Η καθημερινότητα στο προσωρινό υπνωτήριο αστέγων Θεσσαλονίκης

Η καθημερινότητα στο προσωρινό υπνωτήριο αστέγων Θεσσαλονίκης

Ρεπορτάζ: Ευτέρπη Μουζακίτη

Το GRTimes βρέθηκε στο προσωρινό υπνωτήριο αστέγων του δήμου Θεσσαλονίκης, που λειτουργεί εδώ και 15 ημέρες στο πρώην περίπτερο των “Γιατρών του Κόσμου” στην ΔΕΘ. Εκεί μας υποδέχθηκαν οι άνθρωποι του streetwork του ΟΚΑΝΑ, που έχουν αναλάβει τον συντονισμό και την φροντίδα των άστεγων συμπολιτών μας, μας ξενάγησαν στους χώρους του υπνωτηρίου και περιέγραψαν πως είναι να συμβιώνουν 15 μακροχρόνια άστεγοι. Επισήμαναν την άμεση ανάγκη για δημιουργία δομών και υπνωτηρίων για αστέγους, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των ανθρώπων που δεν έχουν σπίτι.  

Η ώρα είναι λίγο μετά τη μια το μεσημέρι. Οι άλλοτε θορυβώδεις κεντρικοί δρόμοι της Θεσσαλονίκης είναι σχεδόν άδειοι ενώ η ηλιόλουστη μέρα δεν θυμίζει σε τίποτα Μεγάλη Παρασκευή. Δυο άνδρες έξω από το πρώην περίπτερο των “Γιατρών του Κόσμου” εντός της ΔΕΘ, απολαμβάνουν την όμορφη μέρα, συζητώντας απέναντι από τον πύργο του ΟΤΕ. Είναι δυο από τους 14 άστεγους ανθρώπους που εδώ και δυο εβδομάδες ζουν προσωρινά στη δομή φιλοξενίας αστέγων του Δήμου Θεσσαλονίκης.  

“Η δομή άνοιξε στις 2 Απρίλιου, και μέχρι τις 12 το μεσημέρι, είχε γεμίσει. Για τρεις με τέσσερις ημέρες, γινόταν το αδιαχώρητο. Ερχόταν άστεγοι με προτροπή από υπηρεσίες, από την αστυνομία, το είχαν μάθει στην πόλη. Άλλα η χωρητικότητα είναι μόνο για 14 άτομα. Ήταν οι πιο δύσκολες μέρες, έπρεπε να τους λέμε ότι είμαστε γεμάτοι. Άλλοι μας έβριζαν, άλλοι παρακαλούσαν, άλλοι έκλαιγαν. Μας ζητούσαν να τους βάλουμε μέχρι και στο πάτωμα. Ακόμα συνεχίζουν και έρχονται. Μήπως περισσεύει κρεβάτι, μήπως άδειασε κρεβάτι. Αλλά δεν περισσεύει γιατί κανένας δεν θέλει να φύγει” περιγράφει στο GRTimes ο Ιωάννης Λιγδάς, ειδικός θεραπευτής στο Streetwork του ΟΚΑΝΑ. 

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης διαθέτει το χώρο και παράλληλα παρέχει το συσσίτιο, την καθαριότητα και την φύλαξη του χώρου τις βραδινές ώρες. Σε συνεργασία με τον δήμο, η υπηρεσία Streetwork του ΟΚΑΝΑ, έχει αναλάβει τον συντονισμό, την οργάνωση και την φροντίδα των άστεγων που φιλοξενούνται στη δομή. 

“Μέχρι να τελειώσουν τα περιοριστικά μέτρα, θα είναι εδώ. Βρήκαν στέγη, βρήκαν τροφή, καθαριότητα και ειδικά φροντίδα. Κάτι που έλειπε από τη ζωή τους. Έχουν ψυχολογική υποστήριξη εδώ. Από την άλλη, όμως τους είναι πολύ δύσκολο, εκεί που είχαν μάθει να είναι ελεύθεροι όλη τη μέρα, να περιοριστούν σε ένα χώρο. Αλλά και για αυτούς είναι το αντιστάθμισμα ότι έχουν όλο το υπόλοιπο, τη στέγη και τη φροντίδα ” αναφέρει ο κ. Λιγδάς

 

Όσοι ζουν προσωρινά στον χώρο, έχουν ενημερωθεί από την ομάδα του ΟΚΑΝΑ για τα μέτρα προστασίας που πρέπει να τηρούν. Υπάρχει τηλεόραση που ενημερώνονται για τις εξελίξεις.  “Το βιώνουν όπως όλοι. Άλλοι το αμφισβητούν, άλλοι λένε ότι όντως υπάρχει πρόβλημα. Περιμένουν όπως όλος ο κόσμος να βρεθεί ο τρόπος να αντιμετωπιστεί η πανδημία και να τελειώσει η καραντίνα. Εδώ δεν είναι μόνοι τους βέβαια. Τους αρέσει αυτό. Αλλά είναι δύσκολο να συμβιώσουν 14 άγνωστοι άνθρωποι. Η συμβίωση είναι μεγάλο θέμα. Στον δρόμο κοιμούνται μόνοι τους, συχνά φτάνουν και σε σημείο να είναι αντικοινωνικοί. Τώρα είναι εντελώς διαφορετική η κατάσταση εδώ. Τους αρέσει η φροντίδα. Από την άλλη τους πνίγει ο περιορισμός. Θα λυπηθούν όμως γιατί θα χάσουν όλο αυτό.” 

Η δομή φιλοξενίας αστέγων είναι προσωρινή και άνοιξε λόγω των έκτακτων μέτρων για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού. Όταν θα γίνει η άρση των μέτρων και σταματήσει η καραντίνα, η δομή θα κλείσει και οι άστεγοι θα επιστρέψουν στον δρόμο. Υπάρχει ένα υπνωτήριο στον Δήμο Θεσσαλονίκης, με χωρητικότητα 70 με 75  άτομα. Στην Θεσσαλονίκη, συνολικά είναι καταγεγραμμένοι περίπου 300-400 άστεγοι που περιφέρονται στην πόλη. “Εμείς πάντα το λέγαμε, και τώρα ειδικά με αφορμή τον κορωνοϊού, ότι χρειάζονται δομές, σε κάθε δήμο της πόλης. Αν γινόταν κάτι τέτοιο θα λυνόταν το πρόβλημα τουλάχιστον κατά 80%.” επισημαίνει ο κ. Λιγδάς.  

Η υπηρεσία αποτελείται από έξι άτομα, μια κοινωνική λειτουργό, μια ψυχολόγο και τέσσερις ειδικούς θεραπευτές. “Τους παρέχουμε τα πάντα. Αλλά είναι κάτι προσωρινό. Όλοι μας εδώ είμαστε με συμβάσεις, δουλεύουμε πολύ παραπάνω γιατί έχουμε δώσει την αγάπη μας σε αυτό που κάνουμε” σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ. Λιγδάς, προσθέτοντας πως εκτός από τον δήμο,  βοήθεια προσφέρουν και εθελοντές, καθώς υπήρξε ανταπόκριση από κόσμο που νοιάστηκε για αυτούς τους ανθρώπους. 

Το αίτημα του ΟΚΑΝΑ Streetwork για υπνωτήριο και κέντρο ημέρας, είχε εγκριθεί και είχε ενταχθεί σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Ωστόσο, μένει η υλοποίηση του. Ο κ. Λιγδάς προσδοκά πως όταν θα λήξουν τα μέτρα και τελειώσει η καραντίνα, θα γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις για να τεθεί σε λειτουργία η δομή για τους άστεγους χρήστες. Παράλληλα, η δημιουργία δομών σε συνεργασία των δήμων, των περιφερειών και της πολιτείας θα λύσει το πρόβλημα των εκατοντάδων ανθρώπων που ζουν στους δρόμους. “Τώρα με τον κορωνοϊό, φάνηκε η ανάγκη, το πρόβλημα. Θα έπρεπε να υπήρχαν περισσότερα υπνωτήρια. Αλλά ας γίνουν και μετά, όταν τελειώσει αυτή η περίοδος” καταλήγει ο κ. Λιγδάς. 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top