ΚΕΔΕ: Επιστολή σε Σταϊκούρα για αναστολή λειτουργίας καταστημάτων της Πειραιώς

ΚΕΔΕ: Επιστολή σε Σταϊκούρα για αναστολή λειτουργίας καταστημάτων της Πειραιώς

Με θέμα τα προβλήματα σε δήμους λόγω της αναστολής λειτουργίας καταστημάτων της Τράπεζας Πειραιώς, έστειλε επιστολή ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρης Παπαστεργίου στον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

Μετά από έντονα παράπονα που διατυπώνουν πολλοί δήμοι της Ελλάδας για την αναστολή λειτουργίας καταστημάτων της Τράπεζας Πειραιώς, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου έστειλε επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, την οποία κοινοποίησε και προς τους κυρίους Γιάννη Στουρνάρα, διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και Γιώργο Χατζηνικολάου, πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν στο κλείσιμο καταστημάτων της Τράπεζας Πειραιώς αλλά και άλλων τραπεζών στο πρόσφατο παρελθόν με αποτέλεσμα χιλιάδες επαγγελματίες αλλά και απλοί πολίτες να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν.

“Οι αποφάσεις των τραπεζών δεν φαίνεται να λαμβάνουν υπόψη τους τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει στην εξυπηρέτηση του πληθυσμού ειδικά σε περιφερειακές και αγροτικές περιοχές. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ θεωρεί ότι τέτοιου είδους αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται με κριτήριο όχι μόνον την ενίσχυση της κερδοφορίας των τραπεζών, που είναι θεμιτή, αλλά πρωτίστως με βάση τις ανάγκες της χώρας μας για την επίτευξη βιώσιμης και μακροπρόθεσμης ανάπτυξης” αναφέρεται στην επιστολή.

Επίσης τονίζεται ότι το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. ζητά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να εξασφαλίσει ακόμη και με νομοθετική ρύθμιση εφόσον αυτό απαιτηθεί, την λειτουργία ενός τουλάχιστον τραπεζικού καταστήματος στα όρια του κάθε δήμου της χώρας, ως η ελάχιστη συνεισφορά των τραπεζών, στην καθημερινή προσπάθεια που καταβάλλουν εκατομμύρια επαγγελματίες, τοπικές επιχειρήσεις και εργαζόμενοι, για να ανακάμψει η ελληνική οικονομία και να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή της χώρας.

Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή:

ΘΕΜΑ: Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων Τράπεζας Πειραιώς σε Δήμους της χώρας.

Αξιότιμε κύριε υπουργέ,
Αξιότιμοι κύριοι,

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος γίνεται αποδέκτης έντονων παραπόνων από πλευράς των αιρετών Διοικήσεων περιφερειακών δήμων της χώρας μας, αλλά και αντιδράσεων των τοπικών τους κοινωνιών, από την απόφαση της Τράπεζας Πειραιώς αλλά κι άλλων τραπεζών στο πρόσφατο παρελθόν, να προχωρήσουν στην αναστολή λειτουργίας μιας σειράς τραπεζικών καταστημάτων, που εξυπηρετούν μέχρι σήμερα καθημερινά χιλιάδες επαγγελματίες αλλά και απλούς πολίτες.

Η απόφαση αυτή μπορεί να εξυπηρετεί τα επιχειρησιακά σχέδια και την προσπάθεια εξορθολογισμού του κόστους λειτουργίας των τραπεζών, σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό οικονομικό περιβάλλον, όμως δεν λαμβάνει υπόψη τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει στην ποιότητα και εγγύτητα της εξυπηρέτησης του πληθυσμού, ειδικά όταν αυτό αφορά περιφερειακές και αγροτικές περιοχές, δημιουργώντας συνθήκες τραπεζικού αποκλεισμού σε τοπικές κοινωνίες και οικονομίες.

Η άποψη του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ είναι πως τέτοιου είδους αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται με κριτήριο όχι μόνον την ενίσχυση της κερδοφορίας των τραπεζών, που είναι θεμιτή, αλλά πρωτίστως με βάση τις ανάγκες της χώρας μας για την επίτευξη βιώσιμης και μακροπρόθεσμης ανάπτυξης. Για μας οι τράπεζες, έχουν στρατηγικής σημασίας ρόλο στην επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου και τον ρόλο αυτόν οφείλουν να τον επιτελούν με υπευθυνότητα.

Είναι ευθύνη του Κράτους και της Κυβέρνησης να διασφαλίζει και να εγγυάται ότι το τραπεζικό σύστημα θα λειτουργεί χωρίς να αποκλείει κανέναν πολίτη από την παροχή τραπεζικών υπηρεσιών. Γιατί δεν μπορεί να υπάρξει αποκέντρωση, περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη, κοινωνική, οικονομική και χωρική συνοχή, με τις τράπεζες αποκομμένες από τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Είναι αυτονόητη υποχρέωση των διοικήσεων των Τραπεζών να λαμβάνουν υπόψη στις αποφάσεις τους όχι μόνον την επίτευξη των οικονομικών τους στόχων, αλλά και τις ανάγκες των πολιτών, ιδιαίτερα όταν τα προηγούμενα χρόνια οι φορολογούμενοι πολίτες στήριξαν μέσα από την ανακεφαλαιοποίησή τους την οικονομική τους βιωσιμότητα.

Το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. ζητά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να εξασφαλίσει ακόμη και με νομοθετική ρύθμιση εφόσον αυτό απαιτηθεί, την λειτουργία ενός τουλάχιστον τραπεζικού καταστήματος στα όρια του κάθε δήμου της χώρας. Αυτή θα είναι η ελάχιστη συνεισφορά των τραπεζών, στην καθημερινή προσπάθεια που καταβάλλουν εκατομμύρια επαγγελματίες, τοπικές επιχειρήσεις και εργαζόμενοι, για να ανακάμψει η ελληνική οικονομία και να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή της χώρας.

Σε αναμονή της θετικής απάντησής σας στο εύλογο αίτημά όλων των δήμων της χώρας.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,

Δημήτρης Παπαστεργίου
Δήμαρχος Τρικκαίων
Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ