Καφέ – Εστιατόρια: Ζητούν στήριξη με αφορμή τα νέα μέτρα – Μείωση τζίρου 60%

Καφέ – Εστιατόρια: Ζητούν στήριξη με αφορμή τα νέα μέτρα – Μείωση τζίρου 60%

Το τριήμερο των Χριστουγέννων (24-26/12) τα μαγαζιά δουλέψανε, ο τζίρος τους σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες και δη με το Νοέμβριο, ο οποίος ήταν ένας από τους χειρότερους μήνες, αυξήθηκε, ωστόσο, τρεις μέρες όπως επισημαίνουν φορείς του κλάδου στο GRTimes.gr δεν αρκούν για να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις τους. Για τα νέα μέτρα που θα ισχύουν από τις 3 Ιανουαρίου 2022 έως τις 16/01 σε πρώτη φάση, με τα μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος, μεταξύ άλλων, να κλείνουν τα μεσάνυχτα, οι επιχειρηματίες ζητούν από την Κυβέρνηση αντίστοιχη στήριξη.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Νέα μέτρα ανακοίνωσε η Κυβέρνηση με στόχο την αναχαίτιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού και της νέας μετάλλαξης Όμικρον που έχει έρθει και στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, από τις 3 Ιανουαρίου έως τις 16/01, σε πρώτη φάση το ωράριο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος θα ισχύει έως τα μεσάνυχτα, δεν θα επιτρέπεται η διασκέδαση σε όρθιους, στο τραπέζι θα κάθονται μέχρι έξι άτομα, θα τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις και θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στους εργαζόμενους της εστίασης ενώ σε περίπτωση που παρατηρηθεί μαζική παραβίαση των μέτρων τις επόμενες μέρες, τότε στα μέτρα θα προστεθεί και η απαγόρευση της μουσικής.

Το γεγονός ότι τα νέα μέτρα θα ισχύουν από τις 3 Ιανουαρίου, δίνοντας την ευκαιρία στον κλάδο της εστίασης και διασκέδασης να δουλέψει τουλάχιστον για τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς, ενώ για τα Θεοφάνεια θα έχει τεθεί σε εφαρμογή ήδη το νέο ωράριο και η διασκέδαση μόνο για καθήμενους, είναι μια μικρή, προσωρινή ανάσα για τους επιχειρηματίες, οι οποίοι από την έναρξη της πανδημίας έχουν πληγεί, σε πολλές περιπτώσεις, θανάσιμα.

Ο κλάδος ζητάει επειγόντως μέτρα στήριξης, από τη στιγμή που θα εφαρμοστούν νέα μέτρα, περιορίζοντας και πάλι τους τζίρους τους, και η στήριξη που ζητούν αφορά τη μείωση των ενοικίων, τις αναστολές προσωπικού αλλά και μη επιστρεπτέες προκαταβολές. Ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος, είναι δυο μήνες, που η κίνηση στα μαγαζιά, είναι ούτως ή άλλως πεσμένη, και οι επιχειρηματίες τρομάζουν και μόνο στην ιδέα, ότι τα ταμεία τους μπορεί να είναι και πάλι μηδενικά.

«Ο Νοέμβριος ήταν ο χειρότερος μήνας, ιδίως Τρίτες και Τετάρτες, υπήρχαν πολλά μαγαζιά που τα ταμεία τους ήταν μηδενικά» δηλώνει στο GRTimes.gr ο Μιχάλης Επιτροπίδης Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης προσθέτοντας ότι ο Νοέμβριος σημείωσε μείωση τζίρου σε ποσοστό 80%.

Βασικός λόγος για τη μεγάλη μείωση είναι ότι από τις 6 Νοεμβρίου, που μπήκε σε εφαρμογή το μέτρο για τους ανεμβολίαστους οι οποίοι έχουν πρόσβαση μόνο στους εξωτερικούς χώρους και με την επίδειξη αρνητικού rapid τεστ, τα ταμεία των καφέ, μπαρ, εστιατορίων πήραν την κατιούσα.

«Τους ανεμβολίαστους τους έχουμε χάσει, και τελευταία χάνουμε και από τους εμβολιασμένους’ από τους πέντε πελάτες έμειναν οι 2-3» δηλώνει στο GRTimes.gr από την πλευρά του ο Στέφανος Στεφάνου Πρόεδρος Εστίασης Καφέ – Μπαρ Νομού Μαγνησίας προσθέτοντας πως η μείωση του τζίρου τους αγγίζει το 50% – 70%.

Πτώση τζίρου στα μαγαζιά της Θεσσαλονίκης

Μπορεί οι επιχειρηματίες των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος να ατενίζανε με αισιοδοξία τις εορταστικές ημέρες, ωστόσο όπως δηλώνει στο GRTimes.gr ο Μιχάλης Επιτροπίδης καταγράφηκε μείωση του τζίρου, πάντα σε σχέση με το 2019.

«Για το τριήμερο των Χριστουγέννων, στα εστιατόρια είχαμε μείωση 50% – 60%, και ο λόγος είναι ότι ο κόσμος που βγαίνει αυτές τις ημέρες είναι μεγαλύτερης ηλικίας και φοβάται» επισημαίνει ο γ.γ. της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης.  Αντίστοιχα στα καφέ μπαρ, η μείωση ήταν της τάξεως του 30%, σε σχέση με το 2019, και ο λόγος είναι ότι χάθηκε μερίδα πολιτών μη εμβολιασμένων.

Σχολιάζοντας τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση, ο κ. Επιτροπίδης επισημαίνει ότι θα πρέπει να συνοδευτούν από μέτρα στήριξης προς τις επιχειρήσεις τους.

«Εξακόσιες (600) επιχειρήσεις στο νομό Θεσσαλονίκης λειτουργούν μετά τις 23.00’ αυτές με τα νέα μέτρα θα μπουν σε lockdown» αναφέρει προσθέτοντας πως για όσο διάστημα αυτές οι επιχειρήσεις θα παραμείνουν κλειστές, θα πρέπει να έχουν τη στήριξη της Κυβέρνησης με μείωση ενοικίων, αναστολή προσωπικού, μη επιστρεπτέες προκαταβολές.

Η Ονειρούπολη τόνωσε την οικονομία της Δράμας

Ικανοποιημένοι ήταν από την κίνηση των Χριστουγέννων, και γενικότερα της εορταστικής περιόδου οι επιχειρηματίες των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος της Δράμας με την Ονειρούπολη να δίνει ενέσεις τόνωσης στα ταμεία τους.

«Και μόνο που έγινε φέτος η Ονειρούπολη, είναι μεγάλη τόνωση για την αγορά» δηλώνει στο GRTimes.gr ο Ηλίας Ηλιάδης Πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καφετεριών & Κέντρων Διασκέδασης Νομού Δράμας εξηγώντας ότι ειδικά τα Σαββατοκύριακα έχει πολύ κόσμο, που εκτός από τους Δραμινούς, ενισχύεται από επισκέπτες από τους όμορους νομούς και όχι μόνο.

Σχολιάζοντας τα νέα μέτρα, ο κ. Ηλιάδης επισημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα αντιστάθμισης για τις επιχειρήσεις τους. «Τα καφέ και τα μπαρ με το ωράριο λειτουργίας έως τα μεσάνυχτα, σίγουρα θα ζημιωθούν’ και τα εστιατόρια όχι όμως σε τόσο μεγάλο βαθμό» δηλώνει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καφετεριών & Κέντρων Διασκέδασης Νομού Δράμας τονίζοντας ότι τα κέντρα διασκέδασης αναγκαστικά θα τεθούν σε lockdown. Ο ίδιος αναφέρεται και στη μεγάλη αύξηση του ενεργειακού κόστους, όπου ήδη πολλές επιχειρήσεις κινδυνεύουν να κλείσουν.

Καταστροφική η ισχύς του ωραρίου έως τα μεσάνυχτα

Στολισμένος και γιορτινός ο Βόλος, μπορεί να υποδέχθηκε πλήθος κόσμου για τις ημέρες των Χριστουγέννων, όπως και τα χωριά του Πηλίου, ωστόσο όπως εξηγεί στο GRTimes.gr ο Στέφανος Στεφάνου Πρόεδρος Εστίασης Καφέ – Μπαρ Νομού Μαγνησίας δεν αρκεί για να μπορέσουν να αντέξουν με τέτοιους ρυθμούς οι επιχειρήσεις τους.

«Δουλέψαμε, δεν έγινε όμως αυτό που περιμέναμε» δηλώνει ο κ. Στεφάνου εξηγώντας πως εκτός από το κέντρο του Βόλου υπάρχουν και πολλά περιφερειακά μαγαζιά που δεν είχαν την αντίστοιχη κίνηση.

Ο κ. Στεφάνου είναι αντίθετος με τον περιορισμό του ωραρίου, το να κλείνουν δηλαδή τα μαγαζιά τα μεσάνυχτα, λέγοντας πως αυτό το μέτρο θα είναι καταστροφικό για τις επιχειρήσεις τους. «Ας μας αφήσουν να δουλέψουμε, και τα Θεοφάνεια, μήπως και μπορέσουμε να πληρώσουμε κάποιες από τις υποχρεώσεις μας» δηλώνει ο ίδιος ενώ σ’ ότι αφορά τα νέα μέτρα ζητάει αφενός αντιστάθμιση και στήριξη για τις επιχειρήσεις τους, αφετέρου επισημαίνει πως θα ήταν προτιμότερο να εστιάσουν στο ποσοστό των πελατών που εισέρχονται στα καταστήματα.

«Στα καφέ, τα μπαρ, τα τσιπουράδικα, τα εστιατόρια η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, το πρόβλημα υπάρχει μόνο στα κλαμπ» αναφέρει ο Πρόεδρος Εστίασης Καφέ – Μπαρ Νομού Μαγνησίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Κορωνοϊός: Συνεδριάζει η επιτροπή για νέα μέτρα

Χριστούγεννα: «Βουλιάζουν» οι δημοφιλείς προορισμοί – Δεν αρκεί το εορταστικό 15νθήμερο λένε οι ξενοδόχοι

Φαλακρό: Δεν θα λειτουργήσει φέτος το χιονοδρομικό – Πόσο επηρεάζει τις κρατήσεις

Ονειρούπολη Δράμας: Άνοιξε τις πύλες του το μαγικό χωριό του Άη Βασίλη (ΦΩΤΟ)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top