Θερμά ιαματικά λουτρά σε βυζαντινά χαμάμ και ιδιωτικές σύγχρονες πισίνες, ευεξία και αναζωογόνηση σε φυσικούς καταρράκτες ανάμεσα σε παραμυθένια τοπία. Υδρατμοί, θερμοκρασίες που αγγίζουν τους 40 βαθμούς Κελσίου, νερά με θεραπευτικές ενδείξεις. Σε δημοφιλή ιαματικά λουτρά της Βορείου Ελλάδος τηρούνται αυστηρά τα πρωτόκολλα υγιεινής και όπως δηλώνουν φορείς και υπεύθυνοι των επιχειρήσεων, όσο πέφτει η θερμοκρασία, τόσο ανεβαίνει η ζήτηση ενώ για την εβδομάδα της 28ης Οκτωβρίου οι πληρότητες αγγίζουν και το 90%.
Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])
Αποτελούν πόλο έλξης για όλους όσους αναζητούν υγεία, ευεξία, αναζωογόνηση και χαλάρωση. Από τα Λουτρά Λουτρακίου, γνωστά και ως Πόζαρ, στο δήμο Αλμωπίας στο νομό Έδεσσας μέχρι το νομό Σερρών με τα λουτρά Αγκίστρου στα σύνορα με τη Βουλγαρία μέχρι τα λουτρά Σιδηροκάστρου σε τοποθεσία με πανοραμική θέα. Όσο για τα ιαματικά λουτρά Λαγκαδά με τις βυζαντινές αλλά και τις σύγχρονες δεξαμενές τους, βρίσκονται σε απόσταση μόλις 20 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη.
Το GRTimes.gr συνομιλώντας με επικεφαλείς των ιαματικών λουτρών στις παραπάνω περιοχές αποτυπώνει το κλίμα που επικρατεί αυτήν την ιδιόμορφη περίοδο εν καιρώ κορωνοϊού.
Η επισκεψιμότητα είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική, οι πληρότητες στα λουτρά -βάσει των περιορισμών για την τήρηση των μέτρων προστασίας- αγγίζουν και το 100%, οι επισκέψεις είναι είτε αυθημερόν για τη λούση είτε με διαμονή στα ξενοδοχεία τόσο των λουτρών – όσα διαθέτουν- καθώς και των αντίστοιχων περιοχών. Για την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου, με τις αργίες της 26ης Οκτωβρίου – για τη Θεσσαλονίκη- και της 28ης Οκτωβρίου, τα τηλέφωνα χτυπούν και όσο περνούν οι μέρες το ενδιαφέρον του κόσμου κορυφώνεται.
Λουτρά Λουτρακίου – Στο 90% οι πληρότητες
Γνωστά και ως Λουτρά Πόζαρ (ονομασία που προέρχεται από τις λέξεις «πο» και «ζαρ», που σημαίνουν «κάτω από την φωτιά»), βρίσκονται στο νομό Πέλλας, στο δήμο Αλμωπίας, με έδρα την Αριδαία.
Η φημισμένη λουτρόπολη (110 χλμ. από Θεσσαλονίκη) βρίσκεται σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία σ’ ένα τοπίο που συνδυάζει τη μοναδικότητα και το μεγαλείο ενός φυσικού θαύματος: μία χαράδρα έχει δημιουργηθεί σε ένα μεγαλοπρεπές, βραχώδες βουνό και μέσα της ρέει ο θερμοπόταμος ο οποίος δημιουργείται από πηγές που αναβλύζουν σε υψόμετρο 360 – 390 μ. Το νερό αναβλύζει σε θερμοκρασία 37 βαθμών Κελσίου και διαθέτει πολλαπλές θεραπευτικές ιδιότητες.
Όπως δηλώνει στο GRTimes.gr ο δήμαρχος Αλμωπίας Χρήστος Μπάτσης «οι πληρότητες είναι πολύ καλές» ενώ σ’ ότι αφορά την επισκεψιμότητα στα Λουτρά Πόζαρ, τα οποία είναι αναγνωρισμένα και πιστοποιημένα ως ιαματικός φυσικός πόρος, προ κορωνοϊού, «το 2019 φτάσαμε και το 1,5 εκατ. επισκέπτες ετησίως» προσθέτει ο ίδιος.
Σχετικά με την εβδομάδα των αργιών του Οκτωβρίου, όπως πληροφορεί το GRTimes.gr ο δήμαρχος Αλμωπίας, οι πληρότητες φτάνουν και το 85% – 90%.
Σ’ ότι αφορά τη λειτουργία των λουτρών Λουτρακίου, υπάρχουν εσωτερικές πριβέ πισίνες αλλά και εξωτερικές φυσικές με ώρες λειτουργίας από τις 7 το πρωί έως τις 2 τα ξημερώματα.
Η παραμονή στις πριβέ πισίνες είναι διάρκειας 30 λεπτών και το κόστος είναι μεταξύ 10 – 20 ευρώ τα δυο άτομα, ανάλογα την πισίνα και τη μέρα (σ.σ. η χρέωση είναι πιο υψηλή Σαββατοκύριακα και αργίες). Για τους εξωτερικούς καταρράκτες η είσοδος είναι στα 2 ευρώ και για την πισίνα στα 3 ευρώ.
Για την τήρηση των μέτρων προστασίας για την αντιμετώπιση διασποράς του κορωνοϊού, μεταξύ άλλων, υποχρεωτική είναι η θερμομέτρηση κατά την είσοδο στη λουτρόπολη, τηρείται ο μέγιστος αριθμός λουόμενων στους χώρους των δεξαμενών ανάλογα τα τετραγωνικά, γίνεται τακτική απολύμανση επιφανειών κτλ.
Λουτρά Αγκίστρου – Αρκετό ενδιαφέρον, πολλά τηλέφωνα
Οι πηγές του Αγκίστρου θεωρούνται από τις καλύτερες της Ευρώπης, έχουν θερμοκρασία 40,5 βαθμούς Κελσίου και τα νερά είναι ιδανικά για ρευματοπάθειες, αρθροπάθειες, δισκοπάθειες, μυαλγίες κ.λπ.
Χτισμένο στους πρόποδες του ομώνυμου όρους, το Άγκιστρο (126 χλμ. από Θεσσαλονίκη) είναι το βορειότερο χωριό του νομού Σερρών και βρίσκεται ακριβώς δίπλα στη συνοριακή γραμμή με τη γειτονική Βουλγαρία. Αυτό που ξεχωρίζει αναμφίβολα είναι βυζαντινό χαμάμ του Αγκίστρου που χρονολογείται γύρο στο 950 μ.Χ. και χαρακτηρίζεται ως ένα πραγματικό πολιτισμικό μνημείο.
Όπως δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Αναπτυξιακή Αγκίστρου Α.Ε. Λευτέρης Μπάδας, η κίνηση όσο περνάει ο καιρός ανεβαίνει και «δεδομένης της όλης κατάστασης, είμαστε ικανοποιημένοι» λέει χαρακτηριστικά.
Συγκριτικά με πέρυσι, για το αντίστοιχο διάστημα, η εικόνα φέτος είναι καλύτερη, η οποία όμως, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με τις εποχές προ κορωνοϊού.
«Υπό κανονικές συνθήκες, τέτοια εποχή ήμασταν στο 70% – 75%, ενώ τώρα κινούμαστε στο 50%» δηλώνει ο κ. Μπάδας ενώ σχετικά με τις αργίες του Οκτωβρίου αναφέρει ότι υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον, «πολλά τηλέφωνα, οι περισσότεροι όμως, μέχρι στιγμής, κάνουν έρευνα» προσθέτει. Οι τιμές στους ξενώνες της περιοχής κυμαίνονται μεταξύ 50 – 70 ευρώ, το δίκλινο με πρωινό ενώ στο ξενοδοχείο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο βυζαντινό χαμάμ οι τιμές για Παρασκευή και Σάββατο είναι στα 55 ευρώ και τις καθημερινές στα 50 ευρώ.
Σ’ ότι αφορά τη λειτουργία των λουτρών Αγκίστρου, είναι ανοιχτά όλο το 24ωρο και διαθέτει οκτώ λουτήρες. Οι τιμές είναι στα 6 ευρώ το άτομο, στα 5 ευρώ στον μικρότερο λουτήρα και στα 7 ευρώ/άτομο στο βυζαντινό χαμάμ, για μισή ώρα.
Για την είσοδό σας στα χαμάμ δεν απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή rapid τεστ 48 ωρών, ωστόσο τηρούνται όλα τα πρωτόκολλα υγιεινής που προβλέπονται για τις μονάδες ιαματικής θεραπείας και τα κέντρα ιαματικού τουρισμού – θερμαλισμού.
Λουτρά Σιδηροκάστρου – Αισιοδοξία αλλά επιφυλακτικοί
Στο Δήμο Σιντικής και μόλις επτά χιλιόμετρα από την πόλη του Σιδηροκάστρου (105 χλμ. από Θεσσαλονίκη), σε μια τοποθεσία με πανοραμική θέα, βρίσκονται τα Ιαματικά Λουτρά Σιδηροκάστρου με τις ομώνυμες πηγές να είναι γνωστές από τα βυζαντινά χρόνια.
Η κίνηση στα ιαματικά λουτρά Σιδηροκάστρου, όπως εξηγεί στο GRTimes.gr ο διευθυντής Μονάδας Ιαματικής Θεραπείας (ΜΙΘ) Σιδηροκάστρου Δημήτρης Καπουκρανίδης, από τα μέσα Αυγούστου έως και τα μέσα Σεπτεμβρίου ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητική.
«Συνεχίζουμε και τώρα, σταθερά» δηλώνει ο κ. Καπουκρανίδης επισημαίνοντας ωστόσο ότι ο κόσμος είναι γενικότερα φοβισμένος και μπερδεμένος με το τι μέτρα ισχύουν και που για την αντιμετώπιση της διασποράς της πανδημίας.
«Είμαστε αισιόδοξοι αλλά επιφυλακτικοί» λέει χαρακτηριστικά ο διευθυντής της ΜΙΘ Σιδηροκάστρου εξηγώντας ότι η μετέπειτα πορεία εξαρτάται από τα μέτρα, τις ανακοινώσεις της Κυβέρνησης και την πορεία της πανδημίας. Σημειώνεται πως τις εποχές προ κορωνοϊού η ετήσια επισκεψιμότητα στα λουτρά Σιδηροκάστρου άγγιζε και τους 30.000 επισκέπτες.
Σ’ ότι αφορά τη λειτουργία των λουτρών Σιδηροκάστρου, είναι ανοιχτά από τις 8 το πρωί έως τις 11 το βράδυ. Διαθέτουν ανακαινισμένο υδροθεραπευτήριο με έναν παραδοσιακό ομαδικό λουτήρα τύπου χαμάμ και η θερμοκρασία του νερού είναι 40-42 βαθμούς Κελσίου σχεδόν σταθερά. Υπάρχουν επίσης τρεις πισίνες SpaForm με ομαδικά υδρομασάζ και αερομασάζ με ελεγχόμενη θερμοκρασία, και 15 σύγχρονες ατομικές μπανιέρες με υδρομασάζ και ελεγχόμενη θερμοκρασία.
Το ανακαινισμένο υδροθεραπευτήριο λειτουργεί και ομαδικά και πριβέ’ πριβέ λειτουργεί τις ώρες μεταξύ 10.00 – 13.00 και 21.00 – 23.00, ανά μισή ώρα. Οι τιμές είναι Δευτέρα – Πέμπτη 13 ευρώ τα δυο άτομα και 6 ευρώ κάθε επιπλέον άτομο και για Παρασκευή – Κυριακή 16 ευρώ τα δυο άτομα.
Για την είσοδό σας στον ομαδικό λουτήρα είναι υποχρεωτική η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης ή rapid τεστ 48 ωρών, ενώ για τα πριβέ ραντεβού δεν είναι υποχρεωτικό, ωστόσο συνιστάται. Σημειώνεται ότι σ’ όλους τους χώρους των λουτρών τηρούνται τα πρωτόκολλα υγιεινής που προβλέπονται για τις μονάδες ιαματικής θεραπείας και τα κέντρα ιαματικού τουρισμού – θερμαλισμού.
Δίπλα στα λουτρά Σιδηροκάστρου λειτουργεί ξενοδοχείο, οι τιμές του οποίου ανέρχονται στα 40 ευρώ το δίκλινο ενώ τις καθημερινές ημέρες προσφέρεται δώρο και ένα πριβέ λουτρό.
Λουτρά Λαγκαδά – Σε απόσταση αναπνοής από Θεσσαλονίκη
Τα Λουτρά Λαγκαδά (3 περίπου χλμ. από το κέντρο της πόλης και μόλις 20 χλμ. από Θεσσαλονίκη) πρωτοχτίστηκαν το 900 μ.Χ επί Ιουστινιανού, δίπλα στη λίμνη που πήρε το όνομα Κορώνεια από τη μητέρα του Ασκληπιού, θεού της Ιατρικής και της Υγείας. Οι μαρτυρίες για το ιαματικό νερό της λουτρόπολης, ξεκινούν από τις ταξιδιωτικές περιγραφές του Τούρκου γεωγράφου Μ. Χανζή-Σαλφά το 1670 και του Βρετανού περιηγητή William Martin Leake το 1835.
Η μεταλλικότητα του ιαματικού νερού, τα χημικά στοιχεία ποσοτικής και ποιοτικής υπεροχής, το κρυοσκοπικό σημείο, η φυσική θερμοκρασία, η ραδιενέργειά του, είναι κατάλληλα για λουτροθεραπεία, ποσιθεραπεία, παθήσεις κυκλοφοριακού και νευρικού συστήματος, δερματοπάθειες, ρευματικές παθήσεις κτλ.
Όπως αναφέρει το GRTimes.gr η πρόεδρος των Ιαματικών Λουτρών Λαγκαδά Ιωάννα Νασιώκα οι πληρότητες αυτήν την περίοδο είναι στο 100%, ωστόσο ο μέγιστος αριθμός των λουόμενων, λόγω κορωνοϊού και των απαραίτητων μέτρων προστασίας, περιορίζεται στο 50% της προβλεπόμενης δυναμικότητας της μονάδας.
Η ίδια μας ενημερώνει πως το ωράριο λειτουργίας των λουτρών θα διευρυνθεί και έτσι από την ερχόμενη Δευτέρα 18/10 θα λειτουργούν από το πρωί, ενώ αντίστοιχα αυτήν την περίοδο η λειτουργία τους ξεκινάει στις 15.00, Τετάρτη – Κυριακή. Το σχετικά περιορισμένο ωράριο λειτουργίας των λουτρών Λαγκαδά οφείλεται στην έλλειψη προσωπικού.
Σ’ ότι αφορά τις δεξαμενές, είναι η «Ιουστινιανός» χτισμένη το 900 μ.Χ. και η «Μυγδονία» χτισμένη το 1400 μ.Χ., οι οποίες λειτουργούν ως ομαδικοί λουτήρες, ανδρών και γυναικών, εναλλάξ. Υπάρχουν και δυο σύγχρονες δεξαμενές, η «Κορώνεια» και η «Άρτεμις», οι οποίες διατίθενται πριβέ όλη την ημέρα, κατόπιν ραντεβού. Οι ώρες λειτουργίας των λουτρών Λαγκαδά είναι Τετάρτη – Κυριακή 15.00 -22.00 ενώ από την ερχόμενη Δευτέρα 18/10 το ωράριο θα είναι τις ίδιες μέρες από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.
Οι τιμές είναι 10 ευρώ το άτομο και 25 ευρώ για πριβέ κρατήσεις (τα δυο άτομα) ενώ υπάρχουν εκπτώσεις 30%- 50% για τους δημότες Λαγκαδά, οργανωμένα γκρουπ, πολύτεκνους, ανέργους, φοιτητές κτλ.
Σημειώνεται ότι για την είσοδό σας στα Λουτρά Λαγκαδά είναι υποχρεωτική η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης ή rapid τεστ 48 ωρών ή PCR 72 ωρών.