Για πολυτελή διαμονή, υψηλές αποδοχές και αυστηρούς κανονισμούς κάνει λόγο στο GRTimes η κυρία Δήμητρα Πετράκη, η οποία εν μέσω πανδημίας ζει και εργάζεται στο Ριάντ, ως νοσηλεύτρια του χημειοθεραπευτικού τμήματος του Βασιλικού Νοσοκομείου της Εθνικής Φρουράς, King Abdulaziz Medical City.
Ρεπορτάζ: Μαριαλένα Τσόγκα
Η Σαουδική Αραβία βρίσκεται σε καθεστώς απόλυτης μοναρχίας και κυβερνάται βάσει της Σαρίας που σύμφωνα με το Ισλάμ είναι ο Νόμος του Θεού και ορίζει αυστηρότατους περιορισμούς, που επηρεάζουν κατά κύριο λόγο τις γυναίκες.
Όπως αναφέρει στο GRTimes η κυρία Δήμητρα Πετράκη, νοσηλεύτρια στο χημειοθεραπευτικό τμήμα του King Abdulaziz Medical City, μέχρι πρότινος οι γυναίκες δεν είχαν δικαίωμα να οδηγούν, ούτε να κυκλοφορούν χωρίς τη συνοδεία ενός άνδρα της οικογένειας. Μάλιστα, μουσουλμάνες και μη, ήταν υποχρεωμένες να φορούν την «αμπάγια»-ένα ένδυμα που καλύπτει όλα τα σημεία του προσώπου (εκτός από τα μάτια, μερικές φορές και όχι) και του σώματος, «κώδικας» που τα τελευταία χρόνια δεν επιβάλλεται. Η κοινή διαμονή ετερόφυλων ασθενών θεωρείται ανεπίτρεπτη στα νοσηλευτικά κέντρα της Σαουδικής Αραβίας, τα οποία μάλιστα διαχωρίζονται σε «γυναικείες» και «αντρικές» τμηματικές περιοχές. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το αλκοόλ απαγορεύεται αυστηρώς τόσο για κατανάλωση όσο και για ιατρική-απολυμαντική χρήση. Αλκοολούχα διαλύματα έχουν αντικατασταθεί από ειδικά μαντηλάκια του εμπορίου.
«Το χλιδάτο εργασιακό περιβάλλον και οι χρηματικές απολαβές»
Σε πολυτελείς βίλες των υπερπολυτελών εγκαταστάσεων του King Abdulaziz Medical City διαμένει το νοσηλευτικό προσωπικό του Βασιλικού Νοσοκομείου της Εθνικής Φρουράς του Ριάντ. Καθένας έχει ιδιωτικό δωμάτιο και μπάνιο, ενώ παρέχεται ειδική υπηρεσία καθαρισμού σε κάθε βίλα. Ο μισθός ορίζεται βάσει προϋπηρεσίας και πτυχίου, ενώ υπάρχει ειδική πρόβλεψη για ετήσια αύξηση μισθού. Επιπρόσθετα, κάθε χρόνο γίνεται αξιολόγηση του προσωπικού με ειδικές εξετάσεις.
«Το Ριάντ εν μέσω πανδημίας»
Άψογη οργάνωση, πειθαρχία και αυστηρά περιοριστικά μέτρα χαρακτηρίζουν τη πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας που από τον Ιούλιο του 2020 έχει επιστρέψει στην…κανονικότητα, μιας και κατάφερε να περιορίσει σημαντικά την εξάπλωση του κορωνοϊού αφού πλέον, ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων δεν ξεπερνάει τα 100.
Η Χώρα είχε «ξαναχτυπηθεί» το 2012 από τον coronavirus του αναπνευστικού συνδρόμου της Μέσης Ανατολής (MERS-CoV) ,ιό που μεταφέρεται σε ανθρώπους από μολυσμένες καμήλες. Αν και το Ριάντ λειτουργούσε ανέκαθεν ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας e-service, η εμφάνιση του MERS-COV ευνόησε την δημιουργία μιας ψηφιακής εφαρμογής η οποία με την εμφάνιση του Covid-19 τροποποιήθηκε, κάνοντας το έργο των πολιτών και των επαγγελματιών υγείας ευκολότερο.
Σύμφωνα με την κυρία Πετράκη, κατά τη διάρκεια του Lockdown υπήρξε ισχυρή αστυνομική και στρατιωτική παρουσία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, τσουχτερά πρόστιμα καθώς και αυστηρή απαγόρευση κυκλοφορίας (ωράριο 6:00π.μ-15:00μ.μ) ενώ, με την πρόσφατη είδηση της μετάλλαξης του ιού, η χώρα απαγόρευσε τις πτήσεις σε ντόπιους πολίτες.
Οι τιμωρίες στη Σαουδική Αραβία είναι ιδιαίτερα σκληρές και αμείλικτες, γι αυτό και τα ποσοστά παραβατικότητας είναι εξαιρετικά χαμηλά. Με την εμφάνιση του Covid-19 άλλαξε σημαντικά ο τρόπος λειτουργίας του χημειοθεραπευτικού τμήματος στο οποίο εργάζεται τα τελευταία χρόνια ως νοσηλεύτρια η κυρία Πετράκη. Συγκεκριμένα αναβλήθηκαν όλες οι χημειοθεραπείες, οι μεταγγίσεις κλπ και μειώθηκε ο αριθμός ασθενών στα πιο σοβαρά περιστατικά. Ο χώρος υποδοχής-αναμονής των ασθενών αλλάχθηκε καθώς τοποθετήθηκαν παντού λωρίδες και ειδικά σήματα για είσοδο και έξοδο ενώ οι καρέκλες αναμονής, τοποθετημένες πάντα σε απόσταση, έγιναν τόσες όσες τα προγραμματισμένα ραντεβού. Αντισηπτικά και σκάνερ θερμομέτρησης τοποθετήθηκαν σε όλες τις εισόδους ενώ αναπτύχθηκε το σύστημα «Virtual clinic», δηλαδή διάγνωση δια του τηλεφώνου και συνταγογράφηση για τα μη επείγοντα ραντεβού.
«Με τους εμβολιασμούς θα πέσει το φορτίο της νόσου, πιστεύω θα καλυτερεύσει η κατάσταση…δεν έχουμε εμβολιαστεί ακόμη»
Λέγοντας πως το εμβόλιο θα δώσει μια σημαντική ανάσα στα «κατακρεουργημένα| νοσηλευτικά κέντρα της επικράτειας, η κυρία Πετράκη, ακολουθώντας τη φωνή της επιστήμης, δηλώνει πρόθυμη να εμβολιαστεί χωρίς όμως να διστάσει να κρύψει τους προβληματισμούς της για την πλήρη αποτελεσματικότητά του. Μπορεί η πανδημία του κορονοϊού να αποτέλεσε ένα ισχυρό πλήγμα για τον πλανήτη, ωστόσο η αισιοδοξία και η ελπίδα παρέμειναν ακλόνητες στην ελληνική ψυχή.