Καλύβες Πολυγύρου: Διαμαρτυρίες για τη διακοπή νερού – Τι λέει ο δήμος

Καλύβες Πολυγύρου: Διαμαρτυρίες για τη διακοπή νερού – Τι λέει ο δήμος

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Έντονες είναι οι διαμαρτυρίες κατοίκων, επαγγελματιών και τουριστών στις Καλύβες Πολυγύρου, όχι μόνο για βλάβη στο δίκτυο ύδρευσης που τους άφησε από χθες το πρωί μέχρι σήμερα το μεσημέρι χωρίς νερό, αλλά και για τα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με το νερό. Παραδέχεται την ύπαρξη σωλήνα αμιάντου στο δίκτυο ύδρευσης ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημήτρης Ζαγγίλας, ο οποίος μιλάει στο GRTimes.gr, για το τι ενέργειες κάνει ο δήμος για να λύσει το πρόβλημα συνολικότερα.

Χωρίς νερό από το πρωί της Πέμπτης, μέχρι και τις 13.00μμ της Παρασκευής, έμεινε μια μεγάλη περιοχή στις Καλύβες Πολυγύρου, με τους πολίτες να διαμαρτύρονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αγανακτισμένοι, κάνοντας λόγο για άλλο ένα πρόβλημα που αφορά το δίκτυο ύδρευσης και το οποίο, όπως είναι σήμερα, είναι προβληματικό καθώς δεν επαρκεί για να στηρίξει και τον πληθυσμό των τουριστών που θέλει η περιοχή να έχει.

Και μπορεί η βλάβη να αποκαταστάθηκε το μεσημέρι με ενέργειες που εξήγησε στο GRTimes – και που θα διαβάστε παρακάτω – ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Καθαριότητας ύδρευσης και συντήρησης αγροτικών δρόμων, Δημήτρης Ζαγγίλας, ωστόσο από τη μια, οι παραλιακές περιοχές σε Καλύβες και Γερακινή λένε το “νερό νεράκι” πολύ συχνά το καλοκαίρι και από την άλλη, πολλοί διαμαρτύρονται για την ποιότητα του καθώς ειδικά όταν υπάρχει μεγάλη κατανάλωση, τείνει να γίνει υφάλμυρο.

Όπως αναφέρει στο GRTimes ο κ. Γιώργος Χριστοδούλου, ιδιοκτήτης ενοικιαζόμενων δωματίων στην περιοχή, πιθανότατα γιατί ποτίζονται χωράφια, τις βραδινές ώρες ειδικά παρατηρείτο μείωση στην πίεση και κάποιες φορές δεν υπήρχε καθόλου νερό. Ο ίδιος για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αναγκάστηκε να εγκαταστήσει πριν 5-6 χρόνια, δεξαμενές με νερό στα ενοικιαζόμενα δωμάτια που διαθέτει, ωστόσο και αυτές έχουν περιορισμένη χωρητικότητα και όπως είναι φυσικό δεν επαρκούν όταν υπάρχει πρόβλημα στο δίκτυο πάνω από μια μέρα.

Ο κ. Χριστοδούλου, επισημαίνει πως πέρα από τα προβλήματα με το νερό, η περιοχή “τουριστικά είναι παρατημένη” και δεν διαθέτει αρκετές υποδομές, τουλάχιστον στο βαθμό που θα έπρεπε. Αναφέρει ενδεικτικά πως ο δρόμος μπροστά από τα ενοικιαζόμενα του, στον οποίο υπάρχουν πολλά άλλα σπίτια, είναι ακόμη χωματόδρομος, παρά το γεγονός ότι συνδέει τον κεντρικό δρόμο (την άσφαλτο) με την παραλία, ενώ όσες φορές διαμαρτυρήθηκαν για το γεγονός, δεν τους είπαν ποτέ, το πως, πότε και αν θα κάνουν ασφαλτόστρωση. Την ίδια στιγμή όπως τονίζει, ενώ ο βιολογικός προχωράει στο χωριό πάνω από τον κεντρικό, για τα ακίνητα κάτω από τον κεντρικό και στη Γερακινή και στις Καλύβες δεν υπάρχει σχεδιασμός να ενταχθούν στο δίκτυο και παραμένουν μέχρι και σήμερα με βόθρους.

Δ. Ζαγγίλας: Η περιοχή δεν θα ξαναέχει πρόβλημα με το νερό

Τη διαβεβαίωση ότι η συγκεκριμένη περιοχή δεν θα ξαναέχει πλέον πρόβλημα με το νερό, έδωσε μιλώντας στο GRTimes, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Καθαριότητας ύδρευσης και συντήρησης αγροτικών δρόμων, Δημήτρης Ζαγγίλας, ο οποίος ήταν από την πρώτη στιγμή στο σημείο όπου εντοπίστηκε η βλάβη που άφησε χωρίς νερό τις Καλύβες.

Όπως ανέφερε, χθες ενημέρωσε ότι το νερό στις Καλύβες Πολυγύρου θα δοθεί στη 1μμ και τελικά το πρόβλημα αποκαταστάθηκε 1.20μμ, με τον ίδιο να δηλώνει ότι “έπεσε έξω” μόλις 20 λεπτά και πως αν η αγορά ήταν ανοιχτή χθες μετά το μεσημέρι, για να μπορέσει να προμηθευτεί τα κατάλληλα υλικά, τότε το νερό θα ήταν διαθέσιμο από χθες το βράδυ.

Ο ίδιος εξηγεί τι έγινε με τη συγκεκριμένη βλάβη: “Έγινε αντιληπτή το πρωί της Πέμπτης από τον ιδιοκτήτη ενός κτιρίου, κάτω από το οποίο περνούσε ο αγωγός. Εμείς ουσιαστικά για να αποφύγουμε να κάνουμε “bypass”, δηλαδή τον κύκλο γύρω από το συγκεκριμένο οικόπεδο όπου σημειώθηκε η βλάβη και για να αποκατασταθεί γρήγορα, κάναμε ένα κομμάτι αγωγού που προϋπήρχε, περίπου 120 μέτρα, μικρότερης διατομής για να περάσει πάλι κάτω από το κτίριο. Ουσιαστικά περάσαμε μέσα από τον αγωγό, έναν άλλο μικρότερο, για να δώσουμε άμεσα λύση”.

Έκανε μάλιστα λόγο για μια πολύ μεγάλη προσπάθεια που έκανε η αρμόδια υπηρεσία και τα στελέχη της και η οποία πρέπει να εκτιμηθεί.

Ποιες ενέργειες δρομολογούνται από τον δήμο Πολυγύρου

Ο κ. Ζαγγίλας αναφέρθηκε στη συνέχεια στον προγραμματισμό του δήμου για την οριστική επίλυση του προβλήματος, μιλώντας μεταξύ άλλων και για τον λόγο που καθυστέρησε ένα σημαντικό έργο που αφορά το δίκτυο ύδρευσης της περιοχής.

Επισημαίνει πως πριν 1 – 1,5 χρόνο, ο δήμος μπήκε σε διαδικασία να κάνει δύο καινούριες γεωτρήσεις, μαζί με τον αγωγό παράκαμψης που περνούσε μέσα από το εργοστάσιο (αυτό στο οποίο σημειώθηκε η βλάβη), συν αγωγό μεταφοράς καινούριο στις γεωτρήσεις στις δεξαμενές. “Εμείς έχουμε ανάδοχο εδώ και 1,5 χρόνο και λόγω του κορωνοϊού και όλων των προβλημάτων που δημιούργησε, πήγαν όλα πίσω. Από τον Ιανουάριο του στέλναμε εξώδικα να αρχίσει το έργο, ανέβηκαν όμως οι τιμές των υλικών. Ο άνθρωπος έκανε μια προσφορά πριν 1,5 χρόνο, όταν ο σίδηρος είχε 1,05 και τώρα έφτασε στο 1,55. Τον πιέζαμε να παραιτηθεί και υπήρχαν δυστυχώς πάρα πολλά θέματα.  Τελικά το έργο ξεκινάει τη Δευτέρα και θα δώσει με την ολοκλήρωση του την οριστική λύση” λέει χαρακτηριστικά ενώ για τις Καλύβες επαναλαμβάνει πως η συγκεκριμένη παροχή δεν θα ξαναέχει πρόβλημα με τα υλικά που μπήκαν, ενώ από εδώ και πέρα και λόγω του καιρού, εκτιμά ότι θα μειωθεί η κατανάλωση και θα υπάρχει κάποια ισορροπία.

Αναφέρθηκε επίσης στον σχεδιασμό που υπάρχει για καινούργιο αγωγό προς Καλύβες – Γερακινή, από τον Πολύγυρο, ώστε ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες να ενισχύεται το δίκτυο ύδρευσης, ειδικά στις περιοχές προς την παραλία. Ωστόσο όπως είπε, πρόκειται για έργο όχι της τάξης των 500χιλ ευρώ ή του 1 εκ, αλλά για προϋπολογισμούς της τάξης των 5 και 6 εκ. ευρώ και με δεδομένο ότι ο δήμος Πολυγύρου δεν είναι και ο πιο “πλούσιος” αναζητούνται προγράμματα στα οποία θα μπορούσε να ενταχθεί.

Σωλήνας αμιάντου στο δίκτυο ύδρευσης

Ο αντιδήμαρχος του δήμου Πολυγύρου, ρωτήθηκε αν ευσταθούν επισημάνσεις πολιτών ότι υπάρχει σωλήνας αμιάντου στο δίκτυο ύδρευσης στις Καλύβες Πολυγύρου. Ο ίδιος επιβεβαίωσε το γεγονός στο GRTimes, λέγοντας ότι “υπάρχει ένα κομμάτι μικρό”, προσθέτοντας πως “αυτά είναι όλα στο πρόγραμμα για αντικατάσταση”.

Αναφορικά τέλος με σχόλια πολιτών για τα ποτίσματα σε καλλιέργειες και χωράφια που απορροφούν μεγάλες ποσότητες νερού, με αποτέλεσμα αυτό να μην φτάνει σε όλους, δήλωσε: “Εμείς έχουμε δώσει το ελεύθερο, όποιος πολίτης αντιληφθεί κάτι τέτοιο, ο κανονισμός μας προβλέπει πρόστιμα βαριά, εδώ είμαστε… όχι θεωρίες. Σε αυτά είμαστε απόλυτοι. Να μη λένε πάντα κάποιοι, ο δήμος… Εδώ είμαστε και κάθε μέρα από το πρωί μέχρι το βράδυ σηκώνουμε τηλέφωνα. Δεν θα εκθέσουμε κανέναν”.

Η ανακοίνωση του δήμου Πολυγύρου για την αποκατάσταση της βλάβης

Παρασκευή 20/8, 2.00 μ.μ.

Ο Δήμαρχος Πολυγύρου, Αστέριος Ζωγράφος και ο Αντιδήμαρχος, Δημήτριος Ζαγγίλας, εκφράζουν τις θερμές ευχαριστίες τους στο προσωπικό του Τμήματος Ύδρευσης του Δήμου Πολυγύρου για την ακατάπαυστη προσπάθεια που κατέβαλαν τις δύο προηγούμενες ημέρες για την αποκατάσταση της βλάβης στον αγωγό ύδρευσης, στις Καλύβες. Επίσης εκφράζουν ευχαριστίες και στην εταιρεία Υδροφίλη, η οποία με την τεχνογνωσία της συνέβαλε στην αποκατάσταση του προβλήματος. Τα συνεργεία του Δήμου θα συνεχίσουν τις εργασίες έτσι ώστε να αποκατασταθεί πλήρως η ομαλότητα στην υδροδότηση της περιοχής.

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top