Η επόμενη μέρα της επανέναρξης των διερευνητικών επαφών

Η επόμενη μέρα της επανέναρξης των διερευνητικών επαφών

Ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη ολοκληρώθηκε, με την κυβέρνηση να επισημαίνει σε όλους τους τόνους, πριν αλλά και μετά τη διενέργειά τους, ότι οι επαφές αυτές δεν αποτελούν διαπραγματεύσεις, ούτε έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα.

Ήταν κάτι που έγινε σαφές και κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να επαναλαμβάνει πως «στόχος είναι να πιαστεί το νήμα από το σημείο που διακόπηκαν οι επαφές το 2016, με υπαιτιότητα της γείτονος. Να εξετάσουμε αν υπάρχει σημείο σύγκλισης, για να οδηγηθούμε ενδεχομένως σε διαπραγματεύσεις για το ένα και μοναδικό θέμα που μας απασχολεί είναι εδώ και δεκαετίες με την Τουρκία, το οποίο προκάλεσε και την πρόσφατη ένταση. Αυτό της οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου Είναι ξεκάθαρο -όπως άλλωστε έχει τονίσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- ότι καμία συζήτηση δεν αφορά την εθνική κυριαρχία και τα δικαιώματα της χώρας μας. Η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται οποιοδήποτε θέμα αφορά την εθνική κυριαρχία».

Κυβερνητικές πηγές συμπυκνώνουν σε επτά λόγους τη δικαίωση των κυβερνητικών χειρισμών επισημαίνοντας πως «η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών έρχεται ως επιστέγασμα της εξωτερικής πολιτικής επειδή:

Πρώτον: Από την αρχή η Ελλάδα είχε συμπυκνώσει τη θέση της στη φράση -που κατ’ επανάληψη διατύπωσε ο πρωθυπουργός- «σταματούν οι προκλήσεις, αρχίζουν οι συζητήσεις», κάτι που έγινε.

Δεύτερον: Ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών αποτελεί συνέχιση από το σημείο που διακόπηκαν τον Μάρτιο του 2016 με μοναδικό αντικείμενο την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών (υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ) στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Τρίτον: Στο τελευταίο διάστημα, η Ελλάδα -αποδεικνύοντας έμπρακτα την προσήλωσή της στο Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα στη Σύμβαση του Ο.Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας- προχώρησε σε συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία και μερικής οριοθέτησης με την Αίγυπτο. Συμφώνησε, επίσης, στην έναρξη διαβουλεύσεων με την Αλβανία για την από κοινού παραπομπή της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Τέταρτον: Στο ίδιο αυτό διάστημα η χώρα μας πέτυχε μια σειρά αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που υιοθετούν τις ελληνικές θέσεις, εκφράζουν αλληλεγγύη στην Ελλάδα και την Κύπρο και στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία ότι, σε περίπτωση που συνεχίσει την προκλητικότητα, θα υπάρχει ευρωπαϊκή αντίδραση με οικονομικές συνέπειες.

Πέμπτον: Ασκώντας ενεργητική εξωτερική πολιτική η Ελλάδα πέτυχε, στο ίδιο διάστημα, ένα πλέγμα συμφωνιών με χώρες του Αραβικού κόσμου και της Ανατολικής Μεσογείου, που ενισχύουν την περιφερειακή της θέση.

Έκτον: Η κυβέρνηση προχώρησε με νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου. Διακηρύσσοντας ταυτόχρονα -όπως ρητά αναφέρεται στο άρθρο 1 του νόμου- ότι ‘επιφυλάσσεται για την άσκηση και στις λοιπές περιοχές της Επικράτειάς της των αντίστοιχων δικαιωμάτων της’.

Έβδομον: Στο ίδιο αυτό διάστημα, η κυβέρνηση ανέπτυξε δράσεις για την άμεση ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων. Χθες, μάλιστα -αφού ήδη έχει κυρωθεί από τη Βουλή- προχώρησε στην υπογραφή συμφωνίας για την αγορά μιας μοίρας 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale».

Η εκτίμηση της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα

Πέρα από τα εθνικά θέματα όμως, η εξέλιξη της πανδημίας δεν αφήνει περιθώρια για καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση των συνεπειών της καθώς και την αποτροπή ενός νέου κύματος, τώρα που εξελίσσεται παράλληλα -με βάση το σχεδιασμό- και ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού.

Η χώρα μας – σύμφωνα με τους τελευταίους εβδομαδιαίους χάρτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) – εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Ενώ σχεδόν ολόκληρη η Ευρώπη είναι στο «κόκκινο», η Ελλάδα είναι στο «πορτοκαλί» και σχεδόν η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα με «πράσινες» περιοχές.

Ωστόσο, μείζον ζήτημα προβληματισμού τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο αποτελούν οι μεταλλάξεις του ιού. Στη χώρα μας εφαρμόζεται – από τις πρώτες μέρες που εμφανίστηκαν τα νέα στελέχη του ιού – αυστηρό σύστημα ελέγχου της εισόδου από το εξωτερικό με επταήμερη καραντίνα. Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το ECDC προχωρά στη δημιουργία ενός Δικτύου για την ενίσχυση της επαγρύπνησης, της επιτήρησης και της διάγνωσης νέων στελεχών, σε όλη την Ελλάδα. Πολύ σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή έχει αναλάβει το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Εν τω μεταξύ οι επιστήμονες και οι αρμόδιες αρχές υπογραμμίζουν ότι σε κάθε περίπτωση, απαιτείται μεγάλη προσοχή και σχολαστική τήρηση των μέτρων ατομικής και συλλογικής προστασίας. Προειδοποιούν πως αν δεν προσέξουμε μπορεί πολύ γρήγορα τα δεδομένα να ανατραπούν. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν «είναι γνωστό ότι η αποκλιμάκωση απαιτεί χρόνο και θυσίες, ενώ η έξαρση μπορεί να έρθει αστραπιαία. Είναι ανάγκη να είμαστε όλες και όλοι πάρα πολύ προσεκτικοί για να αποφύγουμε κάθε πισωγύρισμα».

Η πρόοδος στη διαδικασία του εμβολιασμού

Ο εμβολιασμός σχεδιάστηκε και διενεργείται βασισμένος στην στρατηγική κατεύθυνση ότι «συνεχίζεται η άμυνα, εντείνεται η αντεπίθεση». Η επιχείρηση «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό προχωρά σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και ο μηχανισμός λειτουργεί αποτελεσματικά, όπως επισημαίνεται από τους αρμόδιους φορείς.

Από τις 27 Δεκεμβρίου έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 177.000 εμβολιασμοί και έχουν ήδη κλειστεί 649.000 ραντεβού από τα οποία τα 245.000 αφορούν την πρώτη δόση και 404.000 την δεύτερη δόση.

Ο ρυθμός επιταχύνεται συνεχώς ανάλογα με τις παραδόσεις εμβολίων που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενώ όπως επισημαίνουν πηγές της, «από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση επέλεξε να εξασφαλίζεται για κάθε πολίτη που εμβολιάζεται και η δεύτερη δόση».

Σημαντικό κρίνεται το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες έχει αυξηθεί η δυναμικότητα του Συστήματος και του ρυθμού εμβολιασμού και ήδη ο μέσος όρος εμβολιασμών ξεπερνά τις 16 χιλιάδες ημερησίως. Έτσι η Ελλάδα βρίσκεται στη 10η θέση στην Ε.Ε. στον κυλιόμενο μέσο όρο των τελευταίων 7 ημερών. Μέχρι σήμερα λειτουργούν 390 εμβολιαστικά Κέντρα στα Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας, ενώ από τις 8 Φεβρουαρίου θα αναπτυχθούν άλλα 70. Την ίδια ώρα, σε καθημερινή βάση υπάρχουν περισσότερες από 100 κινητές μονάδες του ΕΟΔΔΥ αποκλειστικά για τον εμβολιασμό.

Όσον αφορά την παραλαβή των εμβολίων, χθες παρελήφθησαν από την Pfizer 100.000 δόσεις και οι παραδόσεις έχουν αποκατασταθεί. Οι αρμόδιοι εκφράζουν την ελπίδα πως αν διατηρηθεί το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων θα παραληφθούν συνολικά μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 815.000 δόσεις. Έτσι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουν παραληφθεί από τη Pfizer 1.415.000 δόσεις όπως ήταν και το αρχικά συμφωνηθέν χρονοδιάγραμμα. Σε ό,τι αφορά τις παραδόσεις από την AstraZeneca στους επόμενους δυο μήνες η χώρα μας θα παραλάβει, όπως ενημέρωσε η εταιρεία, 410.000 δόσεις μέχρι τέλος Φεβρουαρίου και μέχρι τέλος Μαρτίου άλλες 330.000 δόσεις. Υπενθυμίζεται ότι από την εταιρεία Moderna θα παραληφθούν 20.000 δόσεις των Ιανουάριο, 115.000 δόσεις τον Φεβρουάριο και 105.000 δόσεις τον Μάρτιο.

Συνάντηση με την ΠτΔ θα έχει το μεσημέρι ο πρωθυπουργός

Στις 13.00 το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα συναντηθεί, στο Προεδρικό Μέγαρο, με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου,

Η συνάντηση γίνεται στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων ενημερώσεων.

Χθες, στο πλαίσιο των επισκέψεών του σε υπουργεία που έχουν νέα ηγεσία μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό, ο πρωθυπουργός βρέθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Όπως τόνισε κατά την επίσκεψή του αυτή, «η αναπτυξιακή διάσταση του περιβάλλοντος, η σύνδεση του με τον τουρισμό, την αγροτική παραγωγή, τον πολιτισμό, βρίσκονται στον πυλώνα του αναπτυξιακού σχεδίου για την Ελλάδα του μέλλοντος».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top