«Η σημαντική αύξηση των εξαγωγών -εν μέσω πανδημίας- είναι η καλύτερη απόδειξη ότι οι εξαγωγές αποτελούν τον καθρέφτη μιας ανταγωνιστικής οικονομίας. Διότι η ανταγωνιστικότητα είναι η άλλη όψη της εξωστρέφειας», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του κατά στην παρουσίαση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας.

Η τόνωση της εξωστρέφειας αποτελεί ζήτημα κομβικής σημασίας στην προσπάθεια αναμόρφωσης του παραγωγικού μοντέλου στο οποίο βασίζεται επί δεκαετίες η ελληνική οικονομία.

Η αύξηση των εξαγωγών και των επενδυτικών εισροών από το εξωτερικό καταδεικνύει ότι, παρά τις προκλήσεις που προκάλεσε η πανδημία, το κυβερνητικό σχέδιο αποφέρει καρπούς: αφενός τα ελληνικά αγαθά και οι ελληνικές υπηρεσίες είναι ανταγωνιστικά στις αγορές του εξωτερικού, κυρίως χάρη στα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους, αφετέρου οι ξένοι επενδυτές βλέπουν στην Ελλάδα μακροπρόθεσμες δυνατότητες δημιουργίας σημαντικών υπεραξιών.

Το πρώτο επτάμηνο του 2021 η συνολική αξία των εξαγωγών έφτασε τα 22,11 δισεκ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 24,7% έναντι του αντίστοιχου επταμήνου το 2020 και 19,95% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2019, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Το ίδιο διάστημα, οι καθαρές εισροές Άμεσων Ξένων Επενδύσεων ανήλθαν σε 2,31 δισεκ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 34% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, αλλά και 12,5% σε σχέση με αυτή του 2019.

Η Ελλάδα έχει μπει σε μια τροχιά δυναμικής ανάπτυξης με σταθερή δημοσιονομική κατάσταση, δανείζεται με τα χαμηλότερα επιτόκια στην Ιστορία της και έχει αντιμετωπίσει σημαντικά ζητήματα που αφορούν στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μέσω διαθρωτικών παρεμβάσεων.

Η κατάκτηση αυτής της δυναμικής αντανακλάται στις εκδηλώσεις επενδυτικού ενδιαφέροντος που έχει διαχειριστεί την τελευταία διετία ο φορέας Enterprise Greece, ο οποίος έχει δεχτεί 208 αιτήματα για επενδύσεις -με εμφανή άνοδο το τελευταίο εξάμηνο. Έως σήμερα έχει προωθήσει 24 μεγάλες επενδύσεις προς τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων, ύψους 4,8 δισεκ. ευρώ, που έχουν δημιουργήσει σε 3.335 θέσεις εργασίας.

Πανδημία και ηλικιωμένοι

Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα, όπως και πολλές άλλες χώρες, ουσιαστικά αντιμετωπίζει μία πανδημία των ανεμβολίαστων, οι οποίο διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν και να εμφανίσουν σοβαρά συμπτώματα covid-19, ειδικά εάν είναι άνω των 60 ετών.

Ο αυξημένος κίνδυνος για τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών αποτυπώνεται και στις οροεπιδημιολογικές ανοσολογικές μελέτες και τα επιδημιολογικά στοιχεία που δίνει ο ΕΟΔΥ.

Περίπου 8 στις 10 εισαγωγές σε ΜΕΘ αφορούν πολίτες άνω των 60 ετών, 9 στους 10 πολίτες που έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω κορονοϊού ήταν άνω των 60 ετών και οι 9 στους 10 διασωληνωμένους άνω των 60 ετών είναι ανεμβολιαστοι.

Πρόκειται για μία ηλικιακή ομάδα στην οποία δίνεται πολύ μεγάλη έμφαση ώστε να διευρυνθεί η συμμετοχή της στην εμβολιαστική εκστρατεία.

Σε κάθε περίπτωση όπως υπογραμμίζουν πηγές του χώρου της υγείας, η επιβάρυνση στο σύστημα υγείας έχει αποδειχθεί ότι είναι πολύ μικρότερη χάρη στον εμβολιασμό, όπως αποτυπώνεται από τον συγκριτικά μικρότερο αριθμό νοσηλειών, διασωληνώσεων και θανάτων, παρά το γεγονός ότι πολλοί από τους περιορισμούς που ίσχυαν στο παρελθόν έχουν χαλαρώσει ή αρθεί.

Εμβολιασμός παιδιών και εφήβων

Σε ερωτήσεις για τον εμβολιασμό των παιδιών, απάντησαν η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, σε διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε το υπουργείο Παιδείας.

«Πάνω από 1000 ερωτήσεις δέχθηκε η σελίδα του υπουργείου από χτες, που ανακοινώθηκε η εκδήλωση, ενώ οι 9 στους 10 ήταν από γονείς», τόνισε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως κατά το χαιρετισμό της. Ακόμα συνεχάρη την εκπαιδευτική κοινότητα για «την προσαρμοστικότητα που έδειξε» στα μέτρα κατά του covid 19.

Με τη νέα χρονιά να έχει ήδη ξεκινήσει, και τα κρούσματα σε άτομα κάτω των 17 ετών να έχουν αυξηθεί από τον Ιούλιο, οι καθηγήτριες τόνισαν πως τα εμβόλια «είναι ασφαλή για τα παιδιά».

«Ο εμβολιασμός μειώνει σημαντικά την πιθανότητα κάποιος να κολλήσει, να νοσήσει, να νοσηλευτεί ή να πεθάνει από τον covid 19, ακόμα και με τη μετάλλαξη Δέλτα», υπογράμμισαν οι δυο καθηγήτριες.

Επίσης, ο ιός είναι «πιο αφιλόξενος στον οργανισμό των εμβολιασμένων. Ακόμα και να κολλήσουν θα το μεταδώσουν λιγότερο στους γύρω τους», εξήγησαν.

Αυτό που αυξάνει τις μεταλλάξεις είναι ο αριθμός των ανεμβολίαστων. Ο ιός βρίσκει πρόσφορο έδαφος, παρεκτρέπεται και μεταλλάσσεται, ανέφεραν. Παράλληλα πρόσθεσαν, πως «καλύτερος ο εμβολιασμός, παρά οι όποιες θεραπείες με τα αμφίβολα, ως και αντικρουόμενα αποτελέσματα».

Αύξηση των κρουσμάτων παιδιών και εφήβων

«Τροποποιήθηκε η συχνότητα και η βαρύτητα της νόσου εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα» ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου παρουσιάζοντας επιστημονικά δεδομένα του covid 19 σε παιδιά και εφήβους.

Τα στοιχεία από τις ΗΠΑ καταδεικνύουν αύξηση των περιστατικών σε άτομα 5 με 17 ετών από το φετινό Ιούλιο, καθώς και των νοσηλειών και των εισαγωγών σε ΜΕΘ. Η σοβαρότητα της νόσου δε φαίνεται να αυξάνεται, σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου, αλλά η «η πιθανότητα ενός παιδιού να νοσηλευτεί είναι τετραπλάσια αν μένει σε πολιτεία με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για την Ελλάδα, τα κρούσματα μεταξύ 4 και 18 ετών αυξήθηκαν τον Ιούλιο, αλλά όχι και οι εισαγωγές σε ΜΕΘ και οι θάνατοι. «Η μετάλλαξη Δέλτα δεν φαίνεται να «χτυπά» περισσότερο τα παιδιά. Παρά όλα αυτά, έχουμε αυξημένο αριθμό κρουσμάτων στους νέους κάτω των 17 ετών λόγω της κυκλοφορίας της μετάλλαξης Δέλτα, της αυξημένης κινητικότητας της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας και του εμβολιασμού των μεγαλύτερων ηλικιών».

«Περιμένουμε αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών παιδιών και εφήβων μετά το άνοιγμα των σχολείων λόγω των αυξημένων ελέγχων, την αύξηση της κινητικότητας», είπαν, ενώ αναμένονται περαιτέρω επιστημονικά δεδομένα σχετικά με την πλήρη έκταση της νόσου, όπως ο μακροχρόνιος covid στην υγεία παιδιών και εφήβων.

Αντιεμβολιαστές και εκπαιδευτικοί

Την Τρίτη ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Ζαχαρής παρήγγειλε στους εισαγγελείς εφετών και πρωτοδικών όλης της χώρας να διερευνήσουν υποθέσεις των αντιεμβολιαστών-αρνητών που έχουν στοχοποιήσει εκπαιδευτικούς ή σχολεία, οι οποίοι καλούνται να εφαρμόσουν τον νόμο για την τήρηση των μέτρων και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Αναλυτικότερα, ο κ. Ζαχαρής παρήγγειλε στους κατά τόπους εισαγγελείς εφετών και πρωτοδικών της χώρας να διερευνήσουν τάχιστα εάν οι ενέργειες των αντιεμβολιαστών κατά εκπαιδευτικών συνιστούν αξιόποινες πράξεις και σε καταφατική περίπτωση να ενεργήσουν όπως ο νόμος ορίζει. Ακόμη, ο κ. Ζαχαρής ζητεί, λόγω της σοβαρότητας των εν λόγω υποθέσεων, η παρέμβασή τους να είναι άμεση και συνεχής με στόχο την τήρηση των νόμων και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Όπως τόνισε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, οι απόπειρες επιβολής απόψεων που θέτουν σε τεράστιο κίνδυνο παιδιά, εκπαιδευτικούς, οικογένειες, δεν μπορεί να γίνουν ανεκτές. Υπάρχουν νόμοι με συγκεκριμένες προβλέψεις που πρέπει να εφαρμόζονται. Όπως υπάρχουν και οδηγίες από το Υπουργείο Παιδείας προς εκπαιδευτικούς για το πώς πρέπει να αντιδρούν σε τέτοια περιστατικά.

Όπως αρμοδίως υπογραμμίζεται, η κυβέρνηση, η οργανωμένη Πολιτεία, η εκπαιδευτική κοινότητα δεν υπάρχει περίπτωση να ανεχτούν τέτοιου είδους συμπεριφορές. Όποιος επιχειρεί παρόμοιες πράξεις θα είναι αντιμέτωπος με τις νομικές συνέπειες που επισύρουν, δίχως να υπάρχει περιθώριο για εκπτώσεις.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ