Κατάληψη για άλλη μια χρονιά στο 5ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης – Χωρίς σχολείο “προσωρινά”, από το 2013! (VIDEO)

Κατάληψη για άλλη μια χρονιά στο 5ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης – Χωρίς σχολείο “προσωρινά”, από το 2013! (VIDEO)

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Ένα ακόμα σχολικό έτος ξεκινάει με κατάληψη στο 5ο Γενικό Λύκειο Θεσσαλονίκης, με κύριο αίτημα και πάλι, την επίλυση του κτιριακού προβλήματος, καθώς από το 2013 – όταν το ιστορικό σχολείο στην οδό Κριεζώτου χαρακτηρίστηκε ακατάλληλο – μεταφέρθηκε “προσωρινά” και στεγάζεται σε kibo, σε οικόπεδο δίπλα από το Μέγαρο Μουσικής.

Μια από τις πιο κωμικοτραγικές περιπτώσεις στον χώρο της εκπαίδευσης, καταγράφει η ιστορία στο 5ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης. Μέχρι το 2013 στεγαζόταν στο διατηρητέο κτίριο της οδού Κριεζώτου, το οποίο τότε χαρακτηρίστηκε ακατάλληλο λόγω προβλημάτων στατικότητας, ενώ από τότε και “προσωρινά για έξι μήνες” όπως είχε ειπωθεί, μετεγκαταστάθηκε σε προκάτ αίθουσες , σε οικόπεδο που βρίσκεται δίπλα από το Μέγαρο Μουσικής.

Οι μαθητές και φέτος προχώρησαν σε κατάληψη, θέτοντας στην κορυφή των αιτημάτων τους, την επίλυση του κτιριακού προβλήματος, διαμαρτυρόμενοι και για τις σοβαρές ελλείψεις. Συγκεκριμένα, όπως είπαν στο GRTimes, είναι στριμωγμένοι στις μικρές αίθουσες, δεν έχουν χώρους για εργαστήρια, δεν έχουν κάποιον στεγασμένο χώρο για να βγαίνουν έξω στα διαλλείματα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ενώ οι τουαλέτες είναι μόλις δύο, μια για αγόρια, μια για κορίτσια, για 210 μαθητές!

Επίσης, όπως αναφέρουν και στα αιτήματα τους, πέρα από τον στεγασμένο χώρο, ζητούν

  • τουλάχιστον μια ακόμη «αίθουσα» kibo, για να γίνεται πιο εύκολη η διδασκαλία και των τεσσάρων κατευθύνσεων,
  • Όσο το δυνατόν πιο άμεσο διορισμό εκπαιδευτικού-οικονομολόγου για το μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας του τμήματος Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής
  • Μικρότερο αριθμό μαθητών ανά τμήμα, με σκοπό την καλύτερη δυνατή διεξαγωγή μαθημάτων αλλά και για λόγους υγιεινής,
  • Επισκευή και συχνή συντήρηση του χώρου των αποχωρητηρίων

Χωρίς άδεια όλο το “προσωρινό” σχολείο

Όπως ανέφερε στο GRTimes, πηγή που γνωρίζει καλά τα θέματα του 5ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, η “προσωρινή” λύση των kibo, στην οδό Μαρία Κάλλας, που το 2013 φαινόταν σωτήρια για τη συνέχιση λειτουργίας του σχολείου, έγινε χωρίς να υπάρχει κάποια άδεια.

Το συγκεκριμένο οικόπεδο είναι χαρακτηρισμένο ως χώρος πρασίνου, ωστόσο πριν από οκτώ χρόνια, δεν υπήρχε καμία καλύτερη λύση για τη μεταστέγαση του σχολείου και αναγκαστικά, ελλείψει άλλης πρότασης, εγκαταστάθηκαν τα kibo στον χώρο, μέχρι την επισκευή του κτιρίου στην Κριεζώτου που υποτίθεται θα διαρκούσε περί τους έξι μήνες. Ωστόσο στη διάρκεια του ελέγχου στο διατηρητέο κτίριο, αποκαλύφθηκε ότι από την κατασκευή του στα μέσα της δεκαετίας του `40, είχε χρησιμοποιηθεί άμμος από τη θάλασσα και για αυτόν τον λόγο τα μεταλλικά στοιχεία του σκελετού, ήταν όλα οξειδωμένα σε μεγάλο βαθμό, ενώ τα θεμέλια αποδείχτηκε ότι ήταν κάτι παραπάνω από προβληματικά.

Μέχρι την ολοκλήρωση των νέων μελετών, μέχρι την εξασφάλιση χρηματοδότησης, πέρασαν αρκετά χρόνια και έτσι τον Φεβρουάριο του 2020, η οικονομική επιτροπή του δήμου Θεσσαλονίκης έδωσε το “πράσινο φως” για την προκήρυξη διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου κατασκευής του έργου «Αποκατάσταση Διατηρητέου Σχολείου Κριεζώτου», με τις εργασίες σήμερα να βρίσκονται σε εξέλιξη και να αναμένεται να ολοκληρωθούν όχι νωρίτερα από το 2023, όπως λένε πληροφορίες.

Το ζήτημα είναι ότι άλλη μια γενιά μαθητών από το 5ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, θα περάσει από ένα σχολείο το οποίο δεν πληροί συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας. Και το γεγονός ότι δεν αναγνωρίζεται επίσημα πως ο συγκεκριμένος χώρος δίπλα από το Μέγαρο Μουσικής, λειτουργεί όντως ως σχολείο, δυστυχώς αποτρέπει νόμιμες παρεμβάσεις που θα βοηθούσαν σημαντικά την κατάσταση, όπως η τοποθέτηση επιπλέον προκάτ αιθουσών ή ενός στεγάστρου.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με πληροφορίες, το σχολείο με ίδια έσοδα, εγκατέστησε τέντες στο εξωτερικό των kibo, για μια στοιχειώδη προστασία από τη βροχή και τον ήλιο, που και πάλι δεν επαρκεί. Η δε γυμναστική, όταν βρέχει, απλά δεν γίνεται…

Η εικόνα που αδικεί το ιστορικό σχολείο

Η εικόνα του σχολείου σήμερα στην οδό Μαρία Κάλλας, αδικεί σε μεγάλο βαθμό την ιστορία του, καθώς περισσότερο μοιάζει με υποδομή που προορίζεται για φιλοξενία σεισμόπληκτων, παρά για χώρο διδασκαλίας.

Αποτελώντας συνέχεια του 5ου Γυμνασίου Αρρένων, από το οποίο αποφοίτησε εξαιρετικά μεγάλος αριθμός γνωστών προσωπικοτήτων, όπως πολιτικών, καλλιτεχνών, γιατρών, δικηγόρων και επιστημόνων, σήμερα το 5ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, παρά τις κακές “προσωρινές” εγκαταστάσεις, συνεχίζει μια αξιοθαύμαστη πορεία. Συμμετέχει σε ευρωπαϊκά προγράμματα, έχει συμμετοχή κάθε χρόνο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων στο Στρασβούργο, συμμετέχει στο Erasmus, διοργανώνει πολιτιστικές δράσεις, έχει σημαντικές διακρίσεις μαθητών σε διαγωνισμούς φυσικής, στη Μαθηματική Εταιρεία κ.α και πάρα πολλές διακρίσεις σε αθλητικούς αγώνες.

Δείτε και άλλες φωτογραφίες από τις εργασίες αποκατάστασης που γίνονται στο κτίριο στην οδό Κριεζώτου:

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ