογη κόμμωση, παρόμοια με αυτή των εικονιζόμενων ατόμων.

ΟΙ ΡΟΛΟΙ

Αρχηγός φέρεται ο 28χρονος Ε.Η., από το Μπαγκλαντές, όπου υπό τις εντολές του λειτουργούσαν τα υπόλοιπα μέλη.

Υπαρχηγός και δεξί χέρι του ήταν ο 50χρονος H. s . Ήταν το πρόσωπο που μεταβίβαζε τις οδηγίες που είχε πάρει από τον Αρχηγό, στα υπόλοιπα μέλη ενώ παράλληλα είχε και τον ρόλο του «εγγυητή- ταμεία- της οργάνωσης.

  • 25 μέλη της οργάνωσης είχα τον ρόλο του πλαστογράφου. ‘Ήταν οι άνθρωποι που έφτιαχνα πλαστά covid test, boarding pass κ.α.
  • 28 μέλη της οργάνωσης ήταν οι μεταφορείς- συνοδοί, εκείνοι δηλαδή που έδιναν οδηγίες στους παράτυπους μετανάστες αλλά και να τους μεταφέρουν.
  • 7 μέλη της οργάνωσης ήταν οι εκμισθωτές κατοικιών
  • 3 μέλη έβρισκαν τους αλλοδαπούς που στη συνέχεια θα διακινούνταν στην Ελλάδα και σε χώρες της Ε.Ε.
  • 15 από αυτούς είχαν το ρόλο να κρατούν και να διαχειρίζονται τα χρήματα – εγγυήσεις, που έπαιρναν από τους παράτυπους μετανάστες
  • και 15 ακόμα άτομα ήταν περιφερειακά μέλη της οργάνωσης.

ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ HAWALA

Τα χρήματα της οργάνωσης διακινούνταν μέσω του συστήματος HAWALA, -αποφεύγοντας την μεσολάβηση τραπεζών-, λόγω του χαμηλού κόστους, της γρήγορης παράδοσης, της δυσκολίας ανίχνευσης μεταφοράς αλλά και του ξεπλύματος χρημάτων .

Βασική αρχή του εν λόγω συστήματος, τα χρήματα να μην βγαίνουν ποτέ από την χώρα στην οποία βρίσκονται.

Όπως αναφέρεται στην δικογραφία, «για παράδειγμα όταν ένας αλλοδαπός στην Ελλάδα θέλει να στείλει χρήματα στη χώρα του, έρχεται σε επαφή με τον μεσολαβητή, δίνει το ποσό που θέλει να στείλει και εκείνος ειδοποιεί συνεργό του στην χώρα του εξωτερικού , ο οποίος κάνει την πληρωμή στον παραλήπτη σε τοπικό νόμισμα».

Ταυτοποιήθηκαν 21 τέτοια καταστήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα οποία χρησιμοποιούσαν την συγκεκριμένη μέθοδο.

«ΚΑΒΑΤΖΕΣ -ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ»

Οι διακινητές παρείχαν στους παράτυπους μετανάστες καταλύματα, για τα οποία πλήρωναν είτε την ημέρα, είτε μηνιαίως.

Το ποσό αυτό ανερχόταν κατά άτομο στα 150 ευρώ. Αυτά τα καταλύματα μάλιστα τα «διαφήμιζαν» στο facebook, με στόχο να προσελκύσουν περισσότερα άτομα. Κατά την προανάκριση καταγράφηκαν τουλάχιστον 12 τέτοιοι χώροι που λειτουργούσαν ως «καβάτζες- ξενοδοχεία- σε 8 διαφορετικές διευθύνσεις στο κέντρο της Αθήνας, στα οποία βρέθηκαν κατά τις έρευνες πάνω από 80 παράτυποι μετανάστες οι οποίοι και συνελήφθησαν για διοικητική απέλαση.

ΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Προκειμένου να είναι δύσκολος ο εντοπισμός τους, χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συσκευές καταχωρημένες σε ονόματα ανύπαρκτων αλλοδαπών, ενώ για τις μεταξύ τους επικοινωνίες είχαν και πληθώρα τηλεφωνικών συνδέσεων, τα λεγόμενα ghost numbers, τα οποία άλλαζαν συνεχώς. Χρησιμοποιούσαν κυρίως διαδικτυακές εφαρμόγες όπως το whats app, IMO, messenger, signal, telegram, viber,για να αποφεύγουν την καταγραφή των συνομιλιών τους από τους Αστυνομικούς, στις οποίες μιλούσαν με κωδικές ονομασίες.

Ναφαράτ/ Ντομάτες/ Φαλάφελ: Πελάτης- αλλοδαπός που ενδιαφερόταν για επιτάχυνση της έκδοσης ταξιδιωτικών εγγράφων.

Μάστορας: Πλαστογράφος

Βιβλίο/ Τετράδιο: Διαβατήριο

Κατηγορία Α: Καλής ποιότητας πλαστό έγγραφο

Κατηγορία Β: Κακής ποιότητας πλαστό έγγραφο.

ΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ

Τα μέλη της οργάνωσης χρησιμοποιούσαν, σύμφωνα με όσα αναγράφονται στην δικογραφία, δύο διαφορετικούς τρόπους διακίνησης.

Ο πρώτος ήταν με αεροπλάνο, με το κόστος να ανέρχεται στις 4.000 ευρώ, ακολουθώντας τις εξής διαδικασίες.

Για κάθε αλλοδαπό- μετανάστη «πελάτη» έκλειναν δύο αεροπορικά εισιτήρια.

Το ένα ήταν για την χώρα που ήθελε στην Ευρώπη και το δεύτερο με προορισμό κάποια πόλη ή νησί της Ελλάδας.

Κατά την διαδρομή μέχρι το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, αλλά και κατά την παραμονή τους εκεί, τα μέλη της οργάνωσης έδιναν οδηγίες στους παράτυπους μετανάστες έτσι ώστε να περάσουν τον αρχικό έλεγχο.

Στη συνέχεια τους έλεγαν να πάνε στις τουαλέτες και να αλλάξουν ρούχα για να μην εντοπιστούν από τυχόν έλεγχο στον χώρο του αεροδρομίου.

Οι παράτυποι μετανάστες, επιβεβαίωναν την αναχώρηση τους μέσω φωτογραφιών selfie, ώστε να παραλάβουν οι διακινητές τα χρήματα από μαγαζιά HAWALA.

Ο άλλος τρόπος ήταν με τα πόδια ή με οχήματα.

Αυτό γινόταν μέσω Τουρκίας. Αρχικά οργάνωναν σε γκρουπ τους παράτυπους μετανάστες, τους περνούσαν από την Τουρκία μέσω του Έβρου στην ελληνική επικράτεια. Τους μετέφεραν σε βενζινάδικα και εκεί τους επιβίβαζαν είτε σε φορτηγά είτε σε λεωφορεία και τους μετέφεραν προς Αθήνα και προς Θεσσαλονίκη. Εκεί παρέμεναν για λίγο σε συγκεκριμένα διαμερίσματα που είχαν οι διακινητές, όπου τους έδιναν τα πλαστά έγγραφα. Για εκείνους που ήθελαν να φύγουν στη συνέχεια σε κάποια χώρα της Ε.Ε. οι μεταφορές γίνονταν είτε στην Αθήνα, είτε στη Νέα Μανωλάδα, εκεί όπου ήταν και το «κέντρο» της οργάνωσης. Τους έβαζαν σε οχήματα τα οποία κινούνταν στην Αλβανία και εν συνεχεία προς Βοσνία ή Σερβία.

Σε αυτή την περίπτωση η ταρίφα…ξεκινούσε από 1250 ευρώ και έφτανε τις 4000 ευρώ.

ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΙΑ-ΑΦΡΙΚΗ

Όσον αφορά τους αλλοδαπούς από Ασία και Αφρική που ήθελαν να φτάσουν σε χώρες της Ε.Ε., (κυρίως σε Σερβία, Μαυροβούνιο, Πορτογαλία, Ολλανδία, Κροατία, Γαλλία, Αυστρία, Βοσνία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Σουηδία, Ουγγαρία και Βουλγαρία), χρησιμοποιώντας την Ελλάδα ως ενδιάμεσο σταθμός, το ποσό ανερχόταν από 4.000 ευρώ έως 10.000 και η διαδικασία ήταν η εξής.

Οι αλλοδαποί έδιναν τα χρήματα σε κάποιο κατάστημα – εγγυητήριο των μελών της οργάνωσης σε οποιαδήποτε χώρα και αυτοί εξέδιδαν το αεροπορικό εισιτήριο με προορισμό την χώρα μας, παρακάμπτοντας τυχόν έλεγχο του αεροδρομίου και επιβιβάζοντας τον αλλοδαπό στο αεροσκάφος με προορισμό την Αθήνα. Κατά την αποβίβαση τους συλλαμβάνονταν αυτοβούλως από τις αστυνομικές αρχές, όπου τα μέλη της οργάνωσης με την ελευθέρωση του κάθε «πελάτη» προχωρούσαν στην παράνομη μεταφορά του σε οποιαδήποτε χώρα της Ε.Ε.

ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ

Από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, στην οποία προχώρησαν οι αρχές, διαπιστώθηκε πως στις 21 Ιανουαρίου 2023 , ότι μία γυναίκα που μετέφεραν παράνομα, κατέληξε λόγω των συνθηκών. Οι διακινητές προσπάθησαν, όπως διαπιστώθηκε, να συγκαλύψουν τον θάνατο της έτσι ώστε να μην δυσφημούνταν η «δουλειά» τους και να μην αναγκαστούν να ρίξουν τις τιμές.

Παράλληλα, εντοπίστηκαν και τα σημεία αφίξεων- αναχώρησης και συνάντησης των αλλοδαπών στην Ε.Ε., με μέλη της οργάνωσης τα οποία και τους υποδείκνυαν.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΠΛΑΣΤΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Τα εργαστήρια κατάρτισης πλαστών εγγράφων, τα είχαν δημιουργήσει σε πέντε διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας. Εκεί βρέθηκαν από τους αστυνομικούς ηλεκτρονικοί υπολογιστές, usb , πλαστικοποιητές, μήτρες δημοσίων εγγράφων, γραφική ύλη, υδατογραφήματα, πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και συγκεκριμένα ταυτότητες και διαβατήρια που ανήκαν σε πολίτες ξένων χωρών.

Πηγή: iefimerida.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Θεσσαλονίκη: Επεισόδιο με οπαδική χροιά στις Σαράντα Εκκλησιές (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Πακιστάν: «Τρομοκράτες» που επιχειρούσαν από το Ιράν σκότωσαν τέσσερις στρατιώτες

EOΔΥ: Τρεις οι θάνατοι από στρεπτόκοκκο στη χώρα

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top