Η Μακεδονική κουζίνα και ο αγιορείτικος μπακαλιάρος ταξιδεύουν στα πέρατα της γης

Η Μακεδονική κουζίνα και ο αγιορείτικος μπακαλιάρος ταξιδεύουν στα πέρατα της γης

Από το Βιετνάμ μέχρι τις Μαλδίβες και από τη Σουηδία μέχρι την Ισλανδία, κορυφαίοι σεφ εντάσσουν τη μακεδονική κουζίνα και συγκεκριμένα τον αγιορείτικο μπακαλιάρο με τις πατάτες και τα δαμάσκηνα, στα μενού τους, με την δική τους εκδοχή. «Αυτή είναι η εξέλιξη, πλέον υπάρχει μια ένωση ανθρώπων που ανταλλάσσουμε ιδέες, μενού προωθώντας την ελληνική γαστρονομία, τη Μακεδονική κουζίνα, την κουλτούρα μας, τα προϊόντα που έχουμε» δηλώνει στο GRTimes.gr ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας Χρήστος Γκότσης αναφερόμενος και στο νέο όνομα και λογότυπο του Συλλόγου.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Αφιερωμένο στη μνήμη του εκλιπόντος Πατέρα Επιφάνιου, εξαίρετου αρχιμάγειρα του Αγίου Όρους ήταν το ετήσιο συμπόσιο της μέχρι πρότινος Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος, η οποία παράλληλα με τον φόρο τιμής που απέμεινε στον άνθρωπο που έδωσε τα μέγιστα στη μαγειρική, αποκάλυψε τη νέα της ονομασία όπως ήδη είχε δημοσιεύσει το GRTimes.gr, το νέο της λογότυπο, τις δράσεις και τους στόχους της.

«Η αποψινή βραδιά αρμόζει ως φόρος τιμής στον Πατέρα Επιφάνιο, να απολαύσουμε όλοι μαζί πιάτα εμπνευσμένα από τις συνταγές του που με τόσο μεράκι και αγάπη δημιούργησε, αφήνοντας πίσω του μια σπουδαία κληρονομιά στην παγκόσμια γαστρονομία» ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας Δημήτρης Κυριακόπουλος στο πλαίσιο του ετήσιου συμποσίου που δόθηκε χθες σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, παρουσία φορέων της πόλης, της Χαλκιδικής, σεφ κτλ.

Από την πλευρά του  ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας Χρήστος Γκότσης όπως ανέφερε στο GRTimes.gr «μετά από δυο χρόνια, απονέμουμε ένα φόρο τιμής σ’ αυτόν τον άνθρωπο που έδωσε τα μέγιστα στη μαγειρική» προσθέτοντας πως «μέσω του φαγητού κερδίζουμε τον συνάνθρωπό μας, ερχόμαστε πιο κοντά, αυτό έλεγε και αυτό κάνουμε και εμείς».

Από αριστερά: Στράτος Μανώλης, Δημήτρης Κυριακόπουλος, Χρήστος Γκότσης

Ο Πατέρας Επιφάνιος ο οποίος υπήρξε μέλος της Λέσχης και πάντα στο πλευρό της, κοιμήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου του 2020, σε ηλικία 64 ετών, και όπως επισήμανε ο υπεύθυνος επικοινωνίας της Λέσχης Μανώλης Στράτος ήταν πάντα γενναιόδωρος και μειλίχιος άνθρωπος, «ήταν ο πατέρας μας, ο πολύ καλός μας φίλος» με την τιμητική του πλακέτα να την παραλαμβάνει ο πατέρας Ιωακείμ.

Και όπως ανέφερε, σ’ ένα σύντομο βίντεο που προβλήθηκε κατά τη χθεσινή βραδιά, ο Πατέρας Επιφάνιος, «τα περισσότερα χρόνια μαγειρεύω συνεχώς και έχω διαπιστώσει ότι είναι ο καλύτερος τρόπος να πλησιάζεις τον συνάνθρωπό σου μέσω του καλού φαγητού, και μέσω από τον συνάνθρωπό σου βρίσκεις αυτό που χρειάζεται».

Τα αποκαλυπτήρια του νέου ονόματος και λογότυπου

Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδας αλλάζει ονοματοδοσία και  γίνεται Ένωση Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας. Ο σύλλογος εξελίσσεται, το 1994 που ιδρύθηκε ήταν μόνο αρχιμάγειροι, τώρα συμπεριλαμβάνεται μια δεξαμενή ανθρώπων όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά όλον τον κόσμο» δήλωσε στο GRTimes.gr ο κ. Γκότσης.

Ο ίδιος επισήμανε πως τέσσερα μεγάλα ξενοδοχεία σ’ όλον τον κόσμο- Μαλδίβες, Βιετνάμ, Ισλανδία και Σουηδία-, μαγειρεύουν τη Μακεδονική κουζίνα στα μενού τους, «αυτή είναι η εξέλιξη, πλέον υπάρχει μια ένωση ανθρώπων που ανταλλάσσουμε ιδέες, μενού προωθώντας την ελληνική γαστρονομία, τη Μακεδονική κουζίνα, την κουλτούρα μας, τα προϊόντα που έχουμε» προσθέτει.

Τα μέλη πλέον της Ένωσης Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας (Culinary Professional Greece) είναι από Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Σαουδική Αραβία, Ταϋλάνδη, Σιγκαπούρη, Βιετνάμ, Ντουμπάι, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Σουηδία, Μαλδίβες, Ταϊβάν.

Σχετικά με τα μενού που έχουν εντάξει τον αγιορείτικο μπακαλιάρο με πατάτες και δαμάσκηνα, στο Βιετνάμ στη μεγαλύτερη τουριστική περιοχή Danang, ο σεφ Tao Le Nhu επίτιμο μέλος του Συλλόγου, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, χρησιμοποιεί συνταγές από τη Μακεδονική κουζίνα και τον μπακαλιάρο με τον δικό του βεβαίως τρόπο.

Στις Μαλδίβες, ο executive σεφ Gaushan De Silva, σ’ ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά θέρετρα, εντάσσει τον μπακαλιάρο στο μενού του.

Στη Σουηδία ο executive chef Niclas Melin, δυο φορές παγκόσμιος πρωταθλητής σε διαγωνισμό μαγειρικής, μαγειρεύει με την ομάδα του σε μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες και εντάσσει τον μπακαλιάρο στο μενού του ενώ και στην Ισλανδία ο Viktor Orn Andresson executive chef και ιδιοκτήτης σε τρία lodges προσθέτει αγιορείτικο μπακαλιάρο στα μενού του.

Οι δράσεις της Λέσχης

Η τελευταία διάκριση της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος ήταν προ πανδημίας με το χάλκινο μετάλλιο στους Διεθνείς Ολυμπιακούς Αγώνες Μαγειρικής στη Στουτγκάρδη, το Φεβρουάριο του 2020. «Αποτελεί σημαντική επιβράβευση για το Σύλλογό μας, καθώς τα τελευταία χρόνια έχουμε στρέψει τους στόχους μας στην ανάδειξη και διάδοση της ελληνικής γαστρονομίας σε διεθνές επίπεδο» δήλωσε ο πρόεδρος κ. Κυριακόπουλος προσθέτοντας πως η ανάδειξη της παραδοσιακής μας κουζίνας, των τοπικών προϊόντων και το επίπεδο των επαγγελματιών μαγειρικής στην χώρα μας γίνονται παγκοσμίως γνωστά μέσα από τέτοιες γαστρονομικές οργανώσεις.

Επόμενη συμμετοχή της Ένωσης Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας το Νοέμβριο του 2022 και συγκεκριμένα στο Παγκόσμιο Κύπελλο μαγειρικής στο Λουξεμβούργο. «Είναι μεγάλη τιμή να συμμετέχουμε ανάμεσα σε χώρες που έχουν επιλεχθεί από όλον τον κόσμο με τα κριτήρια της βαθμολογίας από προηγούμενες διοργανώσεις, και εκεί θα μαγειρέψουμε πιάτα εμπνευσμένα από τη Μακεδονική κουζίνα» επισήμανε ο κ. Γκότσης προσθέτοντας «Η Ελλάδα συμμετέχει με τις γεύσεις, τα προϊόντα της σ’ αυτό το παγκόσμιο τραπέζι».

Επιπρόσθετα, το 2023 θα διοργανώσουν τον παγκόσμιο διαγωνισμό μαγειρικής στη Θεσσαλονίκη. «Θα έρθουν χώρες από όλον τον κόσμο, από Ταϊβάν, από Ταϊλάνδη κτλ., είναι τεράστια επιτυχία για εμάς και τη Θεσσαλονίκη» ανέφερε ο αντιπρόεδρος Χρήστος Γκότσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Detrop boutique: «Μάθημα» ελληνικής γαστρονομίας με εκλεκτά προϊόντα

Θεσσαλονίκη: Λαβωμένος ο συνεδριακός τουρισμός από την πανδημία – Επανάκαμψη σε δυο χρόνια

Οι τιμές των Airbnb σε όλη την Ελλάδα (ΠΙΝΑΚΑΣ)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top