Κάμπινγκ: Χαμένος ο Μάιος, ο Ιούνιος μόνο με Έλληνες

Κάμπινγκ: Χαμένος ο Μάιος, ο Ιούνιος μόνο με Έλληνες

Η αβεβαιότητα και η αγωνία για τη φετινή σεζόν κυριαρχεί και στους επιχειρηματίες τουρισμού που δραστηριοποιούνται στα κάμπινγκ. Με τις περισσότερες περιοχές της χώρας να εξακολουθούν να είναι χαρακτηρισμένες ως «κόκκινες» και με τους εμβολιασμούς να κινούνται σε χαμηλούς ρυθμούς, οι επιχειρηματίες των κάμπινγκ θεωρούν δεδομένο ότι ο Μάιος είναι χαμένος ενώ ευελπιστούν για ικανοποιητική προσέλευση τουριστών Ιούλιο και Αύγουστο. «Δεν υπάρχει ξένος τουρίστας προς το παρόν’ ελπίζουμε για ανάκαμψη από το… 2022» αναφέρει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κάμπινγκ Αντώνης Δεληδημητρίου.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Επηρεασμένη από τη πανδημία του κορωνοϊού, την απαγόρευση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων, τις χαρακτηρισμένες ως «κόκκινες» περιοχές (με βαριά επιδημιολογικά φορτία) αλλά και τους αργούς ρυθμούς στους εμβολιασμούς φέρεται άλλη μια μορφή τουρισμού, αυτή της οργανωμένης κατασκήνωσης (κάμπινγκ).

Μπορεί η τάση τη μετά κορωνοϊό εποχή  να έχει αλλάξει στον τρόπο ταξιδιού, σκέψης και ανάγκης του τουρίστα για ασφαλείς διακοπές και απόλαυση ύστερα από μήνες εγκλεισμού, ωστόσο οι διακοπές στη φύση, κάτω από τον ίσκιο των δέντρων, με το τραγούδι των τζιτζικιών και το κελάιδισμα των πουλιών, φαίνεται να καθυστερούν.

«Αναμένουμε τις αποφάσεις των λοιμοξιολόγων σχετικά με τους περιορισμούς και την άρση μέτρων’ θα επιτραπούν ή δεν θα επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις;» αναφέρει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κάμπινγκ και πρόεδρος της Ένωσης Κάμπινγκ Χαλκιδικής Αντώνης Δεληδημητρίου.

Ο ίδιος εξηγεί ότι κάποια κάμπινγκ δωδεκάμηνης λειτουργίας σε περιοχές που είναι χαρακτηρισμένες «πράσινες» δεν έπαψαν να λειτουργούν. Ωστόσο, αυτά που λειτουργούν για σεζόν, «τα περισσότερα θα ανοίξουν αρχές Ιουνίου» προσθέτει ο κ. Δεληδημητρίου.

Χαμένος ο Μάιος, θα ανοίξουν για τους μόνιμους Έλληνες

Τριακόσια περίπου κάμπινγκ λειτουργούν σ’ όλη την ελληνική επικράτεια, με αρκετά δημοφιλείς προορισμούς να αποτελούν η Πελοπόννησος στην οποία καταγράφονται συνολικά 79 κάμπινγκ, η Χαλκιδική με 34 κάμπινγκ, οι Κυκλάδες με 28, η Κρήτη με 17, τα Ιόνια νησιά με 23 κάμπινγκ, η Πιερία με 29 κτλ.

Η εικόνα που καταγράφουν οι επιχειρηματίες των κάμπινγκ, μέχρι στιγμής, δεν είναι θετική. Ήδη όπως ενημερώνεται το GRTimes.gr σε περιοχές με αρχαιολογικό ενδιαφέρον όπως οι Δελφοί, η Αρχαία Ολυμπία κτλ., έχουν υπάρξει ακυρώσεις από γκρουπ από την Κεντρική Ευρώπη (Ολλανδία, Βέλγιο, Γερμανία κτλ.).

«Κάποια έχουν ακυρώσει τελείως ενώ άλλα έχουν μεταφέρει την κράτησή τους για τον Σεπτέμβριο» αναφέρει στο GRTimes.gr ο κ. Δεληδημητρίου προσθέτοντας ότι ευελπιστούν ότι θα υπάρξει ικανοποιητική πληρότητα κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, που θεωρητικά θα έχουν προχωρήσει και οι εμβολιασμοί.

Στη Χαλκιδική                         

Και αν ο ελληνικός τουρισμός ανοίγει επίσημα το Σάββατο 15 Μαΐου, το ίδιο δεν θα συμβεί και για τον κλάδο των καταλυμάτων οργανωμένης κατασκήνωσης.

«Όσοι ανοίξουν, το κάνουν για τους μόνιμους πελάτες τους, οι οποίοι θέλουν να αρχίσουν να στήνουν τα αντίσκηνά τους» αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Κάμπινγκ Χαλκιδικής, εξηγώντας ότι για τον Ιούνιο προβλέπεται η πελατεία τους να είναι μόνο Έλληνες.

Σχετικά με την έλευση Βαλκάνιων και δη Βούλγαρων των οποίων η πρόσβαση έχει γίνει γρηγορότερη προς την Ελλάδα, και με αφορμή την εορτή των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου στις 24 Μαΐου (σ.σ. Η Ημέρα της Βουλγαρικής Παιδείας και Πολιτισμού και της Σλαβικής Γραφής (24η Μαΐου) είναι στενά συνδεδεμένη με το έργο των Αγίων Αδελφών Κύριλλο και Μεθόδιο) όπως ενημερώνεται το GRTimes.gr υπάρχουν αρκετά τηλεφωνήματα και ζήτηση, ωστόσο, οι κρατήσεις βρίσκονται στον ‘πάγο’, αναμένοντας τις ανακοινώσεις από Ελληνικής πλευράς σχετικά με τις μετακινήσεις κτλ.

Αυτοκινούμενα και τροχόσπιτα

Ένα από τα θέματα που έθιξε ο κ. Δεληδημητρίου είναι τα μηνύματα που λαμβάνουν τις τελευταίες ημέρες από τη γερμανική αγορά και την τεράστια άνοδο σε πωλήσεις για αυτοκινούμενα και τροχόσπιτα.

«Υπάρχουν μεγάλοι tour operators που ασχολούνται αποκλειστικά με το κάμπινγκ» αναφέρει εξηγώντας ότι παραγγελίες για αυτού του είδους τα οχήματα που έχουν πραγματοποιηθεί τον τελευταίο μήνα θα υπάρχει παράδοση ύστερα από ένα με ενάμιση χρόνο.

«Αυτό κάτι δείχνει, ότι ο κόσμος στρέφεται στα τροχόσπιτα και τα αυτοκινούμενα θεωρώντας τα ως ασφαλές μεταφορικό μέσο αλλά και τους κατασκηνωτικούς χώρους, επίσης, ως ασφαλή μέρη για διαμονή» λέει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κάμπινγκ κ. Δεληδημητρίου προσθέτοντας χαρακτηριστικά «ελπίζουμε για άνοδο το 2022».

Στο 50% η περσινή χρονιά

Τέλος, σ’ ότι αφορά την περσινή χρονιά, είχε ‘κλείσει’ με 50% επί του τζίρου του 2019, χρονιάς ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό. Σημειώνεται ότι επί του συνόλου των τριακοσίων κάμπινγκ πανελλαδικά, περίπου 40 δεν είχαν ανοίξει καθόλου.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ