Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου 19 Μαΐου: Οι φετινές εκδηλώσεις

Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου 19 Μαΐου: Οι φετινές εκδηλώσεις

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων, σεβόμενη τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί λόγω της πανδημίας στη χώρα και τηρώντας αυστηρά τα υγειονομικά μέτρα που ισχύουν για τον περιορισμό της εξάπλωσής της, φέτος θα τιμήσει την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου προβαίνοντας στις παρακάτω δράσεις και εκδηλώσεις.

Μέχρι και τις 19 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν δράσεις, εκδηλώσεις και ομιλίες, ως φόρος τιμής στην Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα παρακάτω:

Τρίτη 18 Μαΐου 2021

Συμβολική ένωση τριών μνημείων, 8.00μ.μ.

Η Π.Ο.Π.Σ και η Εθνική Αρμενική Επιτροπή Ελλάδος αποτίουν φόρο τιμής στα θύματα τα Γενοκτονίας των Χριστιανικών Λαών της Ανατολής από τους Τούρκους και παράλληλα τιμούν τα 200 χρόνια από την ελληνική Επανάσταση του 1821 ενώνοντας με κεριά μνημοσύνης τα τρία μνημεία: Αρμενικό Μνημείο Χατσκάρ – ανδριάντας Θεόδωρου Κολοκοτρώνη – προτομή  Δημήτριου Υψηλάντη (πάρκο απέναντι από την ΧΑΝΘ, γωνία Τσιμισκή με Αγγελάκη, στη Θεσσαλονίκη).

Συμμετέχει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Πελοποννησίων.

Ομιλίες από τους: 

Κυριάκο Χατζηκυριακίδη, Επίκουρο Καθηγητή της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του Α.Π.Θ., με θέμα: «Από τους Υψηλάντηδες στο σήμερα: 200 χρόνια συνεισφοράς των Ελλήνων του Πόντου στους αγώνες του Γένους».

Μαρί Κιουρκτζιάν, Μέλος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος, με θέμα: «Αρμενική Γενοκτονία: 106 χρόνια μετά, ο αγώνας συνεχίζεται, η πληγή, όμως, εξακολουθεί να αιμορραγεί».

Τετάρτη 19 Μαΐου

Τελετή Μνημοσύνης στο Μνημείο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στην Πλατεία Αγίας Σοφίας , 11.00π.μ. 

Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων έμπροσθεν του Μνημείου της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού αυστηρά από τις επίσημες αρχές και φορείς, 8.00μ.μ.

Διαδικτυακή Εκδήλωση για τη μαύρη επέτειο 100+2 ετών από τη δεύτερη και πιο σκληρή φάση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Συμμετέχουν ως εισηγητές: 

Hannibal Travis, Καθηγητής Νομικής στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντα

Anahit Khosroeva, Ακαδημαϊκός και λέκτορας στο Aρμενικό Ινστιτούτο Ιστορίας της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών

Tessa Hofmann, Κοινωνιολόγος, συγγραφέας και ανεξάρτητη μελετήτρια γενοκτονιών με εξειδίκευση στις Οθωμανικές γενοκτονίες

Βλάσης Αγτζίδης, Δρ. Σύγχρονης Ιστορίας Α.Π.Θ. – συγγραφέας

Θεοδόσης Κυριακίδης, Επιστημονικός Συνεργάτης Έδρας Ποντιακών Σπουδών Α.Π.Θ.

Δρ. Βασίλειος Μεϊχανετσίδης, Μέλος της Διεθνούς Ενώσεως Μελέτης Γενοκτονιών

Το σύνολο των δράσεων μπορείτε να το παρακολουθήστε σε ζωντανή μετάδοση από την επίσημη σελίδα της Π.Ο.Π.Σ. στο facebook.

Επισημαίνεται για μια ακόμη φορά ότι η μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου θα τιμηθεί σύμφωνα πάντα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού και τηρώντας τις προβλεπόμενες αποστάσεις ώστε να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ