Ικαρία: Δίχως τα φημισμένα της πανηγύρια – Πληρότητες στα επίπεδα του 2019

Ικαρία: Δίχως τα φημισμένα της πανηγύρια – Πληρότητες στα επίπεδα του 2019

Στο νησί της μακροζωίας με τους χαλαρούς ρυθμούς, δίχως άγχος στην καθημερινότητα, ο τουρισμός αυτήν την περίοδο αγγίζει τα επίπεδα του 2019 – χρονιάς ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό. «Δύσκολα βρίσκει κανείς εισιτήριο για να έρθει» αναφέρει στο GRTimes.gr ο δήμαρχος Ικαρίας Νίκος Καλαμπόγιας. Ο ίδιος σχολιάζει την ακύρωση τριών πτήσεων προς το νησί, την 4η Αυγούστου, ελλείψει ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας στο αεροδρόμιο Ικαρίας, καθώς και το γεγονός ότι για δεύτερη συνεχή χρονιά δεν πραγματοποιούνται πανηγύρια, για τα οποία το νησί είναι ξακουστό.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Ανήμερα της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος σήμερα, και υπό κανονικές συνθήκες, προ κορωνοϊού, στο νησί του Ικάρου – την Ικαρία- θα λαμβάνανε χώρα τα περίφημα ικαριώτικα πανηγύρια σε διάφορα χωριά του νησιού όπως στον Χριστό (Ράχες), στο Οξέ, στο Φραντάτο, στον Κάλαμο, στη Δάφνη κτλ., όπου θα συγκέντρωναν πλήθη κόσμου, τουρίστες και ντόπιους.

«Δυστυχώς, και φέτος, τα πανηγύρια δεν γίνονται, διότι θα υπάρχει συγχρωτισμός, και οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν» αναφέρει στο GRTimes.gr ο δήμαρχος Ικαρίας Νίκος Καλαμπόγιας προσθέτοντας ότι κάποιες εκδηλώσεις γίνονται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις τηρώντας τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ικαρίας, το ότι δεν πραγματοποιούνται τα πανηγύρια, για τα οποία είναι ξακουστό το νησί, «σαν τουριστικό προϊόν, δεν το έχει επηρεάσει’ ωστόσο, τα πανηγύρια της Ικαρίας είναι ένας κύκλος οικονομίας που δεν υφίσταται» αναφέρει και προσθέτει «ευελπιστούμε του χρόνου, να μπορέσουν και πάλι να πραγματοποιηθούν». Σημειώνεται ότι ιδιαίτερα γνωστός είναι ο Ικαριώτικος χορός που χορεύεται στα τοπικά πανηγύρια.

Οι πληρότητες στο νησί

Παρά το γεγονός της μη αναβίωσης των πανηγυριών, η Ικαρία σημειώνει υψηλές πληρότητες, τουλάχιστον από τα μέσα Ιουλίου και για όλον τον Αύγουστο.

Όπως αναφέρει ο δήμαρχος του νησιού στο GRTimes.gr, δεδομένων των καταστάσεων «πρόκειται για μια εξαιρετική χρονιά, αυξημένη στα επίπεδα του 2019, ίσως και περισσότερο».

Οι τουρίστες που επιλέγουν την Ικαρία, είναι κατά κύριο λόγο Έλληνες, ωστόσο, αυτήν την περίοδο υπάρχουν και αρκετοί αλλοδαποί.

Στο 60% οι εμβολιασμένοι

Σχετικά με τα κρούσματα στο νησί, βάσει της ημερήσιας έκθεσης του ΕΟΔΥ επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον κορωνοϊό, χθες (Πέμπτη 5 Αυγούστου) καταγράφηκαν τρία (3) κρούσματα με τον μέσο όρο κρουσμάτων των τελευταίων επτά ημερών στην Π.Ε. Ικαρίας να είναι στο 1,86.

Όπως πληροφορείται το GRTimes.gr, 1-2 άτομα, επισκέπτες στο νησί, είναι απομονωμένα στο ξενοδοχείο καραντίνας που βρίσκεται στον Άγιο Κήρυκο. Σημειώνεται, ότι στο σύνολο των 8.000 μόνιμων κατοίκων στο νησί, έχει εμβολιαστεί το 60%.

Αναστάτωση από την ακύρωση πτήσεων

Την άμεση στελέχωση του αερολιμένα Ικαρίας με δεύτερο μόνιμο υπάλληλο ζητάει ο Δήμος Ικαρίας, εντείνοντας την ανάγκη, ύστερα μάλιστα και από την πρόσφατη ακύρωση τριών πτήσεων προς/από το νησί εν μέσω υψηλότατης τουριστικής περιόδου.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 4 Αυγούστου ο Δήμος Ικαρίας έγινε αποδέκτης πολλών έντονων παραπόνων για την ακύρωση πτήσεων ελλείψει ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας στον Αερολιμένα Ικαρίας, γεγονός που έχει επαναληφθεί εντός του έτους και ανακόπτει σε σημαντικό βαθμό την εύρυθμη λειτουργία του αεροδρομίου στο νησί.

Όπως εξηγεί στο GRTimes.gr ο δήμαρχος Ικαρίας κ. Καλαμπόγιας, στον Πύργο Ελέγχου του αερολιμένα Ικαρίας υπηρετεί μόνο ένας εξουσιοδοτημένος υπάλληλος AFIS από το 2011, ο οποίος εξυπηρετεί ανελλιπώς επτά ημέρες την εβδομάδα την καθημερινή επιβατική κίνηση, τις πτήσεις ΕΚΑΒ όλο το 24ώρο, τα έκτακτα δρομολόγια (στρατός, αστυνομία κτλ), τις καθημερινές πλέον παρατάσεις ωραρίου του αερολιμένα λόγω καθυστερήσεων των αεροπορικών γραμμών κατά την θερινή περίοδο κτλ.

Το αιφνιδιαστικό περιστατικό ασθένειας του υπαλλήλου, το οποίο όπως πληροφορεί το GRTimes.gr ο κ. Καλαμπόγιας προήρθε από υπερκόπωση, ήταν η αφορμή για την ακύρωση των πτήσεων.

«Καθώς η φυσική κόπωση του μοναδικού υπαλλήλου AFIS (Πύργος Ελέγχου Aερολιμένα) ενδεχομένως να είναι επικίνδυνη για την ασφάλεια των πτήσεων, απαιτούμε την άμεση στελέχωση του Αερολιμένα Ικαρίας με δεύτερο μόνιμο υπάλληλο και όχι αποσπασματικές λύσεις που όχι μόνο δεν λύνουν το πρόβλημα αλλά το επιτείνουν» αναφέρει ο δήμαρχος Ικαρίας Νίκος Καλαμπόγιας σε επιστολή του προς τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Κώστα Καραμανλή και προσθέτει «Σε ένα νησί απομακρυσμένο όπως το δικό μας του οποίου η τουριστική κίνηση βασίζεται και στις αεροπορικές συνδέσεις, η μη επαρκής στελέχωση αποτελεί απειλή και υποβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος και κατ’ επέκταση υποβάθμιση και δυσφήμιση του τουριστικού προϊόντος της χώρας».

«Υπήρξε αναστάτωση» αναφέρει στο GRTimes.gr ο κ. Καλαμπόγιας, εξηγώντας ότι εκτός από τους τουρίστες ήταν και κόσμος που έπρεπε να ταξιδέψει για λόγους υγείας κτλ.

Τελικά, χθες, Πέμπτη 5 Αυγούστου, ξεκίνησαν και πάλι οι πτήσεις προς/από Ικαρία – προγραμματισμένες και έκτακτες που είχαν αναβληθεί- και όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), ο ασθενής υπάλληλος αντικαταστάθηκε με άλλον αρμόδιο υπάλληλο, ο οποίος έχει ήδη αποσπαστεί από τη Σάμο στην Ικαρία.

Πρόσβαση στο νησί

Η Ικαρία βρίσκεται στο Βορειοανατολικό Αιγαίο και είναι ένα από τα μεγαλύτερα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με 255 τετρ. χλμ. Εκτός από την αεροπορική σύνδεση που έχει από Θεσσαλονίκη και Αθήνα (σ.σ. ο αερολιμένας βρίσκεται βόρεια του νησιού 12 χλμ. από Άγιο Κήρυκο και 60 χλμ. από Εύδηλο), στο νησί φτάνει κανείς και ακτοπλοϊκώς από το λιμάνι της Καβάλας κάθε Δευτέρα στη 1 τα ξημερώματα (σ.σ. η επιστροφή είναι κάθε Τετάρτη στις 07.25 π.μ.) για το λιμάνι του Αγίου Κηρύκου ενώ για το λιμάνι του Εύδηλου το πλοίο αναχωρεί Τετάρτη στις 08.30 π.μ. με επιστροφή Τρίτη με ώρα αναχώρησης στις 14.30.

Από τον Πειραιά πραγματοποιούνται 11 δρομολόγια την εβδομάδα προς το νησί (6 για τον Εύδηλο και 5 για τον Άγιο Κήρυκα). Μάλιστα φέτος δρομολογήθηκε και σύγχρονο ταχύπλοο πλοίο Highspeed το οποίο εξυπηρετεί το λιμένα του Αγίου Κηρύκου 3 φορές την εβδομάδα, επιπλέον των υπαρχόντων δρομολογίων, με συνολικό χρόνο ταξιδίου τις 5,3 ώρες περίπου. Πρωτεύουσα του νησιού είναι ο Άγιος Κήρυκος χτισμένος αμφιθεατρικά στη νοτιοανατολική ακτή.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top