Καινοτομία και βιομηχανικός μετασχηματισμός στην Ελλάδα: Το πολύτιμο βιβλίο με την υπογραφή του Λ. Αναστασάκη

Καινοτομία και βιομηχανικός μετασχηματισμός στην Ελλάδα: Το πολύτιμο βιβλίο με την υπογραφή του Λ. Αναστασάκη

Περίοπτη θέση στα ράφια των βιβλιοπωλείων κατέχει πλέον το βιβλίο του Λευτέρη Αναστασάκη με τίτλο «Καινοτομία και βιομηχανικός μετασχηματισμός στην Ελλάδα 1950-1973. Διαδεδομένοι μύθοι και αφανείς αλήθειες». Ένα βιβλίο που αξίζει να διαβάσει κανείς, όχι μόνο διότι δεν θεωρεί δεδομένο τον σημερινό τρόπο ζωής, αλλά γιατί αντιπαραβάλλει εύκολα και κατανοητά, ποσοτικά δεδομένα για το επίπεδο ζωής και το επίπεδο μόρφωσης του μέσου Έλληνα τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες, με τα αντίστοιχα δεδομένα σε άλλες χώρες του εξωτερικού.

Το βιβλίο πηγαίνει δε, και ένα βήμα παρακάτω. Εξηγεί την καθοριστική σημασία της μεταπολεμικής βιομηχανίας σε αυτή τη μεταβολή. Μια παράμετρος η οποία δεν έχει ερευνηθεί στη σύγχρονη βιβλιογραφία. Συνήθως μάλιστα, η μεταπολεμική βιομηχανία είναι γνωστή για τις αρνητικές της επιπτώσεις και όχι για τη θετική συμβολή της.

Στις σελίδες του βιβλίου, ο συγγραφέας αν και δηλώνει ότι στο βιβλίο ασχολείται κυρίως με την τεχνολογική συνιστώσα της βιομηχανίας, τελικά εξηγεί με απλό και κατανοητό τρόπο τη θετική οικονομική και κοινωνική της επίδραση.

Είναι πολύ πιθανό ορισμένοι συμπολίτες μας να αντιδράσουν στην άποψη που μεταφέρει το βιβλίο και να επιμείνουν στην κατεστημένη που θεωρεί αρνητική την επιρροή της βιομηχανίας στη μεταπολεμική Ελλάδα, ωστόσο ο ανοιχτόμυαλος όμως αναγνώστης θα πεισθεί από την πληθώρα των έγκυρων ποσοτικών δεδομένων, καθώς και από τις ιστορίες ανάπτυξης επτά σημαντικών βιομηχανικών εταιρειών, που αποτέλεσαν τη ραχοκοκαλιά της μεταπολεμικής Ελληνικής βιομηχανίας.

Εξίσου σημαντικό είναι, ότι στο βιβλίο δίνονται τα ονόματα δεκάδων πρωταγωνιστών, που δεν έχουν αναφερθεί σε οποιοδήποτε άλλο σύγγραμμα. Οι μείζονες δρώντες δεν είναι μόνο οι ιδιοκτήτες των επτά επιχειρήσεων, ούτε μόνον τα πολύ υψηλά διοικητικά τους στελέχη.

Στο βιβλίο παρελαύνουν δεκάδες ονόματα τεχνικών, μηχανικών και εργοδηγών, των οποίων οι φιλοδοξίες και οι επαγγελματικές τους ικανότητες έφτιαξαν την Ελλάδα, όπως την ξέρουμε από τη δεκαετία του ‘70 και μετά.

Ο μηχανισμός με τον οποίον οι Έλληνες τεχνικοί συνεισέφεραν καθοριστικά στην άνοδο της βιομηχανίας, αλλά και του βιοτικού και μορφωτικού επιπέδου της χώρας, ερμηνεύεται με γλαφυρό τρόπο από τον συγγραφέα.

Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα από τον επίλογο του πρώην διοικητή της Εμπορικής Τράπεζας και του ΟΤΕ, Παναγή Βουρλούμη που έχει γράψει και τον επίλογο του βιβλίου.

«Διαβάζοντας το βιβλίο του Λευτέρη Αναστασάκη στην αρχή δυσανασχέτησα. Μα γιατί τέλος πάντων επιμένει να τονίζει συνεχώς, ότι την περίοδο που εξετάζει, 1950-1973, βελτιώθηκε τόσο πολύ το επίπεδο της ζωής στην Ελλάδα;  Κατόπιν όμως σκέφτηκα ότι το βιβλίο απευθύνεται σε αναγνώστες οι περισσότεροι των οποίων γεννήθηκαν μετά το 1950.  Για την γενιά μου που τα έζησε, όσα περιγράφει το βιβλίο είναι αυτονόητα. Για τους σημερινούς νέους, αλλά και μεσήλικες, αποτελούν terra incognita, ή κάτι που είναι χειρότερο, πρόσφορο έδαφος για να φυτρώσουν επάνω του διάφοροι μύθοι περί της δήθεν αρνητικής επίδρασης που είχε η βιομηχανία και οι δημιουργοί της στον τόπο μας.  Και το ζήτημα είναι σοβαρό γιατί δεν πρόκειται απλά για την αποκατάσταση μιας ιστορικής πλάνης αλλά έχει να κάνει με αξίες και κοινωνικά πρότυπα.  Μπράβο λοιπόν, ήταν καιρός και ανάγκη να αρχίσουν να μπαίνουν τα πράγματα στη σωστή τους θέση»

Να σημειωθεί ότι το 100% των εσόδων από τα συγγραφικά δικαιώματα ο Λευτέρης Αναστασάκης τα διαθέτει στο ΧΑΜΟΓΕΛΟ του Παιδιού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Κυρ. Μητσοτάκης: Προτιμώ να φανώ πρόσκαιρα αυστηρός αλλά να αποδειχθώ γρήγορα υγειονομικά σωστός

Η Μ. Ορφανού για τα «κλικ» των Σοροπτιμιστριών κατά της βίας των γυναικών (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Χριστούγεννα στη Θεσσαλονίκη: Νέες εορταστικές «πινελιές» στην πλατεία Αριστοτέλους (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Δέδες: Ίδιος αριθμός οροθετικών πέρυσι με τις μισές εξετάσεις στα Checkpoints για τον HIV (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Μπογιατζίδης: Αποκλειστικά για covid οι 114 από τις 136 ΜΕΘ της 3ης ΥΠΕ (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Κορωνοϊός: Πέθανε η Παρθένα Κουτμερίδου, κόρη πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ

Νέος επιδημιολογικός χάρτης: Ακόμη δύο περιοχές στο βαθύ κόκκινο – 26 στο σύνολο 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ