Κατάθεση ψυχής δύο γυναικών με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (VIDEO)

Κατάθεση ψυχής δύο γυναικών με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (VIDEO)

Ρεπορτάζ: Δέσποινα Αθανασιάδη

Τα περισσότερα μηνύματα αισιοδοξίας τα παίρνεις από ανθρώπους οι οποίοι έχουν κάτι να σου διηγηθούν για την ζωή τους. Από ανθρώπους που δεν μπορούν να κοιμηθούν το βράδυ λόγω πόνων, από ανθρώπους οι οποίοι έμαθαν από μικροί ή και μεγαλύτεροι πως η ζωή δεν έχει ηλικία και πως καμιά φορά γίνεται σκληρή. Από ανθρώπους που στο άκουσμα ότι έχουν ένα αυτοάνοσο, ρώτησαν «τι είναι αυτό;» και μετά φώναξαν «γιατί σε μένα;» αλλά έπειτα από καιρό είπαν «και γιατί σε κάποιον άλλον»;.

Το GR TIMES, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης κατά Πλάκας, μίλησε με δύο γυναίκες εντελώς διαφορετικές αλλά με έναν τόσο δυνατό κρίκο να τους ενώνει, αυτόν της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας. 

Η Αντρί από την Κύπρο, διαγνώστηκε με ΣΚΠ όταν ήταν μόλις 19 χρονών, «θα πήγαινα Αμερική για τρίτο και τέταρτο έτος σπουδών» αναφέρει. Τα πρώτα «καμπανάκια» χτύπησαν όταν μούδιαζε το δεξί της πόδι όταν έπαιζε βόλεϊ. «Απτόητη εγώ συνέχιζα και έπαιζα. Μία μέρα μετά όμως τον θάνατο της γιαγιάς μου, άρχιζα και έβλεπα διπλά. Επισκέφτηκα διάφορους γιατρούς και μου σύστησαν να κάνω MRI. Πήγα στην Αμερική και έκανα, τότε στην Κύπρο αυτή η εξέταση δεν υπήρχε».

Μετά από την εξέταση η Αντρί έπαθε το πρώτο σοκ, όπως εξηγεί στο GR TIMES, στην Αμερική έμαθε τι είναι η Σκλήρυνση και μετά γύρισε πίσω στην Κύπρο. «Είπα ότι εγώ θα τρέχω με οποιοδήποτε τρόπο, δεν θα το αφήσω να με σταματήσει», αναφέρει. Μετά τα πρώτα σοκ η Αντρί επέλεξε να ζει την κάθε μέρα της με χαμόγελο και χιούμορ, «δεν είχα χρόνο για κλάματα, δεν άφηνα καμία χαρούμενη στιγμή να προσπεράσει. Είχα λάβει μέρος ακόμα και σε Παραολυμπιακούς αγώνες στην Ελλάδα».

Όσον αφορά την ψυχολογία και το πόσο καθοριστικό ρόλο παίζει στα αυτοάνοσα νοσήματα (και όχι μόνο), η απάντηση της Αντρί ήταν ότι αποφεύγει τους τοξικούς ανθρώπους, καθώς η ψυχολογία παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο. Οι δυσκολίες της καθημερινότητας είναι μεγάλες, για παράδειγμα οι δουλειές στο σπίτι καθώς και η μετακίνηση εκτός σπιτιού αποτελεί πρόβλημα στις μέρες μας. «Βρήκα τρόπους να αντιμετωπίζω το 70% αυτών που δεν μπορώ να κάνω μόνη μου», συμπληρώνει.

Αξισημειώτο είναι πως στην Ελλάδα και στην Κυπρό υπάρχουν πολλές διαφορές στο σύστημα υγείας. Η σημαντικότερη είναι όμως, ότι στην Κύπρο τα άτομα με ΣΚΠ έχουν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη -ακόμα και στις βιταμίνες- ενώ σε λίγο καιρό θα ξεκινήσει και Γενικό Σχέδιο Υγείας. «Χάρηκα που επιτέλους στην Ελλάδα εντάχθηκε και η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας στις ασθένειες που δεν είναι ιάσιμες. Διότι μπορεί να φτάσεις σε ένα σημείο που να μην μπορείς να δουλέψεις, εμένα το δεξί μου χέρι δεν μπορεί να γράψει καν στον υπολογιστή, σε περίπτωση μίας όσης μπορεί να μην μπορείς να μιλήσεις κιόλας. Μακάρι να μπορούσα να γίνω καλά και να μην ζητούσα από το κράτος καμία σύνταξη, κανένα επίδομα. Είμαστε περήφανα άτομα εμείς της ΣΚΠ».

«Την δύναμή μου την αντλώ από τον Θεό, τους φίλους και την οικογένειά μου. Την αγαπώ τη ζωή γι’ αυτό και δεν την αφήνω να περνάει έτσι. Και γελώ και πίνω και καπνίζω και τρώω, όπως μου χαρίστηκε», καταλήγει η ίδια.

Η Μαρία διαγνώστηκε λίγο μετά την δεύτερη της γέννα, σε ηλικία 24 ετών. «Ο τρόπος που ήρθε η ΣΚΠ στην ζωή μου ήταν αιφνιδιαστικός, παρουσιάστηκε ως ίλιγγος, μετά την πρώτη μου γέννα, τότε όμως κανείς δεν είχε υποψιαστεί κάτι». «Λίγους μήνες μετά την δεύτερη μου γέννα, ένα βράδυ λιποθύμησα και έπαθα επιληπτική κρίση. Μεταφέρθηκα στο νοσοκομείο και ο γιατρός μου είπε να κάνω αξονική τομογραφία. Τότε όλοι φοβήθηκαν για όγκο. Μετά τις εξετάσεις μου ανακοινώθηκε ότι έχω ΣΚΠ», αναφέρει η ίδια στο GR TIMES.

Όσον αφορά τις πρώτες τις αντιδράσεις, όπως εξηγεί, ήταν πολύ άσχημες… Η πρώτη της σκέψη ήταν «γιατί σε μένα;», ενώ για έναν μήνα κοιμόταν και ξυπνούσε με τον φόβο για το αν αύριο θα περπατάει. Ώσπου μία μέρα ξύπνησε, μίλησε στον καθρέφτη και τα «βρήκε» με τον εαυτό της. «Το πιο δύσκολο και επίπονο κομμάτι ήταν η παρακέντηση, αλλά ήταν υποχρεωτική να γίνει για να δείξει αν είμαι τελικά θετική ή αρνητική. Και τελικά ήμουν θετική και με την βούλα», αναφέρει χαρακτηριστικά. Μετά το θετικό αποτέλεσμα, η Μαρία ξεκίνησε θεραπεία. «Μάλιστα, η ΣΚΠ έρχεται και φέρνει μαζί και την κατάθλιψη, άρα είχα να αντιμετωπίσω και αυτή» αναφέρει.

Μετά από κάποια χρόνια η Μαρία σταμάτησε την θεραπεία της, σήμερα λέει πως αυτό ήταν μέγα λάθος διότι μετά υποτροπίασε με αποτέλεσμα να χρειαστεί και αλλαγή της θεραπείας αλλά και κορτιζόνη.

«Η ΣΚΠ δεν είναι εύκολη θέλει δύναμη και κουράγιο. Μαθαίνεις όμως και ζεις μαζί της, γίνεται η κολλητή σου», προσθέτει η ίδια. Ενώ η συμβουλή της είναι η συζήτηση με τον γιατρό για την θεραπεία που θα ακολουθήσει ο ασθενής καθώς και να μην καταφεύγει σε άλλες μεθόδους… «Ο αρνητισμός και η στεναχώρια κάνει μεγάλο κακό στην ΣΚΠ», καταλήγει η ίδια.

Τι είναι Σκλήρυνση Κατά Πλάκας

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Συλλόγου Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, η ΣΚΠ είναι μία αυτοάνοση νόσος που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα δηλαδή τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Τις νευρικές ίνες (νευράξονες) του κεντρικού νευρικού συστήματος περιβάλλει μία ουσία, η μυελίνη, που επιτρέπει την διέλευση των ηλεκτρικών ερεθισμάτων ανάμεσα στα νεύρα. Στη ΣΚΠ σε πολλαπλά σημεία του κεντρικού νευρικού συστήματος προκαλείται στην αρχή φθορά της μυελίνης και στη συνέχεια δημιουργούνται πλάκες (ουλές), και γι’ αυτό στην πάθηση αυτή έχει δοθεί η ονομασία Σκλήρυνση «κατά πλάκας» ή «Πολλαπλή» σκλήρυνση. Υπάρχει πιθανότητα καταστροφής του ίδιου του νευράξονα από τα αρχικά στάδια της νόσου. Η μυελίνη όχι μόνο προστατεύει τους νευράξονες αλλά τους επιτρέπει να «κάνουν και τη δουλειά τους». Όταν λοιπόν η μυελίνη και οι νευράξονες επηρεαστούν, ή και καταστραφούν, εμποδίζεται η ικανότητα αγωγής ερεθισμάτων στους νευρώνες, το σύστημα επικοινωνίας των κυττάρων του εγκεφάλου δυσλειτουργεί και αυτό είναι που προκαλεί τα διάφορα συμπτώματα της ΣΚΠ.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top