ΙΣΘ: Ικανοποιημένο το 36,3% από τις υπηρεσίες υγείας στη χώρα μας

ΙΣΘ: Ικανοποιημένο το 36,3% από τις υπηρεσίες υγείας στη χώρα μας

Ικανοποιημένοι μόνο το 36,3% από τις προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας στη χώρα μας, είναι οι πολίτες, ενώ ειδικά για τον τομέα της δημόσιας Υγείας, το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 27,5%,  όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, που διενήργησε η εταιρεία “tothepoint”.

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης 

Συγκεκριμένα όπως προκύπτει από την έρευνα που διενεργήθηκε το διάστημα από τις 11 έως τις 15 Ιουλίου, σε δείγμα 1072 ατόμων, δυσαρεστημένο από τις προσφερόμενες υπηρεσίες στη χώρα μας είναι το 29,2%, ικανοποιημένο το 36,3, ενώ ούτε ικανοποιημένο, ούτε δυσαρεστημένο δηλώνει το 32,9%.

Την ίδια στιγμή ειδικά για τον τομέα της δημόσιας Υγείας, ικανοποιημένο δηλώνει το 27,5%, δυσαρεστημένο το 39,8 και ούτε ικανοποιημένο, ούτε δυσαρεστημένο, το 29,9%.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Νίτσας, είναι χαρακτηριστικό πως από το 2020 και μετά, αυξήθηκε σημαντικά η ικανοποίηση των πολιτών καθώς μειώθηκε η δυσαρέσκειά τους για τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας, γεγονός που κατά τον ίδιο οφείλεται στην υπευθυνότητα και στη συνέπεια που έδειξαν οι υγειονομικοί, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, κυρίως στη διάρκεια της πανδημίας την οποία αγωνίστηκαν με αυταπάρνηση να τιθασεύσουν.

Παρόλα αυτά, από την έρευνα προκύπτει ότι κατά τα τελευταία δύο χρόνια η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας έχει βελτιωθεί για το 23,7%, έχει χειροτερεύσει για το 35,8%  και για το 36,4%, δεν έγινε τίποτα από τα δύο.

Σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού, το 41,1% πιστεύει ότι οι υπηρεσίες υγείας ανταποκρίθηκαν πολύ καλά, το 42,7% μέτρια, πολύ άσχημα ή άσχημα το 14,3% και ΔΓ/ΔΑ το 1,9%.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ερώτημα «πότε θεωρείται ότι θα επιστρέψουμε σε ένα τρόπο ζωής ανεπηρέαστοι από τον κορωνοϊό», ένας στους πέντε, δηλαδή το 19,8%, εκτιμά ποτέ, το 18,9% εκτιμά πως αυτό θα γίνει κάποια στιγμή μέσα στο 2023, το 39,3% πιστεύει μετά το 2023, το 7,1% προς το τέλος του έτους, άμεσα στους επόμενους έναν με δύο μήνες το 3,7% και ΔΓ/ΔΑ το 11,1%.

Στα γενικότερα θέματα που αφορούν την υγεία, το 62,3% επέλεξε κυρίως ιδιωτικά ιατρεία για την περίθαλψη του, το 31,8% νοσοκομεία, το 25,6% συμβεβλημένους ιατρούς με ΕΟΠΥΥ και το 11,7% ιδιωτικά ιατρεία ή κλινικές.

Το 33,4% επισκέπτεται κάποιον γιατρό σε ιδιωτικό ιατρείο μόνο όταν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα υγείας, το 26,4% αναφέρει ότι το κάνει σε σταθερή βάση για τσεκ απ, το 16,6% επισκέπτεται γιατρό για να κάνει συγκεκριμένες εξετάσεις και το 11% για οποιαδήποτε ενόχληση ή πρόβλημα υγείας.

Την ίδια στιγμή το 88,7%  δηλώνει ότι επισκέπτεται τον ίδιο γιατρό σταθερά, ενώ σχετικά με το κόστος των ιατρικών υπηρεσιών τα τελευταία δύο χρόνια, το 47,6% δηλώνει ότι έχει αυξηθεί, το 34,6% ότι έχει μείνει ίδιο και το 5,2% ότι έχει ελαττωθεί.

Ότι έχει εμβολιαστεί, απάντα το 86,7% με το 72,6% από αυτούς να έχουν κάνει τρεις δόσεις, το 14,2%, δύο δόσεις, το 10,3% τέσσερις δόσεις και το 2,8% μία δόση.

Από αυτούς που δεν εμβολιάστηκαν, το 36,7% απάντησε γιατί είχε ενδοιασμούς σχετικά με την υγεία του, το 16,3% γιατί δεν πιστεύει ότι έχει ανάγκη το συγκεκριμένο εμβόλιο, το 10,2% γιατί έχει νοσήσει από κορωνοϊο και θεωρεί ότι πλέον έχει επαρκή κάλυψη έναντι του ιού και το 6,1% γιατί δεν πιστεύει γενικά στα εμβόλια.

Το 59,3% θεωρεί ότι πρέπει να παραμείνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των υγειονομικών, με το 32,1% να έχει διαφορετική άποψη και στο ερώτημα αν οι πολίτες εμβολιαστούν σε περίπτωση που δημιουργηθεί νέο εμβόλιο εναντίον του ιού, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει τις νέες μεταλλάξεις, θετικά απαντά το 62,4% και αρνητικά το 22,2%.

Στις γενικότερες ερωτήσεις, το 71, 5% θεωρεί ως θετική  την παρουσία του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου στη διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού, και το 60,3% ότι δεν έχει εγγραφεί ακόμη σε προσωπικό – οικογενειακό γιατρό, ενώ το 55,9% δηλώνει ότι σκοπεύει να το κάνει κάποια στιγμή.

Σχετικά με το θέμα του προσωπικού – οικογενειακού γιατρού, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης δήλωσε ότι καθώς δεν υπάρχει στη Θεσσαλονίκη ικανός αριθμός συμβεβλημένων γιατρών, θα ζητήσει να δοθεί παράταση στην προθεσμία για την εγγραφή των πολιτών, προσθέτοντας ακόμη πως ο σύλλογος εξετάζει το θέμα της συνταγματικότητας του σχετικού νόμου που προβλέπει αυξημένη συμμετοχή του πολίτη σε δαπάνες περίθαλψης και φαρμάκων, σε περίπτωση που δεν έχει εγγραφεί έως την 1η Οκτωβρίου σε προσωπικό – οικογενειακό γιατρό.

Να σημειωθεί πως το 58,4% των πολιτών που συμμετείχαν στην έρευνα δεν γνωρίζει για τη συγκεκριμένη πρόβλεψη του νόμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top