Καταγγέλλουν παιχνίδια κερδοσκοπίας με το σκληρό σιτάρι σε βάρος παραγωγών και καταναλωτών

Καταγγέλλουν παιχνίδια κερδοσκοπίας με το σκληρό σιτάρι σε βάρος παραγωγών και καταναλωτών

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Χαμηλές τιμές για τους αγρότες και υψηλές τιμές για τους καταναλωτές στο ράφι, με κερδισμένους κάποιους ενδιάμεσους που κερδοσκοπούν. Αυτή είναι η κατάσταση στην αγορά του σκληρού σιταριού, όπως την περιγράφουν στο GRTimes ο πρόεδρος του ΕΑΣ Θεσσαλονίκης, Χρήστος Τσιχήτας και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τριλόφου, Χρήστος Τσιλιάς, κάνοντας λόγο για “παιχνίδια” κερδοσκοπίας και ζητώντας την παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Την ώρα που οι διεθνείς τιμές του σκληρού σιταριού παραμένουν σε επίπεδα πάνω από τα 50 λεπτά το κιλό, ( 52,5 – 53 σύμφωνα με το χρηματιστήριο της Φότζια στις 3 Αυγούστου), οι παραγωγοί στην Ελλάδα πωλούν το προϊόν τους από 40 λεπτά και κάτω. Την ίδια στιγμή όμως, οι τιμές δεν πέφτουν για τους καταναλωτές στο εμπόριο και στη μεταποίηση.

Αυτήν την στρεβλή εικόνα της αγοράς, μεταφέρουν εκπρόσωποι των παραγωγών από τη Θεσσαλονίκη, κάνοντας λόγο για “παιχνίδια” κερδοσκοπίας, με χαμένους τόσο τους παραγωγούς όσο και τους καταναλωτές που “βρέξει – χιονίσει” αγοράζουν ακριβά τα προϊόντα.

Όπως αναφέρει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τριλόφου, Χρήστος Τσιλιάς, οι παραγωγοί φέτος άρχισαν να πωλούν το σκληρό σιτάρι κοντά στα 50 λεπτά, μετά τον αλωνισμό όμως και εδώ και περίπου 20 μέρες, οι τιμές άρχισαν να παίρνουν την κατηφόρα, πέφτοντας περίπου 10 λεπτά και φτάνοντας στα 40 λεπτά/κιλό, ενώ πλέον δεν κινείται τίποτα και στην αγορά δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον.

“Το 95-99% των παραγωγών πιστώθηκε από τους ιδιώτες εμπόρους για να σπείρει, να καλλιεργήσει. Δεν μπορούσε κανένας αγρότης να ανταπεξέλθει στο κόστος παραγωγής που έχει ανέβει τόσο πολύ. Σήμερα οι έμποροι κράτησαν τα λεφτά τους και οι αγρότες που ήδη θα έπρεπε να ξεκινήσουν την προετοιμασία για την επόμενη χρονιά σε ότι αφορά τα δημητριακά… δεν έχει κινηθεί φύλλο. Δεν υπάρχει χρήμα στην αγορά” λέει χαρακτηριστικά ο κ. Τσιλιάς.

Για τιμές στο σκληρό που ξεκίνησαν από τα 48 και παροδικά έφτασαν τα 49 και τα 50 και για “κοιλιά” που πλέον παρατηρείται, κάνει λόγο στο GRTimes και ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης (ΕΑΣ), Χρήστος Τσιχήτας, θεωρώντας πως κάτι τέτοιο δεν δικαιολογείται.

“Υπάρχει μια κοιλιά, που για εμένα θεωρώ ότι δεν είναι δικαιολογημένη, γιατί οι τιμές που πήγαν προς τα κάτω βασίζονται σε φήμες και προσδοκίες. Εάν οι προβλέψεις που έχει κάνει ο Καναδάς βγουν σωστές και αν αλωνίσει τις ανάλογες ποσότητες. Πέρυσι ήταν κακή χρονιά. Φέτος όμως κανένας δεν μπορεί ακόμα να προβλέψει τι θα γίνει γιατί ο αλωνισμός αργεί ακόμη εκεί. Άρα τι σημαίνει αυτό; Ότι γίνεται ένα παιχνίδι” αναφέρει ο κ. Τσιχήτας, εκτιμώντας πως η τιμή που πρέπει να εξασφαλίσουν οι παραγωγοί για το ποιοτικό σκληρό σιτάρι, είναι πάνω από 45-46 λεπτά.

Χρειάζεται παρέμβαση η αγορά

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης, κάποιοι παίζουν με τις τιμές σε βάρος παραγωγών και καταναλωτών και για αυτόν τον λόγο θα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού ή κάποιου άλλου φορέα.

Ο ίδιος επισημαίνει πως η αγορά σήμερα διαμόρφωσε κόστος παραγωγής στα προϊόντα και στη μεταποίηση με τιμή στα 48 και στα 50 λεπτά και πως αν τελικά η τιμή του σιταριού φύγει από τους παραγωγούς κάτω από τα 40 λεπτά, τότε και το εμπόριο και η μεταποίηση θα πρέπει να διορθώσουν όλες τις τιμές προς τα κάτω.

“Γιατί θεωρώ ότι αν κάθε φορά το εμπόριο εκμεταλλεύεται την αδυναμία των παραγωγών να αντισταθούν και κάνει αυτά τα παιχνίδια, τότε η χώρα δεν θα χρειάζεται να έχει παραγωγή και ούτε οι παραγωγοί χρειάζεται να παράγουν. Άρα λοιπόν θα πρέπει να προστατευτεί αυτό και η Επιτροπή Ανταγωνισμού ή οποιοσδήποτε άλλος θα πρέπει να παρέμβουν” υπογραμμίζει.

Φέρνοντας ως παράδειγμα την τιμή των μακαρονιών που σχεδόν διπλασιάστηκε, υποστηρίζει πως το σκληρό σιτάρι είναι αδικαιολόγητο να πωλείται κάτω από τα 45 – 46 λεπτά και πως η αγορά δεν μπορεί να επικαλείται όπως θέλει, όταν θέλει, το κόστος των πρώτων υλών για να ανεβάζει κατά το δοκούν τις τιμές των προϊόντων.

“Τα εμπορικά παιχνίδια έχουν μια λογική. Έτσι είναι η ελεύθερη αγορά και το εμπόριο. Αλλά όταν αυτό γίνεται κερδοσκοπία; Παύει να είναι είναι υγιής ανταγωνισμός και υγιές εμπόριο και για αυτό πρέπει να παρέμβει, αν χρειαστεί και η Επιτροπή Ανταγωνισμού” κατέληξε ο κ. Τσιχήτας.

Αβοήθητοι οι αγρότες – Δεν ξέρουν πως θα καλλιεργήσουν για την ερχόμενη περίοδο

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τριλόφου, υπενθυμίζει πως πέρυσι από τον Σεπτέμβριο και μετά οι διεθνείς τιμές στο σκληρό είχαν ξεπεράσει σε πολλές περιπτώσεις τα 50 λεπτά, οι αγρότες όμως είχαν πουλήσει τον Ιούνιο και τον Ιούλιο με τιμές 20 και 25 λεπτά, με τη διαφορά να την καρπώνονται οι έμποροι.

Την ίδια στιγμή όπως λέει οι τιμές και στο ψωμί και στο αλεύρι, συνέχιζαν την ανοδική πορεία, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει έλεγχος στην αγορά.

Την ίδια στιγμή προειδοποιεί πως οι αγρότες είναι στα όρια τους για άλλη μια χρονιά, μη έχοντας κεφάλαια για να ξεκινήσουν την προετοιμασία για την ερχόμενη καλλιεργητική περίοδο. Ο ίδιος χαρακτηρίζει ανύπαρκτα τα εργαλεία που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, όπως η “Κάρτα Αγρότη” και τονίζει ότι είναι χωρίς αντίκρισμα η ανακοίνωση για επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για τα καύσιμα για το 1ο εξάμηνο του 2022, καθώς το 60-80% των καυσίμων που κατανάλωσαν οι αγρότες για την περασμένη χρονιά,  αφορούσε τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2021, διάστημα για το οποίο δεν θα πάρουν καμία επιστροφή. “Θα πρέπει να ντρέπονται που τα λένε αυτά τα πράγματα” κατέληξε ο κ. Τσιλιάς.

 

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία-Σιτηρά: Τέσσερα φορτηγά πλοία αναχωρούν από την Μαύρη Θάλασσα

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top