Η Λ. Μενδώνη στο Φεστιβάλ Μόδας Κινηματογράφου

Η Λ. Μενδώνη στο Φεστιβάλ Μόδας Κινηματογράφου

Ολοκληρώνεται σήμερα το 2ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Μόδας της Αθήνας, που πραγματοποιείται στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Το φεστιβάλ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, «είναι ένα ανεξάρτητο γεγονός σε συνεχή διάλογο και συνεργασία με το διεθνές κύκλωμα φεστιβάλ κινηματογραφικών ταινιών, το οποίο έχει αναπτυχθεί σε περισσότερες από 40 χώρες σε όλο τον κόσμο».

Το πρόγραμμα, που περιλάμβανε προβολές ταινιών, αφιερώματα, συζητήσεις και μάστερ, είχε “στόχο να προσφέρει στο ελληνικό και διεθνές κοινό μια επισκόπηση των τελευταίων τάσεων και ιδεών, καθώς και να εντοπίσει και να διερευνήσει τη σχέση μεταξύ τις συναρπαστικές βιομηχανίες της ταινίας και της μόδας», όπως προσθέτει στην ανακοίνωσή του το ΥΠΠΟΑ για το 2ο AthensFFF, που διοργανώνεται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Δήμου Αθηναίων, της Ambasciata d ‘Italia ad Atene, της Tempo Forte και της Istituto Italiano di Cultura di Atene.

Στην τελετή έναρξης του φεστιβάλ (14/2), η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, απηύθυνε χαιρετισμό. «Η δεύτερη διοργάνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ταινιών Μόδας, φέρνει και εφέτος στην Αθήνα, μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα επιλογή ταινιών -περίπου 80- που αναφέρονται στα επιτεύγματα δύο σύγχρονων Τεχνών. Τόσο ο Κινηματογράφος, όσο και η Μόδα, είναι Τέχνες που συνδυάζουν την τεχνική και την αισθητική. Βασίζονται και οι δύο στην εικόνα. Και μάλιστα στην πιο δυνατή μορφή της. Υπό την έννοια αυτή καθίστανται και τα δύο μέλη και μέρη του σύγχρονου πολιτισμού. Και τα δύο αναφέρονται στην αντίληψη που έχουμε ή -αν θέλετε- που διαμορφώνουμε για τον κόσμο γύρω μας», ανέφερε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό της η κ. Μενδώνη.

«Περισσότερο από ποτέ, η μόδα έχει κοινωνικό ρόλο και διατυπώνει πολιτικές απόψεις. Αναφέρεται στο περιβάλλον, στον ρόλο της γυναίκας, στο πώς επηρεάζουν τη ζωή μας τα social media. Από την εποχή των ατελιέ των couturier, περάσαμε στο pret-a-porter και τώρα πια στην περίοδο της fast fashion. Της γρήγορης μόδας, με την παραγωγή των πολλών εκατομμυρίων κομματιών, τους αμέτρητους κωδικούς, τις συλλογές που αλλάζουν κάθε λίγες εβδομάδες. Είναι μια εντελώς διαφορετική εποχή. Η μόδα είναι πια κυρίως οικονομία και πρωταρχικός στόχος είναι η αύξηση των κερδών. Ποιο είναι το μερίδιο που έχει κάθε εταιρεία στην αγορά; Τι συνέπειες έχει όμως αυτό στο περιβάλλον, στην κλιματική αλλαγή, στην εκμετάλλευση των παιδιών; Ποιο είναι το ίδιο το περιβάλλον για τους εργαζόμενους, τις γυναίκες, τους ανήλικους; Ποια είναι η ηθική της μόδας σε κάθε της δραστηριότητα; Είναι ερωτήματα που τα θέτουν οι ίδιοι οι άνθρωποι της μόδας και τα παρακολουθούν οι δημιουργοί του κινηματογράφου. Τόσο με τις εφευρετικές καμπάνιες, όσο και με ερευνητικά ντοκιμαντέρ», τόνισε η κ. Μενδώνη, συμπληρώνοντας:

«Από την άλλη πλευρά, επειδή πρόκειται για έναν τομέα που ασχολείται με την ομορφιά, το Φεστιβάλ προβάλλει μια σειρά ταινιών όπου η καλαισθησία έχει τον πρώτο ρόλο. Με τις ομιλίες, τα masterclasses, τις συζητήσεις και όλες τις δράσεις του, το Athens Fashion Film Festival, είναι μια νέα διοργάνωση στην Αθήνα, που έχει σαφές στίγμα και στόχο. Ελπίζω και εύχομαι το Athens Fashion Film Festival να γίνει ένα σταθερό σημείο συνάντησης και διαλόγου για σχεδιαστές, κινηματογραφιστές, για ιστορικούς, κοινωνιολόγους, για όσους αγαπούν τις δύο αυτές Τέχνες, αλλά και για όσους μελετούν τις πολυεπίπεδες και πολυδιάστατες συνέπειες της βιομηχανίας της σύγχρονης μόδας», επισήμανε, μεταξύ άλλων, η υπουργός Πολιτισμού.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ