Η Νάξος παγκόσμιο πρότυπο στο πρόγραμμα «έξυπνων νησιών» της Amazon

Η Νάξος παγκόσμιο πρότυπο στο πρόγραμμα «έξυπνων νησιών» της Amazon

Το «Smart Island», ένα πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού, προϊόν συνεργασίας της Amazon Web Services και περισσότερων από 20 ελληνικών και πολυεθνικών εταιρειών, μπαίνει σε πιλοτική εφαρμογή στη Νάξο με στόχο να αποτελέσει το διαβατήριο για την εξαγωγή του, όχι μόνο σε άλλα μέρη της Ελλάδας, αλλά και σε άλλες χώρες του κόσμου.

Όπως υπογραμμίζουν πηγές, στο πλαίσιο του «Smart Island» θα αναπτυχθούν λύσεις για την έξυπνη κινητικότητα, την πρωτοβάθμια υγεία και την μεταφορά αγαθών. Μεταξύ των λύσεων αυτών περιλαμβάνονται η ψηφιακή καταγραφή αφίξεων – αναχωρήσεων επιβατικών πλοίων, αλλά και η μεταφορά βιολογικού και φαρμακευτικού υλικού με τη χρήση drone.

Συνολικά, η υπάρχουσα υποδομή του νησιού, όπως είναι η μαρίνα, το δίκτυο ενέργειας και τα συστήματα διαχείρισης υδάτων, αναβαθμίζονται μέσω ψηφιακών λύσεων και συστημάτων διαχείρισης έξυπνων υποδομών.

Στόχος -όπως τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης- είναι «να μπορέσουμε να συνθέσουμε δυνατότητες πολλών ελληνικών εταιρειών, πολυεθνικών και εγχώριων startups, δομών του κράτους, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της πολιτείας κεντρικά. Και να δούμε πώς, ξεκινώντας από τη Νάξο, με την αρωγή της Amazon Web Services, πώς θα μπορούσε ένα “Έξυπνο Νησί” να μοιάζει και για τη χώρα μας και για τις άλλες χώρες να αποτελέσει casestudy, να αποτελέσει παράδειγμα.

Αθροίζοντας, σωρεύοντας δυνατότητες της ελληνικής αγοράς πληροφορικής, τηλεπικοινωνιών, τεχνολογίας, ενέργειας, τραπεζικής και του κράτους».

Αυτό που πιλοτικά κάνει η Amazon Web Services στη Νάξο, σε συνεργασία με μία πλειάδα σπουδαίων εταιρειών, από μεγάλες τράπεζες μέχρι εταιρείες τεχνολογίας, όπως σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, θα ωφελήσει την καθημερινότητα των πολιτών, αλλά θα αποτελέσει και πρότυπο για την εφαρμογή τέτοιου τύπου τεχνολογιών σε όλα τα νησιά του κόσμου, ενώ θα διαφημίσει τη Νάξο, τις Κυκλάδες, την Ελλάδα παγκοσμίως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κ. Μητσοτάκης στην Πράγα: Συμπρόεδρος σε θεματικό τραπέζι για ενέργεια, οικονομία & κλιματική αλλαγή

Σε λειτουργία ο πενταψήφιος αριθμός της ΕΛ.ΑΣ. 10410 για την προστασία των ζώων

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top