Ι. Κιουμής: Ανεμβολίαστοι υγειονομικοί «σπέρνουν» τον κορωνοϊό

Ι. Κιουμής: Ανεμβολίαστοι υγειονομικοί «σπέρνουν» τον κορωνοϊό

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης

Το έντονο πρόβλημα διασποράς του κορωνοϊού, σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας από υγειονομικούς που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί κατέγραψε μιλώντας στο GRTimes, ο πνευμονολόγος του ΓΝΘ «Παπανικολάου» και καθηγητής πνευμονολογίας και λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ, Ιωάννης Κιουμής.

«Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, παραμένουν τα ασφαλέστερα σημεία της χώρας είτε γιατί οι ασθενείς προστατεύονται από τα μηχανήματα με τα οποία είναι διασωληνωμένοι, είτε γιατί ο ιματισμός των γιατρών είναι υπέρπροστατευτικός, όμως σαφέστατα έχουν καταγραφεί πολλά περιστατικά διασποράς του κορωνοϊού  σε άλλα τμήματα και μονάδες από εργαζόμενους στο υγειονομικό κομμάτι, οι οποίοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο» τόνισε χαρακτηριστικά ο Ιωάννης Κιουμής στο GRTimes.

Σε ερώτηση για το αν υπάρχουν στοιχεία αναφορικά με τις ειδικότητες των υγειονομικών όπου οι εμβολιασμοί συγκεντρώνουν μικρό ποσοστό, ο καθηγητής του ΑΠΘ συμπλήρωσε ότι «με τους γιατρούς τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα , αλλά γνωρίζετε πως στον συγκεκριμένο κλάδο και αν ακόμα έχει εμβολιαστεί το 99% αυτό το 1% που δεν έχει λάβει τις δόσεις είναι απαράδεκτο. Σαφέστατα, στους υπόλοιπους κλάδους τα πράγματα είναι χειρότερα».

Η αργή αποκλιμάκωση πολύ κοντά στην υπερμετάδοση

Σχολιάζοντας την χαλάρωση που παρατηρείται στο σύνολο του πληθυσμού ακόμη και στη χρήση μάσκας, ο κ. Κιουμής ξεκαθάρισε πως «εάν μιλάμε για ένα άτομο που περπατάει στο δρόμο και απλά διασταυρώνεται με διερχόμενους το πρόβλημα δεν είναι μεγάλο γιατί δεν κολλάει έτσι ο ιός. Τα πράγματα είναι διαφορετικά όταν υπάρχει συνωστισμός σε μεγάλο χώρο και ιδίως όταν γίνονται κορωνοπάρτι, όπως αυτά που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο» τονίζει.

Και προσθέτει πως «αυτό δεν αναιρεί βέβαια το γεγονός ότι υπάρχει πλέον μια ύφεση και μια σταθερή αλλά αργή πτωτική πορεία του ιού στη χώρα, η οποία όμως θα μπορούσε να είναι ταχύτερη αν δεν υπήρχαν αυτές οι μεγάλες συναθροίσεις, όπως π.χ. του ΑΠΘ. Και να ξέρετε πως αυτή η αργή αποκλιμάκωση δεν θέλει και πολύ για να γίνει υπερμετάδοση, όταν υπάρχουν τόσα άτομα που συνωστίζονται χωρίς την λήψη των μέτρων προστασίας και χωρίς την επέμβαση των αρμοδίων. Άραγε αυτό είναι που θέλουμε; Άραγε αντέχουμε οικονομικά το ενδεχόμενο υπερμετάδοσης και αναγκαίας λήψης μέτρων;»

Να γίνουν πραγματικά αυστηρά τα πρωτόκολλα εισόδου στη χώρα

Εν κατακλείδι, ο καθηγητής πνευμονολογίας και λοιμωξιολογίας έκανε έκκληση προς τις Αρχές για αυστηρότερα υγειονομικά πρωτόκολλα εισόδου στη χώρα, προκειμένου να αποφευχθούν ανάλογα περιστατικά με πέρσι. «Είναι ανάγκη να γίνουν αυστηρότερα τα υγειονομικά πρωτόκολλα εισόδου. Αλήθεια έχετε δοκιμάσει να περάσετε αυτή την εποχή στην Αγγλία; Είναι πάρα πολύ δύσκολο, διότι απαιτείται δεκαήμερη καραντίνα. Εμείς; Επειδή δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε καραντίνα, η οποία θα ήταν καταστρεπτική για τον τουρισμό, θα πρέπει να υπάρξει αυστηρός έλεγχος των εισερχομένων στην Ελλάδα με πιστοποιήσεις που θα αποδεικνύουν είτε ότι έχουν νοσήσει πρόσφατα, είτε ότι έχουν ανοσία. Αυτά τα πρωτόκολλα δεν θα αποτρέψουν βέβαια την είσοδο ατόμων που θα νοσήσουν είτε πριν περάσουν τα σύνορα, είτε μετά, ωστόσο θα ξέρουμε ότι θα πρόκειται για ένα μικρό ποσοστό, άρα και αντιμετωπίσιμο. Την περσινή χρονιά, η μέθοδος που ακολουθήσαμε με την επιλεκτική δειγματοληψία είχε πολλές «τρύπες» και δημιούργησε προβλήματα διασποράς. Είδαμε ότι στην Χαλκιδική για παράδειγμα πολλοί ήταν οι βόρειοι γείτονές μας, που έφεραν τον ιό. Γι’ αυτό και φέτος θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε αυτό το νευραλγικό και καθοριστικό κομμάτι για την εξέλιξη του ιού στη χώρα μας»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ