Η ψηφιακή αντικατάσταση του μαυροπίνακα και το μάθημα που «παίζεται» πλέον στα…δάχτυλα (ΦΩΤΟ)

Η ψηφιακή αντικατάσταση του μαυροπίνακα και το μάθημα που «παίζεται» πλέον στα…δάχτυλα (ΦΩΤΟ)

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης

Εντυπωσιακές αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής του μαθήματος στις σχολικές αίθουσες επιφέρουν οι νέοι διαδραστικοί πίνακες, η τοποθέτηση των οποίων ξεκίνησε σε σχολεία της Επικράτειας, με τους καθηγητές να δηλώνουν εντυπωσιασμένοι από το άλμα στην ψηφιακή εκπαίδευση και τους μαθητές να μπαίνουν από… νωρίς στα άδυτα της τεχνολογίας.

Να σημειωθεί ότι η αντικατάσταση του παραδοσιακού μαυροπίνακα, εντάσσεται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με στόχο την υποστήριξη του ψηφιακού μετασχηματισμού της εκπαίδευσης και αφορά την προμήθεια και τοποθέτηση περισσοτέρων από 36.000 διαδραστικών συστημάτων μάθησης, τα οποία θα εγκατασταθούν σε κάθε τμήμα Λυκείου, Γυμνασίου και Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού της χώρας.

Η εν λόγω επένδυση αξιοποιεί κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGeneretionEU με στόχο την υποστήριξη του ψηφιακού μετασχηματισμού της εκπαίδευσης.

Την παράδοση και εγκατάσταση του διαδραστικού εξοπλισμού συμπληρώνει έργο στοχευμένης επιμόρφωσης εκπαιδευτικών, έργο δημιουργίας ψηφιακού/διαδραστικού εκπαιδευτικού περιεχομένου, και έργο υποστήριξης -helpdesk- για την συνεχή και αποτελεσματική υποστήριξη της εκπαιδευτικής κοινότητας. Τα διαδραστικά συστήματα αποτελούνται από διαδραστικό πίνακα – οθόνη, ηλεκτρονικό υπολογιστή, ειδικό λογισμικό, υποστηρικτικό εκπαιδευτικό υλικό, καθώς και σχέδια μαθημάτων με δυνατότητα εμπλουτισμού.

Η νέα αυτή δράση περιλαμβάνεται στο ευρύτερο, συνεκτικό πρόγραμμα που έχει καταρτίσει και υλοποιεί το υπουργείο Παιδείας, με στόχο την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες, που περιλαμβάνει πρωτοβουλίες όπως η παράδοση 177.000 σετ ρομποτικής σε όλα τα νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια της χώρας, η οποία ξεκίνησε επίσης, τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, τα Νέα Προγράμματα Σπουδών και πλήθος λοιπών δράσεων για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι τα νέα αυτά συστήματα περιλαμβάνουν:

  • Διαδραστική οθόνη προβολής
  • Ηλεκτρονικό υπολογιστή
  • Λογισμικό σχεδίασης και προβολής διαδραστικών μαθημάτων, συνοδευόμενο από ενδεικτικά ψηφιακά ωριαία σχέδια μαθήματος, με δυνατότητα για διαδραστικό εμπλουτισμό για όλες τις τάξεις σύμφωνα με τα ισχύοντα προγράμματα σπουδών
  • Υλικό επιμόρφωσης στη χρήση του λογισμικού.

«Προσφέρει μεγάλη βοήθεια, λύνει τα χέρια εκπαιδευτικού και μαθητή»

Ένα από τα σχολεία στα οποία εδώ και λίγες ημέρες τοποθετήθηκε ο νέος διαδραστικός πίνακας, είναι και το Γυμνάσιο Λουτρακίου Κορινθίας με την αρχαιολόγο και αναπληρώτρια καθηγήτρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Δέσποινα Χαρίτου να κάνει λόγο στο GRTimes για μια εντυπωσιακή αλλαγή στον τρόπο διδασκαλίας αλλά και στον τρόπο διεξαγωγής του μαθήματος.

«Πρόκειται για ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια του εκπαιδευτικού. Μιλάμε φυσικά για έναν πίνακα αφής, που μεταβάλει το μάθημα σε μαθητικοκεντρικό, αφού σε αυτόν εμπεριέχονται όλα τα στοιχεία που χρειάζεται ένα παιδί ώστε να λάβει όλη την απαραίτητη γνώση από τον εκπαιδευτικό. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην πλειοψηφία των μαθημάτων, είτε μιλάμε για την ιστορία, είτε μιλάμε για τη γεωγραφία, είτε για την Γεωμετρία αλλά και τα μαθηματικά» τονίζει χαρακτηριστικά η έμπειρη καθηγήτρια. 

«Βέβαια, επειδή η δράση του πίνακα είναι πολύπλευρη, προτού χρησιμοποιηθούν πλήρως, το καλύτερο θα ήταν να υπάρξει ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης για τους…εκπαιδευτικούς» συμπληρώνει.

Αντικαθιστά όλα τα παρελκόμενα ενός μαθήματος

Η τοποθέτηση των νέων διαδραστικών πινάκων στα σχολεία, εκτός ότι εισάγει νέα δεδομένα στον τρόπο διεξαγωγής του μαθήματος, ταυτόχρονα «καταργεί» πολλά από αυτά τα αντικείμενα που συνόδευαν τον παραδοσιακό «μαυροπίνακα» και που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

«Για παράδειγμα δεν χρειάζεται πλέον η κιμωλία και ο μαρκαδόρος ή το σφουγγάρι, καθώς μπορείς να σβήνεις πλέον τις σημειώσεις σου στον πίνακα χωρίς να χρειάζεται να λερώσεις τα χέρια σου, ενώ αντικαθίστανται και τα σλάιντς. Τα πάντα, ό,τι πραγματικά χρειάζεται ένας εκπαιδευτικός και ένας μαθητής υπάρχουν μέσα σε αυτή την οθόνη, η οποία φυσικά είναι μόνιμα συνδεδεμένη στο ίντερνετ. Σε βάθος χρόνου, ενδεχομένως να αντικαταστήσει το βιβλίο, αφού και σε αυτό μπορεί να δώσει λύση, στην περίπτωση που κάποιος μαθητής ξεχάσει το βιβλίο στο σπίτι του για παράδειγμα».

Ενδιαφέρον η ασφάλεια

Φυσικά το πέρασμα στην τεχνολογία δεν γίνεται με το αζημίωτο, καθώς υπολογίζεται ότι ένας διαδραστικός πίνακας κοστίζει περίπου χιλιάδες ευρώ.

«Ήδη μια από τις πρώτες οδηγίες που μας δόθηκαν, είναι ότι προς το παρόν κανείς δεν αγγίζει τίποτα, πέρα από τους καθηγητές» τονίζει η Δέσποινα Χαρίτου, ενώ αναφορικά με την ασφάλεια των σχολείων υπογράμμισε «πως κάθε σχολείο έχει μεν τον φύλακά του, όμως αυτά τα συστήματα σίγουρα θα πρέπει να αυξήσουν την ασφάλεια καθώς κάθε φθορά θα κοστίζει ακριβά».

H έξυπνη και πράσινη εκπαιδευτική αίθουσα στη Θεσσαλονίκη

Πριν από τα σχολεία πάντως το σύστημα συσκευών τελευταίας τεχνολογίας, τοποθετήθηκε στην 2η ΕΠΑΣ Μαθητείας Θεσσαλονίκης ΔΥΠΑ, βάσει ενός πιλοτικού προγράμματος που υλοποιήθηκε έπειτα από συνεργασία της Cisco με την Dataways.

Επί της ουσίας πρόκειται για ένα καινοτόμο project με το οποίο αναβαθμίζεται η εκπαιδευτική εμπειρία των μαθητών και η λειτουργικότητα του χώρου, καθώς περιλαμβάνει πολλές έξυπνες λειτουργίες τόσο για την εκπαιδευτική διαδικασία, όσο και για την εξοικονόμηση της ενέργειας.

«Καρδιά» του προγράμματος είναι το Cisco Board Pro, ένας διαδραστικός πίνακας, σύγχρονων μέσων διδασκαλίας, που συνοδεύεται από «πράσινο» εξοπλισμό, όπως πολλοί και διαφορετικοί αισθητήρες που χρησιμοποιούνται τόσο για την καταγραφή της θερμοκρασίας – δίνοντας τη δυνατότητα και για σωστή διαχείριση των κλιματιστικών μέσων – , όσο και για την ποιότητα του αέρα εντός της αίθουσας, ενώ υπάρχει ακόμη και αισθητήρας πλημμύρας αλλά και αισθητήρας που καταγράφει το πότε ανοίγει η είσοδος της αίθουσας και αν έχει μπει κάποιος στον χώρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top