Άλλη μια χρονιά που οι αποκριάτικες εκδηλώσεις, οι παρελάσεις και η τέλεση δρώμενων δεν θα πραγματοποιηθούν ελέω πανδημίας. Ωστόσο, οι πόλεις που φημίζονται για τα καρναβάλια τους έχουν φορέσει τα αποκριάτικά τους, οι ορεινοί προορισμοί παίρνουν μια ανάσα, τα τουριστικά γραφεία οργανώνουν εκδρομές και ο κόσμος όπου… φύγει φύγει. «Θα είναι το πρώτο καλό τριήμερο για τους χειμερινούς προορισμούς, μετά την περίοδο της Πρωτοχρονιάς» δηλώνει στο GRTimes.gr ο επικεφαλής ομάδας ορεινών προορισμών της ΠΟΞ Άγγελος Καλλίας.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Απόκριες στην Ελλάδα, Βενετσιάνικο Καρναβάλι, Καρναβάλι Κέρκυρας, ορεινοί προορισμοί κοντά ή όχι σε χιονοδρομικά κέντρα. Το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας (σ.σ. Σάββατο 5 Μαρτίου, Κυριακή της Τυρινής 6 Μαρτίου, Καθαρά Δευτέρα 7 Μαρτίου) είναι το πρώτο καλό τριήμερο, ουσιαστικά μετά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, με τους ξενοδόχους, κυρίως, στους ορεινούς προορισμούς να παίρνουν μια ανάσα, «μετά από ένα μήνα με άδεια ξενοδοχεία» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο GRTimes.gr ο επικεφαλής ομάδας ορεινών προορισμών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Άγγελος Καλλίας.

Όπως ο ίδιος αναφέρει, μέχρι τη στιγμή του ρεπορτάζ μας (22/02/2022), οι πληρότητες στα ξενοδοχεία του ορεινού όγκου της Ελλάδας για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας βρίσκονται στο 70%, ωστόσο οι εκτιμήσεις είναι ότι όσο περνούν οι μέρες θα φτάσουν τουλάχιστον στο 80% – 90%, ενώ σε κάποιους προορισμούς θα αγγίξουν και το 100%.

«Ναι, μετά από έναν μήνα αναδουλειάς, είμαστε ικανοποιημένοι μ’ αυτές τις πληρότητες’ είναι το πρώτο τριήμερο, μετά την Πρωτοχρονιά, που θα είναι έντονο» σχολιάζει ο κ. Καλλίας ο οποίος και ως πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας μεταφέρει την εικόνα και για την περιοχή. Όπως αναφέρει, η πόλη της Δράμας θα κινηθεί περίπου στο 65% ενώ σ’ ότι αφορά τον ορεινό όγκο του νομού (Βώλακας, Γρανίτης, Νευροκόπι, Παρανέστι κτλ.) θα φτάσει στο 80% – 85%.

«Ψηλά» η Νάουσα αν και δίχως το δρώμενο ‘Γενίτσαροι και Μπούλες’

Η Νάουσα πρωταγωνιστεί (και) την περίοδο της Αποκριάς, κατά τη διάρκεια της οποίας, υπό κανονικές συνθήκες, αναβιώνει το έθιμο ‘Γενίτσαροι και Μπούλες’. Το έθιμο, βάσει της επιδημιολογικής εικόνας που επικρατεί στην χώρα, δεν θα αναβιώσει. Παρά τις επιστολές που απέστειλε στις αρχές του μήνα ο δήμαρχος Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Υγείας σχετικά με τη δυνατότητα τέλεσης του εθίμου, τηρούμενων όλων των υγειονομικών μέτρων τόσο από τους συμμετέχοντες όσο και από τους εμπλεκόμενους φορείς, η απάντηση ήταν αρνητική απέναντι βεβαίως σε όλες τις αποκριάτικες εκδηλώσεις και δρώμενα.

«Ο κόσμος διψάει να διασκεδάσει, είναι φυσική ανάγκη» δηλώνει στο GRTimes.gr με αγωνία και προβληματισμό για την επόμενη μέρα ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ημαθίας Δημήτρης Μάντσιος.

Ο ίδιος εξηγεί ότι πολύς κόσμος αναμένει τις εξελίξεις σχετικά με την αναβίωση ή μη του διάσημου δρώμενου, ωστόσο, μέχρι τη στιγμή του ρεπορτάζ μας, οι πληρότητες για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στα ξενοδοχεία της περιοχής κινούνται στο 70%.

Όπως πληροφορείται το GRTimes.gr, για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, τουλάχιστον 25 λεωφορεία ταξιδιωτικών γραφείων από όλη την Ελλάδα έχουν βάλει τη Νάουσα στο πρόγραμμά τους.

«Ο κόσμος θα έρθει, ποιος όμως θα μπορέσει να ελέγξει την κατάσταση, όταν στα μαγαζιά είναι ο ένας πάνω στον άλλον; Θα τους πειράξει εάν γίνει το δρώμενο σε εξωτερικό χώρο;» εκφράζει την τοποθέτησή του ο πρόεδρος της ΕΞΗ Δημήτρης Μάντσιος.

Λιτόχωρο – Χωρίς κάψιμο κέδρων αλλά πληρότητες στο 100%

Οι Απόκριες στο Λιτόχωρο της Πιερίας με την παρέλαση καρναβαλιών αλλά κυρίως με το παραδοσιακό κάψιμο των κέδρων γυρνώντας τα ‘μπαΐρια’ της γραφικής κωμόπολης, είναι πόλος έλξης, πάντα υπό κανονικές συνθήκες. Και εκεί, δεν θα αναβιώσουν τα έθιμα, τουλάχιστον επίσημα, ωστόσο, οι πληρότητες για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στα ξενοδοχεία και τους ξενώνες του Λιτοχώρου αγγίζουν το 100%.

«Τα Σαββατοκύριακα είμαστε περίπου στο 50% – 60%, για το τριήμερο όμως της Καθαράς Δευτέρας πιάνουμε το 100%» δηλώνει στο GRTimes.gr ο Γιώργος Παπαμιχαήλ διευθυντής ξενοδοχείου της περιοχής και γενικός γραμματέας του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Μακεδονίας Θράκης.

Καρναβάλι Βενετίας, Ευρώπη και λιγότερο Ελλάδα

Σ’ ένα από τα πλέον παγκοσμίως φημισμένα καρναβάλια με τα εντυπωσιακά του κουστούμια και τις περίτεχνες μάσκες, το Καρναβάλι της Βενετίας, έχουν εστιάσει τα ταξιδιωτικά γραφεία, προσδοκώντας να αναπληρώσουν κάποια κενά από τις επιπτώσεις της πανδημίας που βιώνουν τα δυο τελευταία χρόνια.

«Θα έχουμε μια αναχώρηση με 35 άτομα, στις 26/2 με επιστροφή την 1η Μαρτίου, απευθείας από Θεσσαλονίκη’ είχαμε δεσμεύσει θέσεις με την αεροπορική εταιρία» δηλώνει στο GRTimes.gr ο Βαγγέλης Μπιβολάρης, operation manager ταξιδιωτικού οργανισμού της Θεσσαλονίκης.

Ο ίδιος σχολιάζοντας την εικόνα για την περίοδο της Αποκριάς, επισημαίνει, ότι υπό κανονικές συνθήκες, αναμφίβολα, θα υπήρχαν στην ατζέντα τους και άλλοι δημοφιλείς προορισμοί του εξωτερικού όπως η Νίκαια, το Παρίσι κτλ.

Μέχρι τη στιγμή του ρεπορτάζ μας, για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στα οργανωμένα ταξίδια του ταξιδιωτικού οργανισμού κινούνται περισσότερο προορισμοί εκτός Ελλάδας – Κωνσταντινούπολη, Βουδαπέστη, Βουκουρέστι, Βελιγράδι, Βυζαντινή Οχρίδα κτλ.- και λιγότερο προορισμοί εντός Ελλάδος. «Δεν υπάρχει ενδιαφέρον για την Ελλάδα, από τη στιγμή που δεν θα γίνουν οι αποκριάτικες εκδηλώσεις» σχολιάζει ο κ. Μπιβολάρης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Τάσιος: Κινητικότητα στις κρατήσεις για την Καθαρά Δευτέρα (ΗΧΗΤΙΚΟ)

 Ξάνθη – Απόκριες: Οι «βουβές» εκδηλώσεις «ανοίγουν»… παράθυρα αισιοδοξίας στην τοπική οικονομία

Ξάνθη – Απόκριες: Μεγάλο το πλήγμα από τη ματαίωση των εκδηλώσεων

Θεσσαλονίκη: Το “Μακεδονία” πετάει με 16 νέα δρομολόγια- Ψηλά Αυστρία και Γαλλία

Πατρινό Καρναβάλι: Πρόσω ολοταχώς για εγγραφή στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ελλάδας

Νάουσα: Ανοίγουν σήμερα μετά από 2 χρόνια τα 3-5 Πηγάδια

Ορεινός τουρισμός: «Κραυγή» αγωνίας από τους ξενοδόχους – Στο 12% η μέση πληρότητα για τη σεζόν

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top