Ινδική μετάλλαξη: Γιατί δεν ανησυχεί την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών

Ινδική μετάλλαξη: Γιατί δεν ανησυχεί την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών

Καθησυχαστική εμφανίστηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού αναφορικά με τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού και ειδικά την ινδική που εμφανίστηκε τις τελευταίες ημέρες και στη χώρα μας.

Ερωτηθείσα σχετικά η κ. Θεοδωρίδου για το αν η επιτροπή εμβολιασμών ανησυχεί για τον εντοπισμό των νέων μεταλλάξεων και δη της ινδικής στην Ελλάδα, ανέφερε ότι «μας έχουν προετοιμάσει οι γενετιστές ότι μεταλλάξεις θα έχουμε. Το ιδιαίτερο με αυτή τη μετάλλαξη είναι ότι έχει γονίδια που ανήκουν και στο στέλεχος της νοτιοαφρικάνικης και της βραζιλιάνικης».

Όπως είπε, φαίνεται πως σε περιοχές του κόσμου όπου κυριαρχεί η βρετανική μετάλλαξη, κάτι που ισχύει και για την Ελλάδα, η μεταδοτικότητα της ινδικής περιορίζεται. «Οι μεταλλάξεις δεν έχουν τη μεταδοτικότητα που θα μπορούσαν να έχουν. Σαν να αναστέλλεται η μεταδοτικότητά τους» τόνισε σημειώνοντας παράλληλα ότι «δεν ανησυχούμε, παρατηρούμε, καταγράφουμε και αναλόγως ενεργούμε».

Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί δύο περιπτώσεις ινδικής μετάλλαξης, το ένα στην Πάτρα την περασμένη Τετάρτη και το δεύτερο στην Αθήνα. Tο στέλεχος Β.1.617 όπως αναφέρεται η ινδική μετάλλαξη, χαρακτηρίζεται από μια σειρά μεταλλάξεων στο γονίδιο της ακίδας (Spike) του ιού, μεταξύ των οποίων το συνδυασμό E484Q και L452R.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ