Η πρώτη νεκροψία-νεκροτομή στη Β. Ελλάδα για νεκρό από Covid

Η πρώτη νεκροψία-νεκροτομή στη Β. Ελλάδα για νεκρό από Covid

Ρεπορτάζ: Ελισάβετ Σταυριανίδου

Η πρώτη περίπτωση ανεμβολίαστου, οι συγγενείς του οποίου ζήτησαν μετά το θάνατό του να πραγματοποιηθεί νεκροψία – νεκροτομή, προκειμένου να διαπιστώσουν και να πειστούν ότι έχασε τη ζωή του από κορωνοϊό, σημειώθηκε στη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στο νοσοκομείο των Σερρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes, πρόκειται για έναν 66χρονο ανεμβολίαστο, από πόλη της Βόρειας Ελλάδας με τα μικρότερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης,  ο οποίος νόσησε από κορωνοϊό και χρειάστηκε να νοσηλευτεί για περίπου μία εβδομάδα στο νοσοκομείο των Σερρών. Η κατάστασή του ήταν τέτοια που οι γιατροί έκριναν απαραίτητη τη διασωλήνωση και νοσηλεία του στην κλινική ΜΕΘ-covid, όπου και τελικά κατέληξε.

Το πιστοποιητικό θανάτου από κορωνοϊό δόθηκε στους συγγενείς, οι οποίοι στη συνέχεια κίνησαν τη διαδικασία νεκροψίας – νεκροτομής προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα αίτια θανάτου.

Σημειώνεται ότι οι περιπτώσεις κατά τις οποίες οι συγγενείς δεν αποδέχονται τον κορωνοϊό ως αιτία θανάτου είναι αρκετές στο νοσοκομείο των Σερρών, αυτή όμως είναι η πρώτη που ζητήθηκε επίμονα και τελικά πραγματοποιήθηκε νεκροτομή.

Για τη διαδικασία μάλιστα, η σορός μεταφέρθηκε στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη. Εκεί, τελέστηκε η νεκροτομή από κρατικό ιατροδικαστή και υπό την παρουσία μάλιστα εμπειρογνώμονα που όρισε η οικογένεια του 66χρονου.

“Αυτή δυστυχώς δεν είναι η μοναδική περίπτωση κατά την οποία συγγενείς αμφισβητούν ότι αιτία θανάτου είναι ο κορωνοϊός. Είναι αρκετές οι περιπτώσεις στο νοσοκομείο μας. Αυτή ωστόσο ήταν η πρώτη, κατά την οποία ζητήθηκε νεκροψία-νεκροτομή“, μεταφέρει την εμπειρία του στο GRTimes, ο διευθυντής της κλινικής covid του Νοσοκομείου Σερρών, Θεόφιλος Καλλινικίδης.

4 διασωληνωμένοι στο… περίμενε για τη ΜΕΘ – covid

Την ίδια ώρα και σύμφωνα με τον ίδιο, η ΜΕΘ του νοσοκομείου Σερρών έχει γεμίσει ασφυκτικά, με διασωληνωμένους να περιμένουν τη σειρά τους για να μπουν στη ΜΕΘ.

“Αυτή τη στιγμή και οι δέκα κλίνες στη ΜΕΘ είναι κατειλημμένες . Δύο ασθενείς διασωληνωμένοι αναμένουν να αδειάσει κάποια κλίνη, ενώ για άλλους δύο ασθενείς έχουν ήδη κατατεθεί αιτήματα στο ΕΚΕΠΥ για τη μεταφορά τους (ο ένας διασωληνωμένος, ο δεύτερος σε θάλαμο), καθώς δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα και περιμένουμε…”, υπογραμμίζει ο κ. Καλλινικίδης, αποτυπώνοντας με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο την πίεση που ασκείται στο νοσηλευτικό ίδρυμα.

Η “τακτική” των αρνητών που καθυστερεί τις υπόλοιπες νεκροτομές

Η κατάσταση στα νεκροτομεία της χώρας είναι ανησυχητική τις τελευταίες εβδομάδες, όπως στην Αχαΐα, όπου πραγματοποιούνται περισσότερες νεκροτομές εξαιτίας του κορονοϊού.

Τα αιτήματα των συγγενών των ανθρώπων που χάθηκαν από Covid όλο και αυξάνονται. Ύστερα όμως από κάθε νεκροτομή σε κάποιον που έφυγε από τη ζωή λόγω πανδημίας, το νεκροτομείο κλείνει για 24 ώρες ώστε να πραγματοποιηθεί η απαραίτητη απολύμανση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν καθυστερήσεις σε άλλα περιστατικά.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση θανάτου από τροχαίο στην Πάτρα. Άντρας, ο οποίος σκοτώθηκε σε τροχαίο στην Πάτρα κηδεύτηκε τρεις ημέρες μετά, καθώς δεν μπορούσε να γίνει άμεσα η νεκροτομή, λόγω … αναμονής.

Τα περιστατικά αυτά έχει επισημάνει και η ΠΟΔΕΗΝ, σύμφωνα με το προεδρείο της οποίας, νεκροί από κορονοϊό παραμένουν για μήνες στα ψυγεία των νεκροθαλάμων των νοσοκομείων επειδή συγγενείς αμφισβητούν την αιτία θανάτου.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ξάνθη: Κατέληξε από επιπλοκές του κορωνοϊού 46χρονος ανεμβολίαστος

ΠΟΕΔΗΝ: Νεκροί από κορωνοϊό μένουν μήνες στα ψυγεία γιατί αρνητές συγγενείς ζητούν νεκροτομές

Νεκρή 60χρονη σε αδελφότητα – προπύργιο αρνητών στη Θεσσαλονίκη

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top