Η παραγωγή κρασιού αναβιώνει στη Σκιάθο (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Η παραγωγή κρασιού αναβιώνει στη Σκιάθο (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Μια παλιά παράδοση που στηρίζεται στην καλλιέργεια αμπελιών και την παραγωγή κρασιού αναβιώνει στη Σκιάθο μετά από πολλά – πολλά χρόνια.

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης

Στα βάθη των αιώνων, το νησί των Σποράδων φέρεται να είναι ο βασικός προμηθευτής κρασιών στα Ρωμαϊκά συμπόσια με το “Στρατή”. Μια ποικιλία κρασιού με ανάμειξη θαλασσινού νερού.

Αργότερα αναπτύχθηκαν οι ντόπιες ποικιλίες της Μαυροκουρούνας και του Κουμιώτη όμως στη συνέχεια – όπως συνέβη και σε άλλα νησιά – η ελιά άλλαξε τα δεδομένα στον τομέα της καλλιέργειας.

Για πολλά χρόνια η βαθιά παράδοση σταμάτησε για να επανέλθει και πάλι στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια (2019) με την δημιουργία του πρώτου οινοποιείου στο νησί, του μοναδικού σε Σκιάθο, Σκόπελο και Αλόννησο που αναβαθμίζει και την επιχειρηματικότητα παραγωγής τοπικών προϊόντων, στην οποία μέχρι πρότινος η Σκιάθος μειονεκτούσε.

“Αυτό που κάναμε ερασιτεχνικά για πάρα πολλά χρόνια αποφασίσαμε να το αναπτύξουμε περισσότερο, δημιουργώντας το πρώτο οινοποιείο στην ευρύτερη περιοχή μετά από χρόνια, ενώ τα αμπέλια μας είναι στον Ξάνεμο, στον Προφήτη Ηλεία” αναφέρει στο GRTimes η εκ των ιδιοκτητών του οινοποιείου Μαρία Κουτσέρη.

Το εγχείρημα ωστόσο δεν εξελίχθηκε άμεσα καθώς ο κορωνοϊός άλλαξε τα πάντα. “Στην αρχή κινηθήκαμε με επιφυλακτικότητα. Δεν ξέραμε πώς θα πάει. Και ήταν δύσκολο να μην έχουμε επισκέπτες για διάστημα ακόμη και για διάστημα δέκα ημερών. Ήρθε και ο κορωνοϊός και έγινε ακόμη πιο σύνθετο το πρόβλημα.. Συνεχίσαμε όμως να παλεύουμε”.

Σημερα, το οινοποιείο  του Γιάννη Παρίσση και της Μαρίας Κουτσέρη παράγει περίπου 12.000 φιάλες κρασιού που μπορεί να φτάσουν μέχρι και τις 13.500 στις καλές σοδιές.” Προς το παρόν προμηθεύουμε τους τοπικούς επιχειρηματίες. Σύντομα, και αν όλα πάνε καλά ευελπιστούμε ότι η παραγωγή θα αυξηθεί” καταλήγει η κα. Κουτσέρη στο GRTines.

Να σημειωθεί ότι στους συνεργαζόμενους αμπελώνες καλλιεργούνται ντόπια κρασιά, το Thalassa Steria, το Antithessi το Rose Parissi, το Επί Τόπου και το Vapori, παράλληλα με ελληνικές γηγενείς ποικιλίες, όπως: Ροδίτη, Ξινόμαυρο, Μαλαγουζιά, Ασύρτικο και Λημνιό.

Δείτε φωτογραφίες:

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top