Καλαφάτης: Θα φέρουμε το Κέντρο Ημέρας Alzheimer στον δήμο Κορδελιού-Ευόσμου (ΦΩΤΟ)

Καλαφάτης: Θα φέρουμε το Κέντρο Ημέρας Alzheimer στον δήμο Κορδελιού-Ευόσμου (ΦΩΤΟ)

«Θα φέρουμε το Κέντρο Ημέρας για ασθενείς Alzheimer στο Κορδελιό και τον Εύοσμο», τόνισε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer που πραγματοποιήθηκε στον Εύοσμο.

Στην εκδήλωση τονίστηκε επίσης ότι ο αριθμός των πασχόντων από άνοια αναμένεται να τριπλασιαστεί μέχρι το 2050 παγκόσμια και από τα 50 εκατ. που είναι σήμερα να ανέλθει σε 152 εκατ., όπως επισημάνθηκε στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο δήμος Κορδελιού-Ευόσμου σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών, με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer.

Την ετοιμότητα του να συμβάλλει να γίνει πραγματικότητα το Κέντρο Ημέρας για ασθενείς με Alzheimer, που διεκδικεί ο δήμος Κορδελιού-Ευόσμου, εξέφρασε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης.

Ο κ. Καλαφάτης, πρόσθεσε επίσης ότι έχει ήδη ξεκινήσει η συνεργασία του με τον δήμο και μαζί έχουν “ανοίξει πόρτες”. Ο υφυπουργός Εσωτερικών δήλωσε πρόθυμος μαζί με τον δήμαρχο, Κλεάνθη Μανδαλιανό, να συναντηθούν με υπουργούς στην Αθήνα για να υλοποιηθούν και άλλες διεκδικήσεις του δήμου.

Από την πλευρά του, ο κ. Μανδαλιανός στον χαιρετισμό του, τόνισε ότι ο δήμος εκτός από το Κέντρο Ημέρας θα διεκδικήσει Κινητή Μονάδα Alzheimer για την διάγνωση της νόσου.

200.000 άνθρωποι στην Ελλάδα παίρνουν φάρμακα για άνοια

Η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών, νευρολόγος-ψυχίατρος και τέως καθηγήτρια Νευρολογίας του ΑΠΘ, Μάγδα Τσολάκη επισήμανε ότι κάθε τρία δευτερόλεπτα ένας ασθενής διαγιγνώσκεται με άνοια. Επιπλέον, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Διεθνούς Εταιρείας Alzheimer 41 εκατ. άνθρωποι που πάσχουν από την ασθένεια δεν έχουν διαγνωστεί.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, είπε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που πάσχουν από άνοια έχουν φτάσει στον γιατρό, καθώς από τα στοιχεία που ΗΔΙΚΑ προκύπτει ότι 200.000 άνθρωποι παίρνουν τα ανάλογα φάρμακα.

Η κ. Τσολάκη επισήμανε ότι το κόστος αντιμετώπισης της ασθένειας υπολογίζεται στα 1 τρισ. δολάρια και αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2050.

Αναφέρθηκε στη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης της νόσου για τη παροχή καλύτερης φροντίδας στους ασθενείς και στήριξης στην οικογένεια, ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να δώσουμε προσοχή σε περίπτωση που κάποιος ηλικιωμένος εμφανίζει διαταραχές μνήμης, προσοχής, η δυσκολία σε καθημερινές δραστηριότητες, όπως τα ψώνια.

Σύμφωνα με την ίδια, η καλή διατροφή και η γυμναστική, αλλά και η άσκηση του μυαλού, αποτρέπουν την εμφάνιση της άνοιας, ενώ επιβαρυντικοί παράγοντες θεωρούνται η αυξημένη ομοκυστεΐνη, η κατάθλιψη (αυξάνει 3 με 4 φορές τον κίνδυνο), το άγχος, ο διαβήτης, η πίεση και η ορθοστατική υπόταση.

Σε ό,τι αφορά το φάρμακο που εγκρίθηκε τον Ιούνιο για το Alzheimer φαίνεται ότι δεν έχει πολύ καλά αποτελέσματα για τον άρρωστο, έχει όμως πολύ καλά αποτελέσματα για τον εγκέφαλο. “Ο εγκέφαλος του ασθενούς βελτιώνεται, αλλά ο ασθενής δεν έχει πολλά πράγματα να κερδίσει”, ανέφερε η κ. Τσολάκη.

Μελέτη από την Αμερική έδειξε ότι όσοι έκαναν μια δόση εμβολίου της γρίπης είχαν 17% λιγότερο κίνδυνο για άνοια και όσοι έκαναν δύο ή περισσότερες είχαν 30% λιγότερο κίνδυνο.

Η κ. Τσολάκη αναφέρθηκε στις υπηρεσίες που παρέχουν τα Κέντρα Ημέρας στους πάσχοντες όπως νοητική ενδυνάμωση, σωματική άσκηση, θεραπεία με χρήση της μουσικής και της ζωγραφικής και παροχή φροντίδας σε ασθενείς στο σπίτι.

Τέλος, η αντιδήμαρχος Φωτεινή Δεβετζή Πεσματζόγλου υπογράμμισε ότι ψυχολόγοι και νευρολόγοι από τα Κέντρα Ημέρας Alzheimer που λειτουργούν στον Δήμο Θεσσαλονίκης θα εξετάσουν τους πάσχοντες, αλλά και περιθάλποντες στον Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στα ΚΑΠΗ του δήμου.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ