Κέντρο Υγείας Μηχανιώνας: Σε ένα μήνα θα έχουμε όλοι καταρρεύσει

Κέντρο Υγείας Μηχανιώνας: Σε ένα μήνα θα έχουμε όλοι καταρρεύσει

Λίγες ημέρες μόνο πριν ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί και οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Υγείας Νέας Μηχανιώνας εκφράζουν την απορία και παράλληλα την απόγνωσή τους για τον τρόπο με τον οποίο θα κυλήσει η διαδικασία των εμβολιασμών σε ένα ήδη φορτωμένο πρόγραμμα στο ΚΥ είτε με την συνταγογράφηση, είτε με περιστατικά covid είτε με άλλες παθήσεις. 

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης 

“Με τον εμβολιασμό θα πρέπει να σταματήσουμε οτιδήποτε άλλο κάνουμε μέχρι σήμερα στο Κέντρο Υγείας Μηχανιώνας, είτε αφορά τις τακτικές εξετάσεις, είτε αφορά τη συνταγογράφηση που είναι επίσης μια δύσκολη διαδικασία. Και αυτή τη στιγμή είμαστε 12 γιατροί για έξι γραμμές. Ακόμη και να θέλουμε, αυτό είναι πάνω από τις δυνάμεις μας. Και σε άλλα σημεία στην Ελλάδα, έχουν πολύ λίγο κόσμο, ωστόσο εδώ υπάρχει…παραλογισμός” τονίζει χαρακτηριστικά στο GRtimes.gr ο γενικός γιατρός του Κέντρου Υγείας Ν. Μηχανιώνας, Θεόδωρος Ζδούκος. 

Ο κ. Ζδούκος προσθέτει ότι η διαδικασία αυτή ξεκινά για τα Κέντρα Υγείας την ερχόμενη Τετάρτη (20/1) με τα πρώτα ραντεβού να έχουν ήδη οριστεί και τις οδηγίες για την μεταφορά και την κατάψυξη των δόσεων να έχουν φτάσει. “Διάβαζα πριν από λίγες ημέρες για το πως γίνεται η διαδικασία στο εξωτερικό, όπου οι γιατροί που έχουν αναλάβει τον εμβολιασμό αμείβονται με 150 ευρώ την ώρα και εδώ δεν έχουν προσλάβει μισό άνθρωπο για εκπληρώσει ένα τόσο μεγάλο πρόγραμμα. Λυπάμαι που το λέω άλλα το εγχείρημα δύσκολα θα πετύχει και αυτό γιατί σε ένα μήνα, αν τα προλάβουμε θα έχουμε όλοι καταρρεύσει. Δεν ξέρω ειλικρινά πως θα εξελιχθεί αυτή η ιστορία, αλλά αυτό το μεγάλο πρόγραμμα έπρεπε να ανατεθεί στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας” συμπληρώνει ο Θ. Ζδούκος. 

Ή τα νοσοκομεία θα διαλυθούν ή το πρόγραμμα δεν θα υλοποιηθεί

Και η κατάσταση στα νοσοκομεία ωστόσο δεν είναι καλύτερη. Το προσωπικό είναι ήδη επιβαρυμένο καθώς δουλεύει ασταμάτητα από την ημέρα που κόπηκαν οι άδειες, κάποιοι εκφράζουν απορίες για το πως άνθρωποι που θέλουν να εμβολιαστούν και μάλιστα ηλικιωμένοι με υποκείμενα νοσήματα θα προσέρχονται σε χώρους με κρούσματα covid, ενώ δεν λείπουν και ειδικευόμενοι σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, που ενώ έχουν κληθεί να εκπαιδευτούν σε άλλες ειδικότητες, έχουν σηκώσει το βάρος της πανδημίας και τώρα καλούνται να σηκώσουν και αυτό των εμβολιασμών. 

“Καθόλη τη διάρκεια της κρίσης σίγουρα υπάρχουν ειδικευόμενοι που έχουν υποβάλει την παραίτησή τους, είτε γιατί κατέρρευσαν από τον όγκο εργασίας, είτε γιατί θέλουν να εξασκηθούν στην ειδικότητά τους. Εγώ γνώριζα ειδικευόμενο παιδίατρο, ο οποίος μπήκε στις περιπτώσεις covid και ασχολούνταν μόνο με ηλικιωμένους. Το ίδιο συνέβη και με έναν ειδικό χειρούργο, ο οποίος τοποθετήθηκε στο τμήμα του κορωνοϊού και ουδέποτε ασχολήθηκε με την ειδικότητα του. Σίγουρα υπάρχουν άνθρωποι που έχουν δηλώσει παραίτηση, εξάλλου οι ειδικευόμενοι μπορούν να συνεχίσουν σε άλλο νοσοκομείο και απλά να συμπληρώσουν τον χρόνο της εκπαίδευσής τους” τονίζει στο GRtimes.gr ο επιμελητής Β’ του κλάδου ιατρών του ΕΣΥ στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, Γιάννης Κούτρας. 

Και προσθέτει πως “είναι πράγματι πάρα πολύ δύσκολο να ολοκληρωθεί από τα νοσοκομεία, αυτό το τιτάνιο έργο, χωρίς να γίνει ούτε μία πρόσληψη. Για να συμβεί αυτό ή τα νοσοκομεία θα διαλυθούν ή δεν θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα. Ήταν εντελώς λάθος αυτή η απόφαση από την πλευρά της κυβέρνησης, θα επιβαρύνει περαιτέρω της νοσοκομειακές μονάδες. Αυτά τα προγράμματα χρειάζονται μόνιμες δομές, για να μπορούν να γίνονται και οι δεύτερες δόσεις”

ΕΝΙΘ: Ειδικευόμενοι ψάχνουν τρόπο να παραιτηθούν

Στο ίδιο πρόβλημα αναφέρθηκε και η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, Δάφνη Κατσίμπα η οποία τόνισε στο GRtimes.gr πως υπάρχουν ειδικευόμενοι στα νοσοκομεία που ρωτούν εάν μπορούν να παραιτηθούν. Αυτό συμβαίνει σίγουρα σε μεγαλύτερο βαθμό στην Αθήνα, αλλά έχει συμβεί και στη Θεσσαλονίκη. 

“Οι εμβολιασμοί ξεκινούν από σήμερα στις 9.45 αλλά γι’ αυτό ενημερωθήκαμε την τελευταία στιγμή. Και εδώ δεν μιλάμε για μια διαδικασία που πρέπει να γίνει στο πόδι. Νομίζω ότι οι προσλήψεις στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης είναι απαραίτητες για να μην πω επιβεβλημένες”, σημείωσε η κ. Κατσίμπα. 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ