ΙΕΚ Τουρισμού Μακεδονίας: Αγιασμός της εκπαιδευτικής χρονιάς παρουσία της Σοφίας Ζαχαράκη (ΦΩΤΟ – VIDEO)

ΙΕΚ Τουρισμού Μακεδονίας: Αγιασμός της εκπαιδευτικής χρονιάς παρουσία της Σοφίας Ζαχαράκη (ΦΩΤΟ – VIDEO)

Με δυο νέες πειραματικές ειδικότητες που ξεκίνησαν τη φετινή εκπαιδευτική χρονιά και αφορούν αποκλειστικά την ιστορική σχολή τουρισμού Θεσσαλονίκης- ΙΕΚ Τουρισμού Μακεδονίας-, με καινοτομίες και νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά ξεκίνησε η φετινή εκπαιδευτική χρονιά για τους 250 σπουδαστές. Ο αγιασμός πραγματοποιήθηκε το πρωί παρουσία της υφυπουργού Τουρισμού Σοφίας Ζαχαράκη.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Στην κατάμεστη αίθουσα «Μέγας Αλέξανδρος» του ΙΕΚ Τουρισμού Μακεδονίας, όπως ονομάζεται πλέον το πρώην ΙΕΚ Τουρισμού Θεσσαλονίκης, έγινε σήμερα το πρωί, ο αγιασμός από τον Πατέρα Αθανάσιο για τη νέα εκπαιδευτική χρονιά 2022 – 2023, η οποία, έπειτα από 30 περίπου χρόνια, οι σχολές των ΙΕΚ άνοιξαν στις 17 Οκτωβρίου, «δηλαδή στην ώρα τους» όπως χαρακτηριστικά επισήμανε η διευθύντρια του ΙΕΚ Τουρισμού Μακεδονίας Ξένη Γερνά.

Το ΙΕΚ Τουρισμού Μακεδονίας, αυτή η πρωτοποριακή ιστορική σχολή, όπως τόνισε από την πλευρά της η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, «δεν ήρθατε σε ακόμη μια σχολή, ήρθατε στη σχολή, όπου θα σας ακολουθεί αυτή η παρακαταθήκη, αυτή η παράδοση, που βρεθήκατε σε μια οικογένεια ανθρώπων που σας νοιάζεται πάρα πολύ» ανέφερε απευθυνόμενη στους σπουδαστές.

Μιλώντας στο GRTimes.gr η κα. Ζαχαράκη αναφέρθηκε στις καινοτομίες των ΙΕΚ και ειδικότερα του ΙΕΚ Τουρισμού Μακεδονίας, όπου τα μαθήματα ξεκινήσανε νωρίτερα από ποτέ, αλλά και στις δυο νέες πειραματικές ειδικότητες για τις οποίες η ίδια σχολή φρόντισε να καταρτίσει τους προηγούμενους μήνες.

«Φέτος, είναι η πρώτη χρονιά που δίνουμε το επίδομα στέγασης και στους σπουδαστές των ΙΕΚ Τουρισμού που τηρούν τις προϋποθέσεις, μετά από 14 χρόνια επικαιροποιούμε τον κανονισμό λειτουργίας της σχολής και μετά από 11 χρόνια  επικαιροποιήσαμε την πρακτική άσκησης, την εμπλουτίσαμε με νέες επιχειρήσεις, δίνοντας τη δυνατότητα εάν θέλει κάποιος να κάνει πρακτική να την κάνει και σε χώρες της Ε.Ε.» ανέφερε η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη.

Καινοτομία στην εκπαίδευση

Με συνεχείς δράσεις εξωστρέφειας, προωθητικές καμπάνιες, συμμετοχές σε εκθέσεις, ημερίδες και σεμινάρια, συνεργασίες με τουριστικούς φορείς, επαγγελματικές ενώσεις και εκπαιδευτικά ιδρύματα εντός και εκτός Ελλάδας, η Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Θεσσαλονίκης, σημερινό ΙΕΚ Τουρισμού Μακεδονίας, ήδη από το 1956, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια, συνεχίζει να παρέχει υψηλού επιπέδου τουριστικές σπουδές, ακολουθώντας «πεισματικά το πρότυπο Ελβετικό μοντέλο τουριστικής εκπαίδευσης, στηριζόμενοι φυσικά στην συνεχώς επικαιροποιημένη γνώση των εκπαιδευτικών μας» ανέφερε στη σύντομη ομιλία της η διευθύντρια του ΙΕΚ Τουρισμού Μακεδονίας Ξένη Γερνά.

Η ίδια αναφέρθηκε στις καινοτομίες και τη δημιουργία των δυο πρώτων νέων πειραματικών ειδικοτήτων αλλά και στην πρακτική άσκησης η οποία εμπλουτίστηκε με νέες επιχειρήσεις της τουριστικής βιομηχανίας όπως τουριστικά γραφεία, γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων, αεροδρόμια, tour operators, συνεδριακός τουρισμός (mice) τόσο εντός Ελλάδας όσο και σε χώρες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίλυση προβλημάτων

Η κα. Γερνά στάθηκε και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η σχολή όπως η υποστελέχωση της καθώς και η ύπαρξη οικονομικών πόρων. «Ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα χρειάζεται, πρώτα απ’ όλα, ανθρώπινους πόρους για να οργανώσει τις δραστηριότητές του. Χρειάζεται ένα σταθερό πυρήνα μόνιμων εκπαιδευτικών για να μπορεί η εκπαιδευτική διαδικασία να έχει συνέχεια και συνέπεια» ανέφερε η κα. Γερνά προσθέτοντας πως «η ύπαρξη οικονομικών πόρων είναι εξίσου θεμελιώδης παράγων και καθορίζει τη λειτουργία του».

Η υφυπουργός Τουρισμού κα. Ζαχαράκη δήλωσε από την πλευρά της, ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ούτως ώστε να υπάρξει ουσιαστική επίλυση των προβλημάτων όπως η κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών, να υπάρχουν μόνιμοι εκπαιδευτικοί, «κάτι που δεν είναι πάντα εύκολο, δεν σας το κρύβω, είναι μια διαρκής μάχη» υπογράμμισε.

«Η λέξη που είναι κλειδί για μένα είναι το ενδιαφέρον. Έχετε την τύχη να βρίσκεστε σε μια σχολή που έχει ιστορία, που δεν χάνει τη λάμψη της και αυτό το αποτύπωμα που έχει, δεν στέκεται μόνο στα γεωγραφικά όρια της Κεντρικής Μακεδονίας αλλά σ’ όλη την Ελλάδα» επισήμανε στην τοποθέτησή της η υφυπουργός Τουρισμού.

Επιπρόσθετα, πέρα από τις δυο νέες πειραματικές ειδικότητες οι οποίες αφορούν στελέχη επιχειρήσεων φιλοξενίας, με εξειδίκευση στον τομέα διοίκησης δωματίων (rooms division) και για στελέχη ταξιδιωτικών και τουριστικών επιχειρήσεων (σ.σ. ήδη από την φετινή έναρξη των μαθημάτων – 17 Οκτωβρίου- φοιτούν πενήντα σπουδαστές και σπουδάστριες, 25 σε κάθε ειδικότητα), η διεύθυνση του ΙΕΚ Τουρισμού Μακεδονίας έχει έτοιμη μια νέα πρόταση πειραματικής ειδικότητας.

Σημειώνεται ότι η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τα εδέσματα που ετοίμασαν οι σπουδαστές του ΙΕΚ Τουρισμού Μακεδονίας και εντάσσονται στο ‘Ελληνικό Πρωινό’, μια δράση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, και να συζητήσει με τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι καθημερινά με την εμπειρία τους, τις γνώσεις τους, την αγάπη τους παρέχουν στους σπουδαστές και σπουδάστριες υψηλού επιπέδου τουριστικές σπουδές.

Ζητάμε την πλήρη λειτουργία της ξενοδοχειακής μονάδας

Την αναβάθμιση των ΙΕΚ όπου βγαίνουν εξαιρετικοί επαγγελματίες και παράλληλα την πλήρη λειτουργία της ξενοδοχειακής μονάδας που στεγάζεται το ΙΕΚ Τουρισμού Μακεδονίας ζητάει ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιώργος Τσαμασλής, ο οποίος μιλώντας στο GRTimes.gr εξηγεί πως ο δήμος Θερμαϊκού όπου και βρίσκεται το ΙΕΚ Τουρισμού Μακεδονίας και το κτίριο όπου λειτουργούσε ως ξενοδοχείο, επιθυμεί την αναβάθμιση τους.

«Θέλουμε την αναβάθμιση των συγκεκριμένων σχολών, που βγάζουν πολύ καλούς επαγγελματίες μάγειρες, σερβιτόρους και όλες τις άλλες ειδικότητες. Θέλουμε όμως ακόμη περισσότερο, που σημαίνει την πλήρη λειτουργία της ξενοδοχειακής μονάδας που στεγάζεται στο ίδιο κτίριο με τις σχολές. Για να μπορούν οι εκπαιδευόμενοι να κάνουν την πρακτική τους κατά τη λειτουργία του ξενοδοχείου, μέσα στον ίδιο χώρο» δήλωσε αποκλειστικά στο GRTimes.gr ο κ. Τσαμασλής προσθέτοντας «είμαστε τουριστικός δήμος και είναι απαραίτητη η λειτουργία της ξενοδοχειακής μονάδας σε συνδυασμό με τη σχολή».

Σημειώνεται ότι το «ΞΕΝΙΑ – ΗΛΙΟΣ» όπως ονομάζεται το πρότυπο εκπαιδευτήριο που στεγάζεται το ΙΕΚ Μακεδονίας λειτούργησε ως ξενοδοχείο έως το καλοκαίρι του 2011, ενώ για την εκπαιδευτική χρονιά 2011 – 2012 λειτούργησε και ως οικοτροφείο για τελευταία χρονιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: Νεκρή η 27χρονη που παρασύρθηκε από ΙΧ στη Θέρμη

Θεσσαλονίκη: Παράσυρση 27χρονης από ΙΧ στη Θέρμη-Σε σοβαρή κατάσταση στο Παπαγεωργίου

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top