Δυναμική, διπλή συμμετοχή και φέτος της «Lever – Development Consultants SA» -εταιρεία μέλος του Ομίλου «Σαμαράς & Συνεργάτες»- στο φετινό Olympia Forum, Empowering cities & regions, που πραγματοποιείται από 20-22 Οκτωβρίου (στο Ζάππειο Μέγαρο και στην Αρχαία Ολυμπία).
Ο Θοδωρής Καριπίδης, CEO της «Lever – Development Consultants SA» συμμετέχει χτες, 1η μέρα του Olympia Forum, στο πάνελ “Digital Transition and FDI:Greece Beyond Athens”. Στο πάνελ -που συντόνιζε ο Χάρης Ντιγριντάκης, δημοσιογράφος Alpha 989 / Ελεύθερος Τύπος- συμμετείχαν ακόμα οι :
- Ιωάννης Σμυρλής Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, Υπουργείο Εξωτερικών
- Γιώργος Δουκίδης, Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
- Χριστίνα Δεληγιάννη, Public Policy Officer στο Ινστιτούτο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη
- Χρήστος Μπούρας, Πρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών
- Mike Eissele, Chief Technology Officer, TeamViewer (online)
Ο κ. Καριπίδης μεταξύ άλλων, πολύ εύστοχα υπογράμμισε ως προς τα πολλαπλά οφέλη που ήδη διαφαίνονται λόγω των επενδύσεων στην Θεσσαλονίκη, από πολυεθνικές: «Είναι λίγες οι φορές που την ουτοπία και την πραγματικότητα τις χωρίζει μια λεπτή γραμμή. Πριν δύο χρόνια μια συζήτηση για την αποτίμηση των οικονομικών και κοινωνικών αποτελεσμάτων επενδύσεων από παγκόσμιους ηγέτες της τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη θα ήταν ουτοπία, αλλά σήμερα είναι πραγματικότητα. Τα σημαντικότερα άμεσα οφέλη από τις επενδύσεις των Cisco, Pfizer, Delloite για την πόλη ήδη είναι πολλά:
- Η Θεσσαλονίκη μπήκε ξανά στο κάδρο της επιχειρηματικότητας. Για περίπου 20 χρόνια χαρακτηριστικό της πόλης ήταν η αποβιομηχάνιση, το έλλειμα επενδύσεων σε υποδομές, η αποκοπή της από την οικονομική δραστηριότητα στα Βαλκάνια. Ήταν η επιχειρηματικά αδιάφορη πόλη, όπου και οι πολυεθνικές, που είχαν υποκατάστημα στη Αθήνα, αποεπένδυαν το ελάχιστο προσωπικό που παρέμεινε στην πόλη. Σήμερα, η Θεσσαλονίκη, ανεξάρτητα από την ωριμότητα αυτών των επενδύσεων, έχει ήδη αποκτήσει την ταυτότητα του κέντρου ανάπτυξης της τεχνολογίας για την Ελλάδα και ίσως στη συνέχεια για τα Βαλκάνια. Απόδειξη αυτού είναι και το πάνελ μας στο σημαντικό αυτό Forum
- Δημιουργείτε και πάλι μοντέλου επαγγελματικού προσανατολισμού στους νέους της χώρας με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη. Στον κλάδο της πληροφορικής και της τεχνολογίας οι νέοι μας μπορούν να βρουν τη δουλειά των ονείρων τους, στην εταιρία των ονείρων και να ζουν στη Θεσσαλονίκη
- H “νεκρή” -την τελευταία 15ετία- έκθεση τεχνολογίας infacoma μετασχηματίσθηκε στη δυναμική Beyond
- Οι πολυεθνικές όλων των κλάδων επαναδραστηριοποιούνται στη Θεσσαλονίκη. Η αύξηση της ζήτησης στον κλάδο της πληροφορικής, προκάλεσε αύξηση των μισθών και έκανε την αγορά εργασίας στη Θεσσαλονίκη ελκτική για στελέχη από τη Αθήνα και την Ευρώπη
- Έχει αλλάξει το επενδυτικό κλίμα στην πόλη. Ο μετασχηματισμός της πρόθεσης επένδυσης σε λειτουργούσες δραστηριότητες των πολυεθνικών της τεχνολογίας σε ένα μόνο χρόνο, τεκμηρίωσε ότι στην Θεσσαλονίκη οι φορείς υποστηρίζουν τις επενδύσεις, εξαλείφουν τη γραφειοκρατία και μειώνουν έτσι το ρίσκο για κάθε δυνητικό επενδυτή.
- Κινήθηκε η βιομηχανία της φιλοξενίας» με τα στελέχη και τις εκθέσεις τεχνολογίας και πληροφορικής, που γίνονται στην πόλη».
Στην ερώτηση αν θα μπορούσαν άλλες πόλεις να τύχουν των επενδύσεων της Θεσσαλονίκης ο ίδιος συμπληρώνει: «Επιτρέψτε μου να συμπληρώσω ότι πρόκληση πια είναι η παραγωγή προϊόντων τεχνολογίας, όχι μόνο υπηρεσιών, στη Θεσσαλονίκη ως αμέσως επόμενο βήμα. Βέβαια, προφανώς, και δεν είναι μόνο η Θεσσαλονίκη. Οι πόλεις, όμως, που θέλουν να αναπτυχθούν μέσω της προσέλκυσης τέτοιων επενδύσεων πρέπει να προετοιμασθούν ως προς τις βασικές τεχνολογικές υποδομές και την ελκτυκοτητά τους ως προς την ποιότητα ζωής για να προσελκύσουν στελέχη. Αντίστοιχες επενδύσεις θα μπορούν να γίνουν στη Χαλκιδική, Στη δυτική Μακεδονία λόγω απολιγνητοποιίσησης, στα Άγραφα λόγω βιοποικιλότητας ή στην Καλαμάτα ή στο Βόλο και αλλού. Ένας τόπος πρέπει να επιλέξει τη στρατηγική του για την ανάπτυξη νέων επενδύσεων».
Smart τεχνολογία, αλλά και τρόπος σκέψης
Σήμερα, 2η μέρα της διοργάνωσης ο Πολύκαρπος Καρκαβίτσας, γενικός διευθυντής της «Lever – Development Consultants SA» -μέλος του Ομίλου «Σαμαράς & Συνεργάτες» συμμετείχε στο πάνελ “Green Cities: Smart Sustainable Mobility Solutions”. Στο ίδιο πάνελ -που συντόνιζε ο Νίκος Καραγιάννης, δημοσιογράφος Ypodomes.com– συμμετέχουν ακόμα οι:
- Γιώργος Στεφανίδης, καθηγητής ITS & Green Energy Systems Technologies Πανεπιστημίου Πατρών
- Ευθύμιος Μπακογιάννης, γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Ο κ. Καρκαβίτσας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι είναι πολλαπλοί πλέον οι παράγοντες, που επιβάλλουν την υιοθέτηση όχι μόνο μιας smart τεχνολογίας, αλλά και μιας smart σκέψης γενικότερα: «Το “Smart” στον τρόπο σκέψης και στην καινοτομία, ενδέχεται να είναι πιο σημαντικό από το “Smart” μόνο με όρους τεχνολογίας. Αυτήν την αρχή προσπαθούμε να ενσωματώσουμε στην “Lever Σύμβουλοι Ανάπτυξης Α.Ε., μέλος του Ομίλου “Σαμαράς & Συνεργάτες”, συνδυάζοντας άτομα με διαφορετικές ειδικότητες για την αντιμετώπιση των σύνθετων προβλημάτων στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού.
Τι σημαίνει ωστόσο αυτό για μια “Πράσινη Πόλη” στον τομέα της βιώσιμης κινητικότητας; Παρατηρούμε ότι τα τελευταία έτη πληθαίνουν ορισμένα φαινόμενα, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο τη λειτουργία του συστήματος κινητικότητας μιας πόλης:
- Η πανδημία του Covid-19.
- Οι πολεμικές συγκρούσεις Ρωσίας – Ουκρανίας.
- Η συχνότητα των έντονων/ακραίων καιρικών φαινομένων, που έχει αυξηθεί ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, κάτι το οποίο γίνεται πλέον έντονα ορατό και στην ελληνική επικράτεια.
Παρατηρούμε, συνεπώς, ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα συστήματα κινητικότητας δεν περιορίζονται πλέον στη μικρή χωρητικότητα του δικτύου ή την ύπαρξη παράνομης στάθμευσης, αλλά σε ζητήματα ομαλής λειτουργίας του δίκτυο ή και ζητήματα διασφάλισης της πολιτικής προστασίας. Αναδεικνύεται άρα η ανάγκη βελτίωσης της “Ανθεκτικότητας” του συστήματος κινητικότητας κάθε περιοχής, με απώτερο στόχο την όσο το δυνατών ταχύτερη ανάκαμψη του σε περίπτωση εκδήλωσης κάποιου φαινομένου».
Ο κ. Καρκαβίτσας συμπλήρωσε σχετικά: «Από όλα όσα έχουμε αναφέρει και σε αυτή την συζήτηση προκύπτει ένα κύριο Ζήτημα. Οι μεταφορές σε μια Πράσινη πόλη αποτελούν ένα πολυπαραμετρικό πρόβλημα, το οποίο θα πρέπει να αξιοποιήσει τόσο τις εφαρμογές “SMART mobility”, όσο και τις βασικές αρχές της βιώσιμης κινητικότητας, χωρίς όμως να αμελεί τις αυξανόμενες ανάγκες για θωράκιση και ανθεκτικότητα των συστημάτων μεταφορών. Ωστόσο, οι ελληνικές πόλεις εκτός από ελλείματα υποδομών παρουσιάζουν και ελλείματα στην κατάρτιση των ανθρωπίνων πόρων, οι οποίοι θα κληθούν να δομήσουν, να λειτουργήσουν και να βελτιώσουν τα συστήματα μετακινήσεων σε μια “έξυπνη και πράσινη πόλη”.
Το Τμήμα Σχεδιασμού Μεταφορών και Βιώσιμης Κινητικότητας της εταιρίας “Lever Σύμβουλοι Ανάπτυξης Α.Ε., μέλος του Ομίλου “Σαμαράς & Συνεργάτες”, βρίσκεται από το 2016 δίπλα στους Δήμους, υποστηρίζοντας τους στον σχεδιασμό της αστικής κινητικότητας. Μέσα από την εμπειρία περισσότερων από 50 Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και 50 Σχεδίων Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων, διακρίναμε τα εν λόγω ελλείματα και επιδιώξαμε να τα περιορίσουμε μέσα από τον σχεδιασμό. Για αυτό το λόγο εφαρμόζουμε εκτενείς διαδικασίες συμμετοχικού σχεδιασμού ακόμα και όταν δεν επιβάλλεται και αποσκοπεί σε ένα ολιστικό σχεδιασμό, ο οποίος να συνδυάζει κατάλληλες λύσεις έξυπνης κινητικότητας για την εξυπηρέτηση των άμεσων ζητημάτων, μαζί με κατάλληλες υποδομές & πολιτικές, που οδηγούν στη μακροπρόθεσμη επίτευξη της βιώσιμης κινητικότητας. Πρέπει πρώτα να είμαστε “Smart” στον σχεδιασμό για να πετύχουμε την πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη».