Δράση προκειμένου να καθαριστεί η μεγάλη παράνομη χωματερή που βρίσκεται στους Λαχανοκηπους του Δήμου Θεσσαλονίκης και αποτελεί υγειονομική “βόμβα”, ξεκίνησε να πραγματοποιεί από σήμερα το πρωί η ΑΝΑΚΕΜ.

Ρεπορτάζ: Στράτος Λούβαρης 

Θυμίζουμε, ότι το μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στο σημείο που βρίσκεται πολύ κοντά στα ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης αλλά και σε μικρή απόσταση από τον αστικό ιστό, έχει αναδείξει επανειλημμένες φορές με ρεπορτάζ του το GRTimes.gr. Μπάζα από οικοδομικά υλικά, λάστιχα αυτοκινήτων, κουφάρια ζώων, έπιπλα και κάθε λογής σκουπίδια συνθέτουν την εικόνα της παράνομης χωματερής που συνεχίζει να αναπτύσσεται έως και σήμερα, με ασυνείδητους να αποθέτουν ανενόχλητοι ό,τι επιθυμούν.

Οι εργασίες απομάκρυνσης των αποβλήτων ξεκίνησαν σήμερα και θα διαρκέσουν περίπου μια εβδομάδα καθώς οι ποσότητες οι οποίες έχουν συγκεντρωθεί ανέρχονται σε χιλιάδες τόνους. Μετά τη συλλογή τους τα απόβλητα θα οδηγηθούν προς επεξεργασία σε κατάλληλα αδειοδοτημένες μονάδες ανακύκλωσης οι οποίες βρίσκονται στην περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των αποβλήτων πρόκειται να μετατραπεί σε δευτερογενές υλικό, κατάλληλο προς χρήση. Θα διατεθεί, δε, σε συγκεκριμένα έργα, μετά από συνεννόηση με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Δήμο Θεσσαλονίκης.

“Τα μπάζα είναι ο μεγαλύτερος μας βραχνάς, το μεγαλύτερο ρεύμα αποβλήτων στον κόσμο. Στην Ευρώπη 900 εκατ. τόνοι παράγονται ετησίως. Στην Ελλάδα υπολογίζουμε ότι παράγονται 10-15 εκατ. τόνοι ετησίως”, ανέφερε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. Ηλίας Γ. Δημητριάδης.

Στο συγκεκριμένο σημείο, σύμφωνα με τον ίδιο, υπολογίζεται ότι υπάρχουν πεταμένοι περισσότεροι από 6-7 χιλιάδες τόνοι. Θέλοντας να κάνει κατανοητό το μέγεθος του προβλήματος που αφορά τις ανεξέλεγκτες αποθέσεις στην χώρα μας και υπολογίζονται στους 50 εκατ. τόνους ετησίως, ο κ. Δημητριάδης, ανέφερε ότι “για να καταλάβει ο κόσμος, 10 εκατ. τόνοι είναι περίπου 250 γήπεδα ποδοσφαίρου κανονικών διαστάσεων, καλυμμένα σε ύψους δύο μέτρων με μπάζα. Δηλαδή, κάθε χρόνο στην Ελλάδα παράγονται 250 τέτοια γήπεδα ποδοσφαίρου”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δείτε αναλυτικά όσα δήλωσε:

“Ο Δήμος Θεσσαλονίκης θέλει να επενδύσει σε αυτήν την περιοχή και βλέπετε ποια είναι η εικόνα. Έχουμε κάνει πολλές παρεμβάσεις σαν αυτή που γίνεται σήμερα, ωστόσο ο χώρος αν και θα έπρεπε να είναι προς αξιοποίηση, σήμερα είναι ένας ατελείωτος σκουπιδότοπος “, ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος συνεχάρη την εταιρεία ΑΝΑΚΕΝ για την πρωτοβουλία της.

Ο κ. Ζέρβας, τόνισε στη συνέχεια ότι θα πρέπει να υπάρχουν σαφείς κανόνες, αστυνόμευση, πρόστιμα για αυτούς που θεωρούν ότι μπορούν να πετάξουν τα μπάζα από κάποια ανακαίνιση όπου βρουν και να υπάρχουν τα κίνητρα για την αξιοποίηση αυτών των υλικών.

“Η προστασία και η αναβάθμιση του περιβάλλοντος, η αντίσταση στην κλιματική αλλαγή, είναι τα στερεά υλικά με τα οποία μπορούμε να φτιάξουμε τον δρόμο του μέλλοντος μας”, ανέφερε ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης.

“Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ενώ δεν υπάρχει νερό “φυτρώνουν” παντού οι μπλε σακούλες. Για αυτό ακριβώς μπαίνουμε στη διαδικασία να βρούμε έναν τρόπο διαχείρισης αυτής της απίστευτης βρωμιάς η οποία μπορεί να γίνει δρόμος σε μέρη που δεν έχουν άμεση προσβασιμότητα”, ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης, Βούλα Πατουλίδου.

Το μήνυμα ότι η υποβάθμιση της Δυτικής Θεσσαλονίκης “τελειώνει εδώ σήμερα” έστειλε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας κατά τις δηλώσεις του στο πλαίσιο της εκδήλωσης που οργανώθηκε πριν την εκκίνηση του καθαρισμού. Ο κ. Τζίτζικώστας τόνισε ότι σε πολύ λίγα χρόνια από σήμερα η δυτική Θεσσαλονίκη, με τις παρεμβάσεις της περιφέρειας θα αλλάξει εικόνα με μια αναβάθμιση της ποιότητας ζωής για όλους.

“Στόχο μας είναι η περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής, είμαστε αποφασισμένοι και θα βάλουμε ένα τέλος στην υποβάθμιση” τόνισε και ανακοίνωσε ότι σε μερικές εβδομάδες από σήμερα ξεκινά η μεγάλη παρέμβαση για την πλήρη αναβάθμιση όλου του παραλιακού μετώπου από το λιμάνι μέχρι το Καλοχώρι για να μπει όπως τόνισε ένα τέλος σε αυτές τις εικόνες που δεν τιμούν την πρωτεύουσα της Μακεδονίας.

Η δράση ξεκίνησε σήμερα το πρωί, με ενημερωτική εκδήλωση που διοργανώνεται από την ΑΝΑΚΕΜ υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και με την υποστήριξη του δήμου Θεσσαλονίκης. Συμμετείχαν ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας -Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μανώλης Γραφάκος, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης Νίκος Χιωτάκης, ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Γεράνης, βουλευτές, Δήμαρχοι της Π.Ε. Θεσσαλονίκης, ο μητροπολίτης Νεαπόλεως Σταυρουπόλεως Βαρνάβας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ