ΙΕΚ Τουρισμού Μακεδονίας: Στο ‘μικροσκόπιο’ η βιώσιμη τουριστική διαχείριση στην παράκτια ζώνη Δήμου Θερμαϊκού

ΙΕΚ Τουρισμού Μακεδονίας: Στο ‘μικροσκόπιο’ η βιώσιμη τουριστική διαχείριση στην παράκτια ζώνη Δήμου Θερμαϊκού

Με στόχο την αποτύπωση της τουριστικής ανάπτυξης στην παράκτια ζώνη του Δήμου Θερμαϊκού καθώς και τις ενέργειες βιώσιμης διαχείρισης των τουριστικών επιχειρήσεων, το ΙΕΚ Τουρισμού Μακεδονίας του υπουργείου Τουρισμού διοργανώνει υβριδική ημερίδα με θέμα «Ενέργειες Βιώσιμης Τουριστικής Διαχείρισης παράκτιας ζώνης Δήμου Θερμαϊκού». Παράλληλα, θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας από 30 επιχειρήσεις που συμμετείχαν και δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Η διαχείριση της ενέργειας και των αποβλήτων, η εξοικονόμηση του νερού, οι διαδικασίες πιστοποίησης των ξενοδοχείων, η βιώσιμη διαχείριση και οι προμήθειες τροφίμων και ποτών (food waste), η μείωση πλαστικών συσκευασιών, η κυκλική οικονομία, οι καλές πρακτικές από τον χώρο των ξενοδοχείων και οι καινοτόμες εφαρμογές, ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην διαχείριση του παραλιακού μετώπου, η αναγέννηση του παραλιακού μετώπου ως ευκαιρία ενίσχυσης της αστικής οικονομίας και προώθησης της εικόνας του Δήμου Θερμαϊκού είναι θέματα που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο της υβριδικής ημερίδας με θέμα «Ενέργειες Βιώσιμης Τουριστικής Διαχείρισης παράκτιας ζώνης Δήμου Θερμαϊκού» που διοργανώνει το ΙΕΚ Τουρισμού Μακεδονίας του Υπουργείου Τουρισμού.

Η ημερίδα η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10 Μαΐου 2023 στο αμφιθέατρο «Μέγας Αλέξανδρος» του πρώην ξενοδοχείου «ΞΕΝΙΑ- ΗΛΙΟΣ» στην Περαία στο Δήμο Θερμαϊκού απευθύνεται τόσο στους σπουδαστές και σπουδάστριες του ΙΕΚ όσο και στους φορείς και επιχειρηματίες της περιοχής.

Όπως επισημαίνεται στο GRTimes.gr η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί καθοριστική σημασία για την ποιότητα της ζωής των σημερινών και των μελλοντικών γενεών ενώ παράλληλα σημαντική πρόκληση αποτελεί ο συνδυασμός της προστασίας του περιβάλλοντος με τη συνεχιζόμενη οικονομική πρόοδο, κατά μακροπρόθεσμο τρόπο.

Οι παράκτιες περιοχές και η Μεσόγειος

Σύμφωνα με έρευνες, οι παράκτιες περιοχές – παραλίες αποτελούν ευαίσθητα οικολογικά συστήματα λόγω των φυσικών ιδιαιτεροτήτων τους, καθότι δέχονται έντονες πιέσεις από τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα, με αρκετές δυσάρεστες περιβαλλοντικές επιπτώσεις και συνέπειες για αυτές. Η οικονομία στις ακτές της Μεσογείου θάλασσας εξαρτάται κατά σημαντικό μέρος από την τουριστική ανάπτυξη. Η περιοχή της Μεσογείου υποδέχεται πάνω από 255 εκατομμύρια τουριστών το χρόνο ή το 30% των τουριστικών αφίξεων παγκοσμίως και απολαμβάνει το 25% του εισοδήματος που απορρέει από τον παγκόσμιο τουρισμό.

Αειφόρα διαχείριση

Οι επιπτώσεις της τουριστικής ανάπτυξης στο παράκτιο τοπίο είναι οικονομικές, κοινωνικές- πολιτιστικές, οικολογικές και αντιληπτικές. Ο σχεδιασμός οργανωμένων χώρων παραλίας με αρχές αειφόρας διαχείρισης αποτελεί βασικό ζητούμενο για την άκρως τουριστική μας χώρα. Η «αειφόρα οργανωμένη παραλία» είναι αυτή που διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές ασφάλειας για τους χρήστες και παρέχει όλες εκείνες τις ανέσεις, χωρίς όμως να δημιουργούνται περιβαλλοντικές ή κοινωνικές πιέσεις στην περιοχή.
Η δημιουργία προϋποθέσεων για την ανάπτυξη βιώσιμου τουρισμού στο παραλιακό μέτωπο του Δήμου Θερμαϊκού αποτελεί υποχρέωση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, επιχειρήσεων, κατοίκων.

Η τουριστική ανάπτυξη στην παράκτια ζώνη του Δήμου Θερμαϊκού

Βασικός στόχος της ημερίδας θα είναι η αποτύπωση της τουριστικής ανάπτυξης στην παράκτια ζώνη καθώς και οι ενέργειες βιώσιμης διαχείρισης των τουριστικών επιχειρήσεων. «Θεωρούμε ότι αποτελεί υποχρέωση της εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά και των επιχειρηματιών, να συμβάλλουν στην διαχειριστική προσέγγιση της παράκτιας ζώνης του Δήμου μας, με όρους ολοκληρωμένης ποιοτικής διαχείρισης» επισημαίνουν στο GRTimes.gr στελέχη του ΙΕΚ Τουρισμού Μακεδονίας του υπουργείου Τουρισμού. Βάσει των ανωτέρων, μέσω της ημερίδας, οι εισηγητές – ομιλητές θα προσπαθήσουν:

α. να διαδώσουν βασικές πληροφορίες και στοιχεία για την βιώσιμη διαχείριση της παράκτιας ζώνης μέσα από την παρουσίαση αποτελεσμάτων έρευνας

β. να προκαλέσουν έναν ευρύ διάλογο ανάμεσα στους παράγοντες που συμμετέχουν στην διαχείριση, το σχεδιασμό και τη χρήση του παράκτιου
χώρου του Δήμου Θερμαϊκού.

Σ’ ότι αφορά την έρευνα συμμετείχαν επισιτιστικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Συγκεκριμένα συμμετείχαν 30 επιχειρήσεις εκ των οποίων οι 23 ήταν επισιτιστικές και οι 7 ήταν επιχειρήσεις καταλυμάτων και απάντησαν στο ερωτηματολόγιο που συντάχθηκε για τη συλλογή των ερευνητικών πληροφοριών που σχετίζονται με την άποψή, τη γνώμη τους ή την αντίληψή τους για συγκεκριμένα θέματα. Η έρευνα εστιάζει:

  • στα σημαντικότερα προβλήματα όσον αφορά στη δραστηριοποίησή τους στο παραλιακό μέτωπο της πόλης
  • στην αξιολόγηση των σημαντικότερων παραγόντων που αφορούν στο  παραλιακό μέτωπο και στη λειτουργία και ανάπτυξη της πόλης
  • στην περιβαλλοντική πολιτική των επιχειρήσεων στο εξωτερικό και εσωτερικό περιβάλλον.

Υπενθυμίζεται ότι τα αποτελέσματα της έρευνας για τη βιώσιμη τουριστική διαχείριση της παράκτιας ζώνης Δήμου Θερμαϊκού θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της υβριδικής ημερίδας, στις 10 Μαΐου 2023 στο ΙΕΚ Τουρισμού Μακεδονίας. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ΙΕΚ Τουρισμού Μακεδονίας στον σύνδεσμο https://iekthess.edu.gr/el/anakoinwseis/ekdhlwseis-drasthriothtes/165-hybrid_conference_2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης σαρώνει στα βραβεία τουρισμού 2023

PSTF – Θεσσαλονίκη: Άνω των 10 εκατ. € τα οφέλη της κρουαζιέρας – Το 90,1 % θα συστήσει τον προορισμό

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top