Με την παρουσία του υφυπουργού Πολιτισμού & Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη πραγματοποιήθηκε χθες η επίσημη έναρξη του 4ου Φεστιβάλ «Ηράκλειο, Μέρες Γαστρονομίας 2022». Στόχος της δημοτικής αρχής να καταστεί η μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης και γαστρονομικός προορισμός.

Ανταπόκριση: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Μπορεί η βροχή που έπεφτε το βράδυ της Παρασκευής 23 Σεπτεμβρίου να ακύρωσε την επίσημη έναρξη του 4ου Φεστιβάλ Γαστρονομίας που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στο Ηράκλειο, ωστόσο χθες βράδυ η προβλήτα στον Κούλε στο λιμάνι «πλημμύρισε» από κόσμο, από γεύσεις και μουσικές, πολιτισμό και δρώμενα.

Γεύσεις Κρήτης αλλά και Ημαθίας η οποία είναι η Τιμώμενη Περιοχή στο 4ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας, μουσικές Κρήτης με τον Γιώργο Νικηφόρου Ζερβάκη αλλά και ιστορικά δρώμενα και ποντιακά ακούσματα από τη Νάουσα της Ημαθίας, όπου και πρωταγωνίστησαν τα Μωμο’έρια, έθιμο που αναβίωσε από την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας.

Ως ένας από τους στρατηγικούς στόχους του δήμου Ηρακλείου είναι να καταστεί η πόλη και γαστρονομικός προορισμός καθώς διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για να τα καταφέρει. Όπως ανέφερε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός «το Φεστιβάλ συντελεί για την επίτευξη αυτού του στόχου καθώς αναδεικνύει την ποικιλία και την ποιότητα των προϊόντων της κρητικής γης ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζονται οι παραγωγοί, οι συνεταιρισμοί και επαγγελματίες εστίασης και τουρισμού».

Φιλοξενούμε αγαπημένους φίλους

Για μια προσπάθεια η οποία ξεκίνησε δειλά από το δήμαρχο Τουρισμού Γιώργο Σισαμάκη, και η οποία καθιερώνεται και αγκαλιάζεται κάθε φορά όλο και περισσσότερο μίλησε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος τίμησε με την παρουσία του την χθεσινή επίσημη έναρξη του 4ου Φεστιβάλ «Ηράκλειο, Μέρες Γαστρονομίας 2022».

«Είμαστε χαρούμενοι που φιλοξενούμε αγαπημένους φίλους από τη Βόρεια Ελλάδα δήλωσε στο GRTimes.gr ο υφυπουργός Αθλητισμού, ο οποίος κατάγεται από τη Μεσαρά του νομού Ηρακλείου.

Ένταξη στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας της Unesco

Ήταν το 2018 όταν ο δήμος Ηρακλείου ξεκίνησε να αναπτύσσει το γαστρονομικό κομμάτι, το οποίο στην πορεία επεκτάθηκε σε εθνικό στόχο. «Το 4ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας είναι η κορύφωση μιας δέσμης ενεργειών και δράσεων που γίνονται γύρω από τη γαστρονομία, η οποία σχετίζεται κάθετα σ’ όλη την οικονομία, από το χωράφι στο πιάτο» δήλωσε στον χαιρετισμό του ο αντιδήμαρχος Τουρισμού δήμου Ηρακλείου Γιώργος Σισαμάκης.

Όπως ο ίδιος τόνισε, «φιλοδοξούμε να κάνουμε το Ηράκλειο γαστρονομικό προορισμό, σε συνέχεια της Θεσσαλονίκης, που ευτυχώς εντάχθηκε στο δίκτυο της UNESCO, και εμείς προσπαθούμε να είμαστε ο δεύτερος δήμος που θα καταφέρει να ενταχθεί στο δίκτυο, εκπροσωπώντας το σύνολο της Κρήτης».

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο του 2022, ο Δήμος Θεσσαλονίκης εντάχθηκε στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας της UNESCO, καθιστώντας τη Θεσσαλονίκη την πρώτη πόλη που εντάχθηκε και παράλληλα πρωτεύουσα της γαστρονομίας. Στην εκδήλωση είχε παρουσιαστεί και το νέο λογότυπο της πόλης, στα χρώματα της ελιάς, ένας συνδυασμός του θ -από το Θεσσαλονίκη- και του g-από το gastronomy.

Το Ηράκλειο γνωρίζει την Ημαθία

Κατά τη διάρκεια του πενθήμερου 4ου Φεστιβάλ «Ηράκλειο, Μέρες Γαστρονομίας 2022», η Ημαθία ως Τιμώμενη Περιοχή παρουσιάζει στην κρητική πόλη τα τοπικά της προϊόντα, την παραδοσιακή της κουζίνα, τον πολιτισμό της, τις παραδόσεις της.

«Είναι μια πρωτοβουλία που είχαμε από κοινού οι τρεις δήμοι με την Περιφέρεια Ημαθίας και φορείς του τουρισμού, και είναι μια υπέροχη ευκαιρία το Ηράκλειο να ‘γευτεί’ την Ημαθία και να παρουσιάσουμε τις γεύσεις, τα προϊόντα μας, τον πολιτισμό μας» δήλωσε στο GRTimes.gr ο δήμαρχος Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας προσθέτοντας «μαζί και με τους Πολιτιστικούς μας Συλλόγους που συμμετέχουνε η λεβεντομάνα Κρήτη συναντάει τη λεβεντιά της Νάουσας.»

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης, στον χαιρετισμό του κάλεσε τους Κρητικούς να τους φιλοξενήσουν στην Ημαθία. «Δεν έχουμε θάλασσα, έχουμε όμως πράσινο, έχουμε ροζ κάμπο με ροδακινιές, χιονοδρομικά κέντρα, Πόντος και Κρήτη έχουν ενώσει τις λύρες τους» είπε ο κ. Καλαϊτζίδης.

Τέλος, η αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και αναπληρώτρια Περιφερειάρχης ΠΚΜ Νανά Αηδονά επισήμανε πως Κρήτη και Μακεδονία έχουν πολλά κοινά συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα οποία και θέλουν να αναδείξουν. «Η ΠΚΜ επενδύει στην αξιοποίηση του αγροδιατροφικού της πλούτου και ο πρωτογενής τομέας αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης της περιοχής μας» ανέφερε η κα. Αηδονά.

Το έθιμο των Μωμόγερων

Στο πλαίσιο του 4ου Φεστιβάλ Γαστρονομίας παρουσιάζονται και διάφορα δρώμενα της Ημαθίας. Την πρώτη μέρα του Φεστιβάλ χόρεψαν οι Γενίτσαροι και Μπούλες ενώ χθες σειρά είχαν οι Μωμόγεροι ή Μωμο’έρια. Το έθιμο το οποίο  έχει εορταστικό αλλά και ευετηριακό χαρακτήρα αναβίωσε από την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας όπου συμμετείχαν 12 μωμόγεροι, η Νύφη, ο Διάβολον, ο Γέρον, η Γραία και οι υπόλοιποι.

Σημειώνεται ότι η διάρκεια του 4ου Φεστιβάλ «Ηράκλειο, Μέρες Γαστρονομίας 2022» συνεχίζεται σήμερα Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Τρίτης 27/9 κλείνοντας με τη συναυλία του κρητικού Βασίλη Σταυρακάκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ηράκλειο – 4ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας: Οι κρητικές γεύσεις «παντρεύονται» με τα προϊόντα της Ημαθίας (ΦΩΤΟ)

Ξεκινά το νέο ταξίδι της Θεσσαλονίκης, ως πόλη γαστρονομίας (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top