Η εγκύκλιος Θεοδωρικάκου για την τηλεργασία στο Δημόσιο

Η εγκύκλιος Θεοδωρικάκου για την τηλεργασία στο Δημόσιο

Η νέα εγκύκλιος του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου δίνει τη δυνατότητα τηλεργασίας των δημοσίων υπαλλήλων σε ποστοσό άνω του 50% τουλάχιστον μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, στις περιοχές αυξημένου κινδύνου λόγω του κορωνοϊού. 

Μέχρι αυτή την ημερομηνία επίσης αναστάλλονται οι εκλογές ανάδειξης των υπηρεσιακών συμβουλίων, αν και θα υπάρξει η δυνατότητα να διεξαχθούν ηλεκτρονικά. 

Βάσει της εγκυκλίου επανακαθορίζεται στο 50% το ποσοστό για την υποχρεωτική εξ’ αποστάσεως εργασία των υπαλλήλων του Δημοσίου στις υπηρεσίες που βρίσκονται και στα δύο επιδημιολογικά επίπεδα – επιτήρησης και αυξημένου κινδύνου. 

Στον υπολογισμό του ποσοστού αυτού λήφθηκαν υπόψη μόνο όσοι μπορούν να παρέχουν εργασία εξ’ αποστάσεως με βάση τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντα που ασκούν. Αντίθετα δεν συμπεριλαμβάνονται στο ποσοστό όσοι ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, έστω και αν παρέχουν εξ’ αποστάσεως εργασία. 

Η εγκύκλιος δίνει επίσης τις δυνατότητες σε κάθε φορέα που ανήκει σε περιοχή αυξημένου κινδύνου να εξετάζει ο ίδιος την παροχή εξ’ αποστάσεως εργασίας ακόμη και σε υψηλότερο του 50% ποσοστό “εφόσον δεν διαταράσσεται η εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας”. 

Ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες η εγκύκλιος προβλέπεις ότι με βάση ορισμένα κριτήρια “ο οικείος υπουργός ή το αρμόδιο όργανο διοίκησης θα προσδιορίσει για το ως άνω χρονικό διάστημα τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό υπαλλήλων ανά οργανική μονάδα, οι οποίοι θα παρίστανται στην υπηρεσία για αυτοπρόσωπη παροχή εργασίας εκ περιτροπής”. 

Αναφορικά με την εξυπηρέτηση κοινού

Επίσης η εξυπηρέτηση του κοινού στις περιοχές που έχουν ενταχθεί στο επιδημιολογικό επίπεδο επιτήρησης γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν ραντεβού, ενώ στο επιδημιολογικό επίπεδο αυξημένου κινδύνου το κοινό εξυπηρετείται μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και υποχρεωτικά μετά από ραντεβού. 

Υπενθυμίζεται, ακόμη ότι είναι υποχρεωτική η ισχύς των τριών ωραρίων λειτουργίας που αφορούν την προσέλευση και αποχώρηση των δημοσίων υπαλλήλων (7.00-15.00, 8.00-16.00 και 9.00-17.00) ή ακόμα και η παροχή εργασίας σε βάρδιες, ανεξάρτητα από το πάγιο ωράριο λειτουργίας της δημόσιας υπηρεσίας, προκειμένου να επιτυγχάνεται αποσυμφόρηση στις δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Για τα υπηρεσιακά συμβούλια 

Έως τις 30 Νοεμβρίου, που ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα, αναστέλλεται κάθε εκλογική δραστηριότητα ανάδειξης των αιρετών εκπροσώπων στα υπηρεσιακά συμβούλια.

Επισημαίνεται ότι με νομοθετική ρύθμιση που καταθέτει ο κ. Θεοδωρικάκος, θα δίνεται η δυνατότητα οι εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια να γίνονται ηλεκτρονικά. Στη νομοθετική διάταξη προβλέπονται τα εξής:

«Η διαδικασία για την εκλογή αιρετών εκπροσώπων των υπαλλήλων στα υπηρεσιακά και πειθαρχικά συμβούλια που προβλέπονται στις διατάξεις του Κώδικα Κατάστασης Δημόσιων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν. 3528/2007) δύναται να διεξάγεται μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Με Κοινή Απόφαση του υπουργού Εσωτερικών και του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης καθορίζονται οι αναγκαίες λεπτομέρειες ως προς τις προϋποθέσεις, τη διαδικασία και τον τρόπο διεξαγωγής της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Με την ως άνω απόφαση δύναται να προβλέπεται και μεταβατική εφαρμογή των σχετικών διατάξεων».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ