Ηράκλειο – 4ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας: Οι κρητικές γεύσεις «παντρεύονται» με τα προϊόντα της Ημαθίας (ΦΩΤΟ)

Ηράκλειο – 4ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας: Οι κρητικές γεύσεις «παντρεύονται» με τα προϊόντα της Ημαθίας (ΦΩΤΟ)

Μια πενθήμερη γιορτή γεμάτη κρητικά προϊόντα και αυθεντικές γεύσεις, live μαγειρικές και masterclasses από καταξιωμένους σεφ, κεράσματα και κρητική μουσική. Το 4ο Φεστιβάλ «Ηράκλειο, Μέρες Γαστρονομίας 2022» που ξεκίνησε απόψε στο Ηράκλειο της Κρήτης, έστω και κάτω από βροχή, συναντάει τις τοπικές συνταγές και κουζίνες της Ημαθίας, η οποία είναι η Τιμώμενη Περιοχή.

Ανταπόκριση: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Ένα πενθήμερο γεμάτο κρητικές γεύσεις, προϊόντα, χρώματα και αρώματα, ένα πενθήμερο γεμάτο μαγειρικές, δρώμενα, πολιτισμό, μουσική, παράδοση. Ήδη από σήμερα, Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, στο κέντρο του Ηρακλείου, στην προβλήτα του Μικρού Κούλε, διεξάγεται το 4ο Φεστιβάλ «Ηράκλειο, Μέρες Γαστρονομίας 2022» με τη συμμετοχή τοπικών παραγωγών και επιχειρήσεων αλλά και από την Π.Ε. Ημαθίας, η οποία συμμετέχει ως Τιμώμενη Περιοχή.

«Για τέταρτη χρονιά, ο Δήμος Ηρακλείου σε συνεργασία με όλους τους φορείς, την Περιφέρεια Κρήτης, τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου στρατηγικό συνεργάτη, δημιουργούμε το φεστιβάλ με στόχο την ανάδειξη και προώθηση των τοπικών προϊόντων. Βασικό μας μέλημα να ενισχύσουμε την τοπική οικονομία, την τοπικότητα, την αυθεντικότητα, όλους τους μικρούς παραγωγούς που στοχεύουν στην ανάδειξη της κρητικής δίαιτας και διατροφής» δήλωσε στο GRTimes.gr ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Δήμου Ηρακλείου Γιώργος Σισαμάκης.

Όπως ο ίδιος ανέφερε, για πρώτη φορά, παρουσιάζουν μια Τιμώμενη Περιοχή, που για φέτος είναι η Ημαθία. «Καλέσαμε την Π.Ε. Ημαθίας, στη λογική αυτή της αυθεντικότητας και τοπικότητας» ανέφερε ο κ. Σισαμάκης λέγοντας ότι μπορεί να μην είναι μια αμιγώς τουριστική περιοχή, ωστόσο πρόκειται για μια Περιφερειακή Ενότητα η οποία έχει επενδύσει στον πρωτογενή τομέα, με αρκετά προϊόντα ΠΟΠ, όπως τα κεράσια, τα ροδάκινα, τα κρασιά, το μοσχαρίσιο κρέας κτλ. ενώ παράλληλα διαθέτει πολιτιστικά, αρχαιολογικά, ιστορικά, θρησκευτικά στοιχεία.

Στόχος η ανάδειξη της κρητικής δίαιτας

Στόχος της διοργάνωσης είναι η ανάδειξη της κρητικής δίαιτας που μετράει 5.000 χρόνια συνεχόμενης ιστορίας, ξεκινώντας από την προϊστορική περίοδο και φτάνοντας στη σημερινή εποχή.

Σχετικά με τον όρο «κρητική δίαιτα», όπως υπογραμμίζει στο GRTimes.gr ο κ. Σισαμάκης, «αναφερόμαστε στην αρχαιοελληνική έννοια του όρου, του κρητικού τρόπου ζωής, που και αυτός είναι ο βασικός στόχος της διοργάνωσης. Η κρητική δίαιτα εστιάζει στην κρητική κουλτούρα με την κρητική διατροφή να καλύπτει δυο άξονες, την ευζωία και την περιβαλλοντική αειφορία» πρόσθεσε.

Σ’ ότι αφορά την ανάδειξη του γαστρονομικού τουρισμού στον Δήμο Ηρακλείου, όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Γιώργος Σισαμάκης, «το Ηράκλειο ως πύλη εισόδου της ναυαρχίδας του τουρισμού έχει πολλές μορφές τουρισμού που μπορεί να αναπτύξει, από τον τουρισμό κρουαζιέρας μέχρι τον θρησκευτικό τουρισμό, τον πολιτιστικό, τον αθλητικό τουρισμό, όμως ο γαστρονομικός τουρισμός και ο πλούτος που έχει το Ηράκλειο και γενικότερα η Κρήτη στη γαστρονομία, τέμνει οριζόντια όλους τους επισκέπτες» προσθέτοντας πως αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους του Δήμου. «Είναι η λογική από το “χωράφι στο πιάτο” και έχει μια αλυσίδα επαγγελμάτων που ενισχύει την τοπική οικονομία» πρόσθεσε.

Η δράση Imathia Quality

Σχετικά με την Ημαθία, το «παρών» δίνει στο Ηράκλειο της Κρήτης αντιπροσωπεία της Περιφερειακής Ενότητας από τους τρεις δήμους Βέροιας, Νάουσας και Αλεξάνδρειας.

«Συμμετέχουμε στο 4ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας στο Ηράκλειο με τη δράση Imathia Quality, η οποία αποτελεί μια συνέργεια των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης της Ημαθίας, του Επιμελητηρίου και όλων όσοι εμπλέκονται με τον αγροδιατροφικό τομέα και τη γαστρονομία της περιοχής μας» δήλωσε στο GRTimes.gr η Μαρία Ανδρεάδη υπεύθυνη γραφείου Τουρισμού της Π.Ε. Ημαθίας.

Σύμφωνα με την ίδια, σκοπός της παρουσίας τους είναι η προβολή του τουριστικού πλούτου της Ημαθίας σε συνδυασμό με την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και της γαστρονομίας. Το Imathia Quality είναι μια δράση που ξεκίνησε το 2017 και ύστερα από τη διετία αδράνειας, επανέρχεται στο 4ο φεστιβάλ γαστρονομίας στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σεφ της Ημαθίας δίνουν το «παρών» αναδεικνύοντας τα προϊόντα της Ημαθίας και τοπικές συνταγές.

«Παρουσιάζουμε τις διατροφικές συνήθειες και την κουλτούρα της Ημαθίας και προσπαθούμε να ανοίξουμε έναν δίαυλο με την υπόλοιπη Ελλάδα, προωθώντας την Ημαθία ως τουριστικό και γαστρονομικό προορισμό» δήλωσε στο GRTimes.gr ο σεφ Βασίλης Λαφάρας που διατηρεί εστιατόριο στο Άλσος Αγίου Νικολάου της Νάουσας.

Κατά τη διάρκεια του 4ου φεστιβάλ Γαστρονομίας στο Ηράκλειο, θα παρουσιάσουν πιάτα που αποτελούν καθημερινότητα στην Ημαθία, όπως για παράδειγμα στη Νάουσα που επικρατεί το ξινόμαυρο, «θα συνδυάσουμε μεζέδες για τσίπουρο όπως τα γκαβόψαρα, μια μάντζα με το παραδοσιακό τυρί του μπάτζου, τα ροδάκινα που θα τα έχουμε στις σαλάτες, το ρεβανί, μοσχαρίσιο κρέας κτλ.».

Η αποψινή έναρξη

Η έναρξη του 4ου Φεστιβάλ «Ηράκλειο, Μέρες Γαστρονομίας 2022» πραγματοποιήθηκε απόψε, υπό βροχή. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ακυρωθεί η επίσημη έναρξη με ομιλίες από τη δημοτική αρχή καθώς και η συναυλία με τον Γιώργο Ξυλούρη, τον οποίο ωστόσο δεν πτόησε η βροχή, και κάτω από τέντες έπαιξε κρητική μουσική με την παρέα του.

Στο φεστιβάλ συμμετέχουν περίπου 15-20 επιχειρήσεις από το Ηράκλειο και την ευρύτερη περιοχή, με προϊόντα όπως μέλια, βότανα, τοπικές μπύρες, γαλακτοκομικά προϊόντα, τσικουδιά, ζυμαρικά κ.ά. Είναι και αγγειοπλάστες από το Θραψανό Πεδιάδος, χωριό το οποίο φημίζεται για τους αγγειοπλάστες τους, και κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα κάνουν επίδειξη δημιουργίας αντικειμένων με πηλό.

Η Imathia Quality δίνει το «παρών» με επιχειρήσεις από την Ημαθία, ενώ κατά τη διάρκεια της αποψινής βραδιάς χόρεψαν οι Γενίτσαροι και Μπούλες, ενώ αντίστοιχα αύριο σειρά θα πάρουν οι «Μωμόγεροι».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Επιστρέφει για 4η συνεχόμενη χρονιά το Φεστιβάλ «Ηράκλειο, Μέρες Γαστρονομίας 2022»

CLIA: Τα κορυφαία θέματα της κρουαζιέρας στον «Διάλογο για τα Λιμάνια και τους Προορισμούς»

Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου στο GRTimes.gr: «Είμαστε ένα μικρό αρχιπέλαγος»

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top