Κακοκαιρία: «Χαριστική βολή» σε ροδακινοπαραγωγούς Ημαθίας & Πέλλας – Σχεδόν ολική η καταστροφή (ΦΩΤΟ-VIDEO)  

Κακοκαιρία: «Χαριστική βολή» σε ροδακινοπαραγωγούς Ημαθίας & Πέλλας – Σχεδόν ολική η καταστροφή (ΦΩΤΟ-VIDEO)  

Ρεπορτάζ: Αναστασία Κοσμίδου

«Στα κάγκελα» είναι οι παραγωγοί ροδάκινων σε Πέλλα και Ημαθία, καθώς η φετινή χρονιά εξελίσσεται σε …καταστροφική, λόγω της κακοκαιρίας που έπληξε την Κεντρική Μακεδονία, αλλά και γενικότερα των άστατων καιρικών συνθηκών που καταγράφονται το φετινό καλοκαίρι, σε συνδυασμό με το δυσβάσταχτο κόστος.

Τις «πληγές» τους μετράνε αγρότες και παραγωγοί ροδάκινων σε Πέλλα και Ημαθία, περιοχές όπου το ροδάκινο αποτελεί το βασικότερο μέσο εισοδήματος.

Τις ήδη επιβαρυμένες καλλιέργειες «αποτελείωσε» η σφοδρή κακοκαιρία που «χτύπησε» την Κεντρική Μακεδονία τα προηγούμενα 24ωρα, με θύελλα, καταρρακτώδη βροχή αλλά και χαλάζι να σαρώνουν περιοχές της Ημαθίας και της Πέλλας, δίνοντας την χαριστική βολή στους παραγωγούς ροδάκινων, οι οποίοι αντίκρισαν εικόνες βιβλικής καταστροφής στα χωράφια τους.

«Θα ζήσουμε τον χειρότερο χειμώνα των τελευταίων ετών»

Όπως αναφέρει μιλώντας στο GRTimes ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας, Χρήστος Βοργιάδης, «η κακοκαιρία που ρήμαξε την παραγωγή τις προηγούμενες μέρες, ήρθε να προστεθεί ουσιαστικά στα προβλήματα, καθώς και τον Ιούνιο και Ιούλιο οι έντονες βροχοπτώσεις έχουν καταστρέψει την πλειοψηφία της παραγωγής ροδάκινων και νεκταρινιών. Βρισκόμαστε σε δεινή οικονομική κατάσταση, έχουμε χάσει το εισόδημά μας. Θα ζήσουμε έναν δύσκολο χειμώνα, ίσως το χειρότερο των τελευταίων ετών».

 «Στρεμματικές ενισχύσεις στους ροδακινοπαραγωγούς άμεσα»

Όσον αφορά τα μέτρα στήριξης που ζητούν οι αγρότες της Ημαθίας από την κυβέρνηση ο κ. Βοργιάδης επισήμανε ότι «καλούμε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεωργαντά, να προβεί έως και τις 26 Αυγούστου σε ανακοινώσεις μέτρων στήριξης των ροδακινοπαραγωγών, με την μορφή στρεμματικών ενισχύσεων σε όλες τις ποικιλίες συμπύρηνων ροδάκινων και σε όσες έχουν πληγεί από τις έντονες βροχοπτώσεις (Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος) σε νεκταρίνια, επιτραπέζια ροδάκινα, δαμάσκηνα και βερίκοκα, σε κάθε άλλη περίπτωση, θα πραγματοποιήσουμε τέλος του μήνα γενική συνέλευση, καλώντας τον αγροτικό κόσμο να αποφασίσει την μορφή και τη διάρκεια κινητοποιήσεων ενόψει και της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης το Σεπτέμβριο. Τέλος, οι κυβερνητικοί βουλευτές των ροδακινοπαραγωγικών νομών, ας αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μη μένουν σε δελτία τύπου και φωτογραφίες στα κτήματα για το θεαθήναι, ξεχνώντας ότι ο αγροτικός κόσμος τους εξέλεξε για να τον εκπροσωπούν και όχι για να σιωπούν».

«Τραγική η εικόνα στα χωράφια»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης τόνισε στο GRTimes ότι «η εικόνα που αντικρίζουμε αυτή τη στιγμή στα χωράφια είναι τραγική. Η κατάσταση από τις ζημιές είναι αποκαρδιωτική. Σε συνδυασμό με την έλλειψη σε εργατικά χέρια και το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής (σ.σ. ανατιμήσεις σε αγροεφόδια και καύσιμα) μας έχουν φέρει σε απόγνωση. Ζητάμε εδώ και χρόνια αγρανάπαυση για να σωθούν οι ροδακινοπαραγωγοί».

Σχεδόν ολική η καταστροφή και στην Πέλλα

Δραματική είναι η κατάσταση και στην Πέλλα, με τους παραγωγούς να δηλώνουν ότι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους τη φετινή χρονιά. Όπως επισημαίνει στο GRTimes ο αγρότης και παραγωγός από τη Σκύδρα του νομού Πέλλας, Νίκος Δημητριάδης «η φετινή σεζόν αν και ξεκίνησε καλά, η αισιοδοξία κράτησε μόνο για 15 μέρες. Οι ζημιές από το χαλάζι ήταν ισοπεδωτικές στη Σκύδρα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εξακολουθεί να είναι το δυσβάσταχτο κόστος, καθώς τα παραγωγικά μέσα έχουν αυξηθεί 30-40% (σ.σ. καύσιμα, λιπάσματα κ.α). Παράλληλα φέτος αντί να πουλήσουμε πιο ακριβά, λόγω ακρίβειας, πουλήσαμε πιο φθηνά από το 2020. Και οι ποσότητες δεν ήταν οι προβλεπόμενες, καθώς η καταστροφή που καταγράφεται φέτος από τον παγετό, αγγίζει το 100% στα βερίκοκα και στα ίδια δεδομένα κινείται και το ροδάκινο».

Τέλος ο κ. Δημητριάδης  ανέφερε ότι «την ίδια ώρα και τα αχλάδια Κρυστάλλια είναι στα αζήτητα. Και μόνος ζημιωμένος είναι ο αγρότης. Σκεφτείτε ότι τα νεκταρίνια πωλούνται 30-45 λεπτά από τους αγρότες και οι έμποροι τα δίνουν 2 -2,5 ευρώ, με αποτέλεσμα να την πληρώνει και ο καταναλωτής. Από πλευράς του ο υπουργός δεσμεύτηκε για ενίσχυση των πληγέντων από τις ζημιές του Ιουνίου και Ιουλίου και πιστεύω πως έχει δρομολογηθεί το ζήτημα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Σφοδροί άνεμοι & χαλάζι «χτυπούν» την Κ. Μακεδονία: «Σκοτείνιασε» και στη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Εμπαιγμό με τις τιμές της βιομηχανίας καταγγέλλουν οι ροδακινοπαραγωγοί – Σκέφτονται ξερίζωμα των δέντρων

Πέλλα: Κακοκαιρία και χαμηλές τιμές άφησαν τα κεράσια στα δέντρα

Κερκίνη: Αγριογούρουνα καταστρέφουν ολοσχερώς τις καλλιέργειες-Κραυγή αγωνίας των κατοίκων στο GRTimes (ΦΩΤΟ)

Λάρισα: Το χαλάζι «σμπαράλιασε» την παραγωγή των αγροτών-«Περιμένουμε ακόμη τις περυσινές αποζημιώσεις», λένε

Σέρρες: Το χαλάζι κατέστρεψε το 50% της παραγωγής κερασιών λίγο πριν τη συγκομιδή

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top