ΙΕΚ Τουρισμού Θεσσαλονίκης: Εκπαίδευση με πειθαρχία, ήθος, σεβασμό–Νέες πειραματικές ειδικότητες (ΦΩΤΟ)

ΙΕΚ Τουρισμού Θεσσαλονίκης: Εκπαίδευση με πειθαρχία, ήθος, σεβασμό–Νέες πειραματικές ειδικότητες (ΦΩΤΟ)

Τη λήξη της εκπαιδευτικής χρονιάς 2021 – 2022 γιόρτασαν στελέχη και σπουδαστές του ΙΕΚ Θεσσαλονίκης στο ξενοδοχείο «Ξενία Ήλιος» στην Περαία, παρουσία φορέων και εκπροσώπων του τουρισμού, πολλοί εκ των οποίων αποφοίτησαν από τη συγκεκριμένη τουριστική σχολή. «Οι δράσεις μας κάθε χρόνο είναι πλούσιες με ποιοτικά χαρακτηριστικά, και η τουριστική αγορά μας αγαπάει, μας αξιολογεί θετικά, και αυτό για εμάς είναι ουσιαστική βοήθεια για να συνεχίσουμε περαιτέρω» δήλωσε στο GRTimes.gr η αναπληρώτρια διευθύντρια ΙΕΚ Θεσσαλονίκης Υπουργείου Τουρισμού Ξένη Γερνά.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Ημέρα χαράς ήταν η χθεσινή, Τρίτη 24 Μαΐου, για καθηγητές, στελέχη και τους 250 περίπου σπουδαστές του Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) Θεσσαλονίκης Υπουργείου Τουρισμού, όπου γιόρτασαν τη λήξη της εκπαιδευτικής χρονιάς 2021-2022.

Κατά την διάρκεια της γιορτής η αναπληρώτρια διευθύντρια ΙΕΚ Θεσσαλονίκης Ξένη Γερνά αναφέρθηκε στις δράσεις, τις διακρίσεις και τις συνεργασίες που αναπτύξανε την τρέχουσα εκπαιδευτική χρονιά ενώ στη συνέχεια παρουσιάσανε τη νέα τους  επικοινωνιακή  καμπάνια με τίτλο «Χρονολόγιο Αποφοίτων».

«Οι δράσεις μας κάθε χρόνο είναι πλούσιες με ποιοτικά χαρακτηριστικά ενώ η νέα μας επικοινωνιακή καμπάνια ως εκκίνηση της νέας εκπαιδευτικής περιόδου, στοχεύει με συνέπεια στην αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης,  επενδύοντας στη δημιουργικότητα και στην ενίσχυση των συνεργιών της τουριστικής κοινότητας» δήλωσε στο GRTimes.gr η αναπληρώτρια διευθύντρια ΙΕΚ Θεσσαλονίκης Ξένη Γερνά στο πλαίσιο της γιορτής λήξης εκπαιδευτικού έτους 2021 – 2022.

Όπως η ίδια επισήμανε, η Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΣΤΕ), σημερινό ΙΕΚ, ξεκίνησε το 1956, και συγκεκριμένα, στις 2 Οκτωβρίου του 1956, όπου φοίτησαν μεγάλα και σπουδαία ονόματα που στις μέρες μας διακατέχουν σημαντικές θέσεις στον τουρισμό, «μας αγκάλιασαν και με μαθητική πειθαρχία ήρθαν και δημιουργήσαμε σύντομα βίντεο για τη νέα μας επικοινωνιακή καμπάνια με τίτλο «Χρονολόγιο Αποφοίτων» ανέφερε η κα. Γερνά, αποκαλύπτοντας μάλιστα τη φοίτηση του νυν προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής (ΕΞΧ) Γρηγόρη Τάσιου.

Οι ειδικότητες και η φοίτηση

Όπως μας ενημέρωσε η κα. Γερνά, η φοίτηση είναι διετής, με υποχρεωτική πρακτική άσκηση, όπου στο 100% υπάρχει απορρόφηση,  και κατά μέσο όρο, οι σπουδαστές τους τα τελευταία χρόνια είναι 250.

Σχετικά με τις ειδικότητες, είναι η ξενοδοχειακή ειδικότητα «όπου βγαίνουν άριστα καταρτισμένοι απόφοιτοι για όλες τις θέσεις ενός ξενοδοχείου (διοικητικές, f&b, house keeping), είναι η ειδικότητα μαγειρικής τέχνης, ζαχαροπλαστικής τέχνης, πάντοτε με προσανατολισμό στην τουριστική βιομηχανία και η σχετικά καινούργια μας ειδικότητα, η οποία ουσιαστικά επαναλειτούργησε, και έχει σχέση με την ταξιδιωτική και τουριστική βιομηχανία όπου βγαίνουν στελέχη που μπορούν να επανδρώσουν τουριστικά γραφεία, tour operators, αεροδρόμια, αεροπορικές εταιρίες και όλο το τουριστικό γίγνεσθαι» πρόσθεσε.

Πειραματικές ειδικότητες

Ιδιαίτερη μνεία έκανε η κα. Γερνά στις δυο πειραματικές ειδικότητες για τη νέα εκπαιδευτική χρονιά, οι οποίες, σήμερα θα συζητηθούν, ώστε να πάρουν την σχετική έγκριση από το υπουργείο Παιδείας.

«Πρόκειται για μια μετάλλαξη της ξενοδοχειακής ειδικότητας με μεγάλη στόχευση στο room division – τομέας δωματίων (υποδοχή, κρατήσεις, πωλήσεις και house keeping) και ειδικά στο house keeping όπου υπάρχει τεράστια έλλειψη και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό» δήλωσε η αναπληρώτρια διευθύντρια του ΙΕΚ Θεσσαλονίκης.

Η δεύτερη πειραματική ειδικότητα έρχεται ουσιαστικά να αντικαταστήσει την υφιστάμενη που ονομάζεται ‘Στέλεχος διοίκησης και οικονομίας στον τομέα του τουρισμού’, η οποία θα ονομαστεί ‘Στέλεχος ταξιδιωτικών και τουριστικών επιχειρήσεων’ με πολύ επαυξημένα προγράμματα σπουδών.

Οι δράσεις εξωστρέφειας

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στη γεμάτη, από σπουδαστές και καλεσμένους – φίλους του τουρισμού, αίθουσα «Μέγας Αλέξανδρος» η κα. Γερνά έκανε μια σύντομη παρουσίαση των δράσεων που πραγματοποίησε το ΙΕΚ κατά την εκπαιδευτική χρονιά 2021 – 2022.

Από τα κινηματογραφικά γυρίσματα της χολιγουντιανής ταινίας «The Enforcer» με τον Αντόνιο Μπαντέρας, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες Ιούνιο – Αύγουστο, μέχρι τη συνεργασία με την Chef Stories τον Σεπτέμβριο του 2021 για την παραγωγή ρυζιού στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού προγράμματος, την έναρξη των δια ζώσης μαθημάτων, το Νοέμβριο και την πρώτη αιμοδοσία κατά τη διάρκεια του ίδιου μήνα (σ.σ. τρεις συνολικά αιμοδοσίες πραγματοποιήθηκαν όπου εντάχθηκαν στη σχολή 200 επιπλέον φιάλες αίματος).

Η συμμετοχή στο χριστουγεννιάτικο παζάρι σε συνεργασία με το Thessaloniki Food Festival του δήμου Θεσσαλονίκης, η Ημέρα Καριέρας επί 36 μέρες με τη συμμετοχή 270 επιχειρήσεων, 700 εκπροσώπων όπου πραγματοποιήθηκαν 2.500 συνεντεύξεις και συζητήθηκαν 1.500 θέσεις εργασίας, η συμμετοχή στην έκθεση Detrop Boutique στη ΔΕΘ, η τιμητική πλακέτα που τους απονεμήθηκε από την Λέσχη Αρχιμαγείρων Culinary Professionals Greece στο πλαίσιο του ετήσιου συμποσίου της Λέσχης, οι διακρίσεις που απέσπασαν κατακτώντας τη δεύτερη και τρίτη θέση σε διαγωνισμό στο 11ο πανελλήνιο συνέδριο του HAPCO με θέμα «Το μέλλον και η μορφή των συνεδρίων στην μετά covid εποχή», η on line γαστρονομική εκδήλωση μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, οι εκπαιδευτικές επισκέψεις, τα σεμινάρια κτλ. γέμισαν την ατζέντα των δράσεων του ΙΕΚ Θεσσαλονίκης την εκπαιδευτική χρονιά 2021 – 2022.

Για τις πλούσιες δράσεις ενημέρωσης και εξωστρέφειας που πραγματοποιήθηκαν συνεχάρη τη διοίκηση και τους σπουδαστές του ΙΕΚ Θεσσαλονίκης  μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη η οποία όπως επισήμανε πρόκειται για «αποτέλεσμα πολλών μηνών, από όλους εσάς, για τη βελτίωση της τουριστικής εκπαίδευσης, ένα εγχείρημα που προσπαθούμε να συνδράμουμε το υπουργείο Τουρισμού με πολλούς τρόπους» προσθέτοντας πως το υπουργείο Τουρισμού έχει πάρει τεχνική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να επανασχεδιαστεί το κομμάτι της τουριστικής εκπαίδευσης, για καλύτερα προγράμματα σπουδών, μεγαλύτερη σύνδεση με τις ανάγκες της αγοράς και καλύτερες προοπτικές για εύρεση θέσεων.

Απόφοιτος της σχολής ο πρόεδρος της ΠΟΞ

Για μια σχολή πρότυπο, για μια σχολή με εξαιρετικό επίπεδο γνώσεων, με πειθαρχία και ήθος μίλησε με συγκίνηση ο πρόεδρος της ΠΟΞ και της ΕΞΧ  Γρηγόρης Τάσιος, ο οποίος πέρασε το κατώφλι της τότε Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων το 1992 και φοίτησε έως το 1994.

«Ήταν το 1992, μετά από μια καλοκαιρινή σεζόν στο ξενοδοχείο μου στην Χαλκιδική, όπου είχα πάρει την απόφαση να παρακολουθήσω τη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων, μια σχολή που είχε σχέση απόλυτα με τον χώρο μας, μιας και από 15 χρονών, βρισκόμουν στο ξενοδοχείο και ήμουν και στις κρατήσεις» διηγήθηκε ο κ. Τάσιος στο σύντομο βίντεο που δημιουργήθηκε για τις ανάγκες της νέας  επικοινωνιακής  καμπάνιας του ΙΕΚ Θεσσαλονίκης με τίτλο «Χρονολόγιο Αποφοίτων».

Παρακολουθώντας το βίντεο ο κ. Τάσιος αναφέρθηκε σ’ όλα εκείνα τα συστατικά που η σχολή έχει βγάλει σπουδαίους απόφοιτους. «Αυτό που μου έκανε εντύπωση όταν ήρθα στη σχολή, ήταν το πλήθος των σπουδαστών εκείνη την εποχή, πάνω από 300 άτομα, άρα ήρθα σε επαφή, από τον Πολύγυρο Χαλκιδικής με όλη την Ελλάδα» θυμάται ο κ. Τάσιος επισημαίνοντας παράλληλα την απόλυτη τάξη και τη στολή που φόραγαν οι σπουδαστές.

«Θυμάμαι που μου είχε κάνει εντύπωση, είχαμε μάθημα για την υγιεινή, το 1992, η υγιεινή χώρων’ επίσης, το εξαιρετικό επίπεδο γνώσης των καθηγητών, που παρά το γεγονός ότι ήταν της ‘παλιάς σχολής’, μας μετέφεραν τις αρχές που θα έπρεπε να έχουμε ως σπουδαστές αλλά και ως επαγγελματίες του τουρισμού την επόμενη μέρα» διηγήθηκε στο βίντεο που παρακολουθήσαμε ο κ. Τάσιος.

Ο ίδιος δίνοντας το ‘παρών’ στην χθεσινή λήξη της εκπαιδευτικής χρονιάς 2021 – 2022, τόνισε πως το αίτημα για τις πειραματικές ειδικότητες είναι ένα σημαντικό βήμα για τη σχολή, για να εξελιχθεί και όπως τόνισε «έχουμε υποχρέωση, αυτή η σχολή, εκτός από το να παραμείνει ανοιχτή, να την αναβαθμίσουμε για την πόλη της Θεσσαλονίκης, για την Κεντρική Μακεδονία, για όλους μας, και να παραμείνει σ’ αυτό το υψηλό επίπεδο».

Να σημειώσουμε ότι το κατώφλι της σχολής πέρασαν και άλλα σημαντικά στελέχη του σημερινού τουριστικού γίγνεσθαι όπως ο πρόεδρος του TCB Γιάννης Ασλάνης όπου φοίτησε για ένα τρίμηνο στην ειδικότητα «Ξενοδοχειακή τεχνική», ο ιδρυτής και πρόεδρος της Tourism Plus εταιρίας προώθησης και εξωστρέφειας προορισμών κτλ. και πρώην ξενοδόχος Νίκος Σαπουντζής, η διευθύντρια ξενοδοχειακών μονάδων επί 30 και πλέον έτη Λαμπρινή Κελεσίδου η οποία φοίτησε τη διετία 1987-1989, «μάθαμε πειθαρχία, ήθος, σεβασμό, πήραμε εφόδια και εχέγγυα για μια καλύτερη ζωή» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το στέλεχος ξενοδοχειακών και τουριστικών επιχειρήσεων και νυν μέτοχος ξενοδοχείου στην Καβάλα Χρήστος Ζαγογιάννης, ο αντιπρόεδρος της Culinary Professionals Greece Χρήστος Γκότσης όπου φοίτησε μεταξύ 1996 – 1998 κ.ά.

Το συγκινητικό βίντεο του κωφάλαλου σπουδαστή

Άκρως συγκινητικό και παράλληλα διδακτικό ήταν το βίντεο του σπουδαστή στην ειδικότητα «Τεχνικός μαγειρικής τέχνης» Γιάννη Γρηγορίου. Με τη βοήθεια μεταγλώτισσης μας διηγήθηκε εν συντομία την εμπειρία του στο ΙΕΚ Θεσσαλονίκης. Πρώτη του σχολή ήταν η γυμναστική ακαδημία, και αφού την τελείωσε, σκεφτόμουν τι να κάνω για να πάρει το δεύτερο πτυχίο του. Κάποιοι φίλοι του είπαν για το ΙΕΚ Θεσσαλονίκης με τα τουριστικά επαγγέλματα, ώσπου δοκίμασε, του άρεσε πάρα πολύ και σταδιακά συνεχίζει.

Όταν ο Γιάννης Γρηγορίου πρωτοπήγε στη σχολή, του άρεσε πάρα πολύ το περιβάλλον, «το ότι είναι πλάι στη θάλασσα, έχει πολλές αίθουσες, πολύ καλό εξοπλισμό, οι καθηγητές είναι πολύ καλοί. Μένω στην Περαία, οπότε μετακινούμε από το σπίτι στη σχολή με το ποδήλατο. Έρχομαι στη σχολή, χαιρετώ τους συμμαθητές μου, έχουμε θεωρητικά μαθήματα, οι καθηγητές με έχουν βοηθήσει πάρα πολύ».

Όπως αναφέρθηκε με τους συμμαθητές του έχει περάσει από διάφορα στάδια, στην αρχή κάποιοι φοβόντουσαν να συναναστραφούν μαζί του, κάποιοι άλλοι παραμένουν πιο άνετοι. Ο Γιάννης Γρηγορίου έκανε την πρακτική του στο ξενοδοχείο Santa, στην Αγία Τριάδα, αποκτώντας πολλές εμπειρίες, «έπαιρνα πρωτοβουλίες, έμαθα καινούργιες τεχνικές, συνταγές, καινούργια πιάτα, έχει κάποια προβλήματα, κάποιες φορές έχω προσβληθεί, αλλά σιγά σιγά έχω μάθει πάρα πολλά και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα» επισημάνθηκε.

«Το όνειρο μου είναι να γίνω μάγειρας και οι καθηγητές μου λένε ότι θα μπορούσα να γίνω και σεφ. Αν έχεις θάρρος και παίρνεις πρωτοβουλίες, μπορείς να τα καταφέρεις. Το πιο σημαντικό είναι η προσπάθεια» είπε με ισχυρή δόση πίστης και αγάπης για αυτό που σπουδάζει ο Γιάννης Γρηγορίου ο οποίος καταχειροκροτήθηκε στη γεμάτη αίθουσα του ΙΕΚ Θεσσαλονίκης Υπουργείου Τουρισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σοφία Ζαχαράκη: «Θερμαίνονται» σιγά σιγά οι αφίξεις τουριστών

Γρ. Τάσιος στο GRTimes: Σε χαμηλές… πτήσεις ο Μάιος – «Είμαστε σε χρονιά επιβίωσης»

Αγορά Μοδιάνο: 350 επιχειρήσεις διαγκωνίζονται για τα 75 καταστήματα- Ανοίγει 1η Σεπτεμβρίου (ΦΩΤΟ)

Κόνιτσα: Η καλλιέργεια του ιπποφαούς με τα 190 θρεπτικά συστατικά

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top