Σε έναν μίνι – απολογισμό της θητείας του στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων τα τελευταία τέσσερα χρόνια προχώρησε ο Άδωνις Γεωργιάδης, από το βήμα των εγκαινίων, της Έκθεσης Πληροφορικής Beyond, τα οποία πραγματοποιήθηκαν σήμερα (24/5) στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
«Αν νομίζετε ότι, πέντε χρόνια από σήμερα η αναμονή για να ζήσουμε τη νέα Beyond στη νέα ΔΕΘ είναι πολύς χρόνος, ας αναλογιστείτε ότι σήμερα είναι η τελευταία μου ομιλία ως υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελλάδος κι έχουν περάσει ακριβώς τέσσερα χρόνια. Και είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που η τελευταία δημόσια παρουσία μου με αυτή την τιμητική ιδιότητα, γίνεται εδώ στη Θεσσαλονίκη και στα εγκαίνια της έκθεσης Beyond, η οποία ξεκίνησε επί της δικής μου θητείας και για την οποία είμαι πολύ υπερήφανος» τόνισε αρχικά ο μέχρι πρότινος υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Παράλληλα πρόσθεσε ότι «μου δίνεται η ευκαιρία να κάνω και έναν μικρό απολογισμό του τι έκανε η κυβέρνηση μας, για την μετάβαση της Ελλάδας στον ψηφιακό κόσμο. Γιατί αυτή είναι τελικά η Beyond μια έκθεση καινοτομίας, μια έκθεση τεχνολογίας, μια έκθεση για το μέλλον.
Όταν έγινα υπουργός Επενδύσεων, τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να μεταφέρει την τότε γενική γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας από το υπουργείο Παιδείας, στο υπουργείο Ανάπτυξης. Ήταν μία κίνηση με πολύ συγκεκριμένη στόχευση η οποία και λοιδορήθηκε, όπως όλες οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα καθώς μέχρι τότε εθεωρείτο αδιανόητο η έρευνα να συνδέεται με την αγορά.
Η βασική μας στόχευση τότε ως κυβέρνηση, ήταν να κάνουμε το ανάποδο, αυτό δηλαδή που έχουν κάνει όλες οι χώρες του δυτικού κόσμου. Να χρησιμοποιήσουμε την έρευνα και την καινοτομία ως μοχλό οικονομικής ανάπτυξης του τόπου. Τέσσερα χρόνια μετά, κανείς δεν ζητά την επαναφορά αυτή στο υπουργείο Παιδείας.
Και ο λόγος είναι ότι το νέο σχήμα όχι μόνο δούλεψε καλύτερα και για τους ίδιους, αλλά γιατί ακόμη και οι πιο ιδεοληπτικοί κατά της αγοράς, κατάλαβαν τις τεράστιες ευκαιρίες που αυτή η προσέγγιση μπορεί να δώσει στην Ελλάδα.
Για πρώτη φορά στη χώρα φτιάχτηκε ένα μητρώο καινοτόμων επιχειρήσεων, τις βάλαμε κάποια συγκεκριμένα διεθνή χαρακτηριστικά που έπρεπε να ξεπεράσουν για να μπορέσουν να εγγραφούν και να έχουν πρόσβαση σε προνομιακή χρηματοδότηση και φορολογικά κίνητρα και ήδη σήμερα γνωρίζουμε με απόλυτη ακρίβεια, πόσες τέτοιες εταιρείες έχουμε στην Ελλάδα και σε ποιες γεωγραφικές περιφέρειες υπάρχουν.
Μάλιστα, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έρχεται δεύτερη στον τομέα αυτόν, μετά την Περιφέρεια Αττικής, αλλά έχει πολύ δρόμο μπροστά της και πολύ μεγάλο ταλέντο.
Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν και όταν ο Τάσος ο Τζήκας μαζί με τους συνεργάτες του ήρθαν στο γραφείο μου και μου είπαν ότι θέλουν να κάνουν αυτή την έκθεση, έδωσα αμέσως την έγκρισή μου και βοήθησα όπως μπορούσα για να γίνει πραγματικότητα. Πρέπει να σας πω ότι αυτή η ιδέα, συνέπεσε με την μεγάλη περιπέτεια της πανδημίας. Και όλα έγιναν πολύ πιο μπερδεμένα.
Την επόμενη χρονιά όταν διοργανώθηκε η δεύτερη Beyond, ήταν μια πολύ δύσκολη βραδιά, διότι στην Αθήνα έκανε κατακλυσμό και υπήρχε alert 112, και γι’ αυτό μετά τα εγκαίνια τρέξαμε στα αεροδρόμια για να είμαστε κοντά στα υπουργεία μας, ώστε αν χρειαστεί κάτι την επόμενη ημέρα το πρωί να είμαστε εκεί. Ευτυχώς αυτή η καταστροφή δεν ήρθε, αλλά εμείς είμασταν κανονικά στις θέσεις μας.
Πρέπει να πω όμως, ότι η Beyond προχώρησε. Φέτος, έχουμε 180 εκθέτες, 50 start up, 10 κρατικές ξένες συμμετοχές, 6 Περιφέρειες, μέρες Τεχνητής Νοημοσύνης, μέρες Καριέρας και 20 παράλληλα γεγονότα. Δεν είναι δηλαδή απλώς μια έκθεση, είναι ένα μεγάλο γεγονός. Ένα γεγονός που καθιστά τη Θεσσαλονίκη, αυτό που πρέπει να είναι. Το επίκεντρο».
Πολύ ταλέντο η Θεσσαλονίκη
Στο μεταξύ απευθυνόμενος προς τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε: «Αγαπητέ δήμαρχε, η πρώτη επένδυση που κατάφερα να κλείσω ως υπουργός Επενδύσεων τον Ιούλιο του 2019, ήταν το ψηφιακό κέντρο της Pfizer εδώ στη Θεσσαλονίκη. Το ταλέντο που βρήκαν αυτές οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες σε αυτή την πόλη, είναι πρωτοφανές. Εγώ για να είμαι ειλικρινής, μέχρι να γίνω υπουργός δεν είχα καταλάβει τι ακριβώς έχει γίνει στην πόλη αυτή. Ποια ήταν η συνεισφορά του Technopolis, ποια ήταν η πραγματικά συνεισφορά των τοπικών εταιρειών πληροφορικής.
Αυτό λοιπόν το πολύ μεγάλο ταλέντο που έχει η πόλη, η κυβέρνηση προσπάθησε να το υποστηρίξει. Και φυσικά για την έκθεση του ThessIntec η δέσμευση αυτής της κυβέρνησης και αυτού του υπουργού είναι ότι θα μετατρέψει τη Θεσσαλονίκη σε απόλυτο κέντρο, Τεχνολογίας, Καινοτομίας, όχι μόνο των Βαλκανίων αλλά του πλανήτη. Με συγκεκριμένο τρόπο και με μία συγκροτημένη συνολική πολιτική.
Τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα θα μπορέσει να κερδίσει τη μάχη με την 5η Βιομηχανική Επανάσταση που διανύουμε και δεν θα μείνει ουραγός σε αυτήν, όπως είχε μείνει τις προηγούμενες».
Πόροι μισού δισεκατομμυρίου ευρώ για έργα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
Ενώ ξεκαθάρισε προς την ΚΕΔΕ, ότι οι πόροι που έχουν εξασφαλιστεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ αγγίζουν το μισό δισεκατομμύριο. «Επειδή ακούστηκε από την πλευρά της ΚΕΔΕ, η ευθύνη των δήμων και η ευκαιρία των δήμων να εξασφαλίσουν πόρους για την ψηφιακή τεχνολογία και την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, πρέπει να σας πω ότι μόνο μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ έχουμε διαθέσιμους πόρους για την Τοπική Αυτοδιοίκηση μόνο για έργα ψηφιακά περισσότερο από μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Ιδού λοιπόν, πεδίον δόξης λαμπρόν εσείς οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως να απορροφήσετε αυτούς τους πόρους με ταχύτητα, να πρωταγωνιστήσετε στη νέα εποχή, να δώσετε δουλειά σε πολλές νέες καινοτόμες επιχειρήσεις μέσα από αυτά τα έργα για να μπορέσουν να αναπτυχθούν και να ενισχύσετε με τη δική σας δράση τον χώρο της καινοτομίας στην Ελλάδα για να κάνετε πολύ καλύτερη τη ζωή των συμπολιτών σας.
Και εφόσον ο Ελληνικός λαός επαναλάβει στις 25 Ιουνίου την απόφασή του, έχουμε σκοπό αυτή την πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη να την μετουσιώσουμε σε σκληρή δουλειά και ασταμάτητη προσπάθεια για μια ζωή καλύτερη. Γιατί τελικά αυτός είναι ο λόγος που μπαίνει κανείς στην πολιτική. Και είμαι πολύ υπερήφανος που αυτή η κυβέρνηση και αυτός ο πρωθυπουργός, δεν σταμάτησαν ούτε ένα λεπτό να το κάνουν πράξη και η διοργάνωση της Beyond αποτελεί έναν ακόμη κρίκο σε αυτή την προσπάθεια» υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: