Η «Σαμαράς & Συνεργάτες ΑΕ – Σύμβουλοι Ανάπτυξης» στο 5ο Συνέδριο Τουρισμού

Η «Σαμαράς & Συνεργάτες ΑΕ – Σύμβουλοι Ανάπτυξης» στο 5ο Συνέδριο Τουρισμού

«Τα 10 εκ. ευρώ ανά επενδυτικό σχέδιο στον τουρισμό, καθώς και τα 30 εκ. ευρώ για την περίπτωση ομίλου εταιρειών μπορεί να εξασφαλίσει η ένταξή στον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο, αναδεικνύοντας τον σε μια μοναδική ευκαιρία αναβάθμισης του εγχώριου τουριστικού προϊόντος επικουρικά με τις καινοτομίες που εισαγάγει και τις λύσεις που φέρνει σε παθογένειες των προηγούμενων αναπτυξιακών σχεδίων» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Διευθυντής του Τομέα Ιδιωτικών Επενδύσεων της «Σαμαράς & Συνεργάτες ΑΕ – Σύμβουλοι Ανάπτυξης», Μιχάλης Χατζηβρέττας στη διάρκεια του 5ου Συνεδρίου Τουρισμού με τίτλο: «Βόρεια Ελλάδα: Τουριστική Άνθιση Όλο το Χρόνο», που διοργάνωσαν τα 4 διμερή Επιμελητήρια σήμερα, Τετάρτη 4 Μαΐου 2022, από τις 15:45 – 20:00, στη ΔΕΘ HELEXPO (ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΡΙΑΔΗΣ).

Το Συνέδριο, που επανέρχεται ύστερα από 3 έτη λόγω της πανδημίας COVID-19, εστίασε στη χαρτογράφηση του νέου περιβάλλοντος, στις αλλαγές της καταναλωτικής συμπεριφοράς, ενώ οι συμμετέχοντες ανέδειξαν τρόπους προσαρμογής των επιχειρήσεων.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Χατζηβρέττας συμμετέχοντας στο πάνελ με τίτλο «Η πρόκληση της βιωσιμότητας στην ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού» (18:15-19:00) και στο πλαίσιο της ομιλίας του με τίτλο «Αξιοποίηση του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου 4887/22 για την υλοποίηση επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού» υπογράμμισε:

«Η βιωσιμότητα των τουριστικών επιχειρήσεων μπορεί να εξασφαλιστεί μέσω δυο παραγόντων. Πρώτον με την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων μέσω της προσέλευσης περισσότερων τουριστών και κατ’ επέκταση την αύξηση των εσόδων και δεύτερον με τον περιορισμό των δαπανών -είτε με μείωση του λειτουργικού κόστους είτε μετη μείωση των απαιτούμενων ιδίων κεφαλαίων λόγω αξιοποίησης των επιδοτήσεων για την υλοποίηση νέων επενδύσεων. Υπό το πρίσμα αυτό ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος αποτελεί το κυριότερο χρηματοδοτικό εργαλείο για την ανάπτυξη και ενίσχυση επενδύσεων, με στόχο τη διαμόρφωση νέου παραγωγικού μοντέλου στη χώρα, για τη συνολική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Εντοπίζοντας και αναλύοντας τις παθογένειες και τα προβλήματα που προέκυψαν κατά την εφαρμογή των προηγούμενων αναπτυξιακών νομοσχεδίων, στο νέο νόμο έχουν εισαχθεί νέες καινοτόμες διαδικασίες, με στόχο την πιο αποτελεσματική και άμεση προσέλκυση, έγκριση και υλοποίηση επενδύσεων. Συνοπτικά, οι βασικές αυτές «καινοτομίες» του νέου Αναπτυξιακού Νόμου είναι οι ακόλουθες:

– Υψηλότερα ποσοστά επιδοτήσεων ως 70%.
– Ολοκλήρωση αξιολόγησης αυστηρά εντός 60 ημερών.
– Επιτάχυνση διαδικασιών ελέγχου μέσω ορκωτών ελεγκτών.
– Σταθεροί κύκλοι υποβολών.
– 13 Θεματικά καθεστώτα ενίσχυσης εστιασμένα ανά κλάδο.
– Υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων μη ολοκληρωμένου χαρακτήρα, υπό προϋποθέσεις».

Ειδικότερα για τη δημιουργία των δύο επιμέρους θεματικών καθεστώτων, «Ενίσχυση τουριστικών επενδύσεων» και «Εναλλακτικές μορφές τουρισμού» ο ίδιος διευκρίνισε: «Στα καθεστώτα αυτά θα περιλαμβάνονται διατάξεις, οι οποίες θα είναι απολύτως προσαρμοσμένες στα χαρακτηριστικά, στις ανάγκες και στους στόχους που έχουν οι επιχειρήσεις του κλάδου, προκειμένου η υπαγωγή τους στο Νόμο και οι ενισχύσεις που θα λαμβάνουν (επιχορηγήσεις, φορολογικές απαλλαγές κτλ.) να συμβάλουν πραγματικά στη διευκόλυνση υλοποίησης των απαιτούμενων επενδύσεων, ώστε οι τουριστικές επιχειρήσεις να κατορθώσουν να γίνουν ακόμα πιο ανταγωνιστικές, ιδιαίτερα σε διεθνές επίπεδο. Εκτιμώ ότι θα αποτελέσει για το σύνολο των επιχειρήσεων μία από τις σημαντικότερες ευκαιρίες για τη χρηματοδότηση νέων επενδυτικών σχεδίων, μέσα από πιο ευέλικτες και άμεσες διαδικασίες».

Ως προς το ελάχιστο ύψος επενδυτικών σχεδίων, ο κ. Χατζηβρέττας εξήγησε ότι διαμορφώνονται ως εξής:
• Μεγάλες επιχειρήσεις > 1.000.000€
• Μεσαίες επιχειρήσεις > 500.000€
• Μικρές επιχειρήσεις > 250.000€
• Πολύ μικρές επιχειρήσεις > 150.000€
• Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.), καθώς και οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί (Α.Σ.), οι Αστικοί Συνεταιρισμοί, οι Ομάδες Παραγωγών (Ο.Π.) και οι Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (Α.Ε.Σ.). > 50.000€

σαμαρας-2

Αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ ο κ. Χατζηβρέττας υπογράμμισε ότι αναμένεται η προκήρυξη δράσεων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και μέσω της νέας προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ, που θα απευθύνονται σε τουριστικές -κυρίως ΜΜΕ- αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις με σκοπό να ενισχυθούν για να υλοποιήσουν επενδυτικά σχέδια είτε για την ίδρυση νέων μονάδων είτε για τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων, προκειμένου να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και να αναβαθμίσουν την ποιότητα του παρεχόμενου τουριστικού προϊόντος.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Καθεστώς «Ενίσχυσης Τουριστικών Επενδύσεων» μπορείτε να διαβάσετε εδώ: https://bit.ly/3OWqiRj

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Καθεστώς «Εναλλακτικές μορφές τουρισμού» μπορείτε να διαβάσετε εδώ: https://bit.ly/3kW8ecB

Η «Σαμαράς & Συνεργάτες Α.Ε. – Σύμβουλοι Ανάπτυξης» μετρώντας 30 χρόνια εμπειρίας και διαθέτοντας ικανά και έμπειρα στελέχη συνεχίζει να στηρίζει με επιτυχία τους πελάτες της ως προς την δυνατότητα παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών, αναφορικά με την αξιοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων κάθε είδους (ΕΣΠΑ, Αναπτυξιακοί Νόμοι).Περισσότερες πληροφορίες στα τηλ 2109580000 & 2310552000 ή στο email: [email protected]

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ελλάδα, premium τουριστικός προορισμός με ισχυρό DNA

Συνάντηση του πρωθυπουργού με τους 33 δημάρχους του Δικτύου Ορεινών Δήμων (VIDEO)

Νέα ΚΥΑ: Ένα υποχρεωτικό rapid test την εβδομάδα για τους ανεμβολίαστους στον ιδιωτικό τομέα

Ουκρανός αξιωματούχος: Οι ρωσικές δυνάμεις μπήκαν στο Αζοφστάλ (VIDEO)

Γ. Οικονόμου: Ο κ. Τσίπρας, επενδύει στις κρίσεις λαϊκίζοντας και λέγοντας ψέματα και ανακρίβειες

Κώτσης: Δεν έχει εκλείψει ο κίνδυνος του κορωνοϊού- Προβληματίζει η νέα παραλλαγή Ο2.5 (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top