Kαθ. Πισσαρίδης: “Η Τεχνολογία δεν θα φέρει το τέλος της Εργασίας”

Kαθ. Πισσαρίδης: “Η Τεχνολογία δεν θα φέρει το τέλος της Εργασίας”

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Η Τεχνολογία δεν θα φέρει το τέλος της Εργασίας. Μπορεί να υπάρχει ο φόβος ότι  παραγωγή και κοινωνία δεν θα μπορέσουν να προσαρμοσθούν στους υπερταχείς ρυθμούς  της τεχνολογικής ανάπτυξης, του Industry 4.0, αλλά σε πρώτο χρονικό πλάνο, η απάντηση στο φλέγον αυτό θέμα, ήδη υπάρχει και είναι η αυξημένη κατά 10% ζήτηση για νέους απασχολούμενους, στον Τομέα των Υπηρεσιών.

Τα παραπάνω τόνισε ο καθηγητής και Νομπελίστας Χριστόφορος Πισσαρίδης, από το βήμα του 32ου Greek Economic Summit του ΕλληνοΑμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο οποίος και αναφέρθηκε διεξοδικά στον πρώτο και κύριο στόχο ηγεσιών και πολιτών, που είναι η Βιώσιμη Ανάπτυξη για Όλους (sustainable and inclusive growth).

Ο καθηγητής τόνισε ότι στο νέο, σύνθετο περιβάλλον που δημιουργεί η αστραπιαία εξέλιξη των Νέων Τεχνολογιών, λύσεις στα σύνθετα κοινωνικά ζητήματα που δημιουργούνται κατά την επιδίωξη Βιώσιμης και Συμπεριληπτικής Ανάπτυξης, μπορούν να δώσουν μόνο εξειδικευμένοι τεχνοκράτες. Για το λόγο αυτό, οι πολιτικοί θα πρέπει να εμπιστευθούν τα κρίσιμα θέματα στα χέρια των τεχνοκρατών, ενώ παράλληλα οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αναλάβουν ένα πιο παρεμβατικό ρόλο, ρυθμιστικό και ελεγκτικό, σε ό,τι αφορά τη χρήση – και μη κατάχρηση- των νέων τεχνολογιών.

Η προσαρμοστικότητα της κοινωνίας

O καθ. Πισσαρίδης υποστήριξε πως κοινωνία και οικονομία βρίσκουν τους τρόπους να προσαρμόζονται στις μεγάλες αλλαγές που φέρνει η επιστημονική πρόοδος, το έκαναν στο παρελθόν, το κάνουν και τώρα, γι’ αυτό και διαχρονικά η ανεργία διαμορφώνεται περίπου στα ίδια επίπεδα.

Ωστόσο, όπως είπε, είναι τέτοια η ταχύτητα με την οποία προχωρούν οι καινοτόμες νέες τεχνολογίες, που η βιομηχανία δεν είναι εύκολο- ακριβώς επειδή υπάρχει η επιλογή της βραδυπορίας- να προσαρμοσθεί στις καινούργιες συνθήκες δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, καλά αμειβόμενες.

Η απάντηση λοιπόν στο θέμα της Απασχόλησης θα δοθεί από τους κλάδους που απαιτούν ανθρώπινη διάδραση και δεν επηρεάζονται σε μεγάλη έκταση από τη Ρομποτική, την Τεχνητή Νοημοσύνη , την ψηφιακοποίηση των διαδικασιών και λειτουργιών.

Οι Υπηρεσίες γεννούν απασχόληση

Οι κλάδοι αυτοί λοιπόν, που θα δώσουν νέες θέσεις εργασίας, για τις οποίες και υπάρχει μεγάλη ζήτηση στην Ευρώπη και τις ανεπτυγμένες κοινωνίες, είναι οι Κλάδοι των Υπηρεσιών: Υγεία, Φιλοξενία/ Τουρισμός, Κοινωνική Πρόνοια, Εκπαίδευση. Αυτοί είναι οι κλάδοι, που παρέχουν τις λεγόμενες luxury services.

Είναι εσφαλμένη η αντίληψη ότι οι Μεγάλοι της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών, θα δώσουν την απάντηση στο θέμα της απασχόλησης. Δημιουργούν βεβαίως θέσεις για εξειδικευμένο προσωπικό, αλλά όχι τις πάρα πολλές που χρειάζεται μία κοινωνία που θα αναπτύσσεται συμπεριλαμβάνοντας όλους στην πορεία προς την πρόοδο, ιδανικά το 100% του εν δυνάμει ενεργού πληθυσμού ή έστω, ρεαλιστικά ως και το 90%.

Η ΤΠΕ δίνει καινοτομία, οι Υπηρεσίες, απασχόληση

Οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι των ΤΠΕ, είναι πολύ σημαντικοί γιατί δίνουν ώθηση στην καινοτομία, που φέρνει με τη σειρά της την ανάπτυξη, αλλά δεν είναι αυτοί που θα λύσουν το πρόβλημα της απασχόλησης σε μία οικονομία σε μετάβαση στην επόμενη φάση της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.

Ο καθ. Πισσαρίδης, επέμεινε στη μεγάλη σημασία της Εκπαίδευσης και τόνισε ότι στα εκπαιδευτικά συστήματα ουσιαστικά όλων των χωρών, δεν έχει γίνει η παραμικρή προσαρμογή στις ανάγκες του Τομέα των Υπηρεσιών, ενώ επίσης  δεν έχει δοθεί η απαιτούμενη έμφαση στο λεγόμενο STEM, δηλαδή στα Μαθηματικά, τις Θετικές Επιστήμες και την Τεχνολογία, όταν μάλιστα τα παιδιά θα πρέπει από την προσχολική ηλικία να εξοικειώνονται με το STEM.

Στο σημείο αυτό τόνισε ότι το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, από το Δημοτικό μέχρι και το Πανεπιστήμιο, δεν έχει προσαρμοσθεί στις ανάγκες της νέας εποχής, όπως επίσης έχει μείνει πίσω η επανακατάρτιση των εργαζομένων, ενώ υποστήριξε και πως οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επενδύουν στη δια βίου κατάρτιση του προσωπικού τους.

Μεταξύ άλλων, ο καθ. Πισσαρίδης υπογράμμισε ότι ο παρεμβατικός ρόλος του κράτους, σε μία εποχή μεγάλων αλλαγών, όπως αυτή που διανύουμε, είναι εξαιρετικά σημαντικός για να προστατευθεί το εισόδημα των πολιτών, των συνταξιούχων, αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ