Κεραμέως: Eυχαριστώ γονείς εκπαιδευτικούς και στελέχη – Εμβολιαστικά κέντρα στα Πανεπιστήμια

Κεραμέως: Eυχαριστώ γονείς εκπαιδευτικούς και στελέχη – Εμβολιαστικά κέντρα στα Πανεπιστήμια

«Να πω πολλά συγχαρητήρια στους συμμετέχοντες και σε όλους όσοι εισάγονται στις σχολές επιλογής τους. Επίσης, να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, γονείς, εκπαιδευτικούς, στελέχη. Ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά» είπε η υπουργός στην ΕΡΤ λίγο μετά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα Πανεπιστήμια.

Συγκεκριμένα για τις Πανελλαδικές εξετάσεις η κ. Κεραμέως είπε ότι: «Να πω πολλά συγχαρητήρια στους συμμετέχοντες και σε όλους όσοι εισάγονται στις σχολές επιλογής τους. Επίσης, να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, γονείς, εκπαιδευτικούς, στελέχη.

Ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά. Εμείς επιμείναμε. Κάναμε εξετάσεις για το καλό των παιδιών μας. Οι εξετάσεις, αντικειμενικά, διεξήχθησαν πολύ καλά, με μεγάλες καινοτομίες. Τα παιδιά μας έλαβαν τα αποτελέσματά τους μέσω μηνύματος (sms) στο κινητό, με σεβασμό απέναντι στον υποψήφιο και την αγωνία».

Θεσμικές αλλαγές στην εκπαίδευση

«Είχαμε φέτος και μεγάλες αλλαγές θεσμικές, όπως οι βάσεις εισαγωγής και όπως το παράλληλο σύστημα εισαγωγής. Η μεταρρύθμιση αυτή προσφέρει οφέλη και βγαίνουν όλοι κερδισμένοι. Βγαίνουν κερδισμένα τα ίδια τα παιδιά και οι γονείς τους. Γιατί δεν εγκλωβίζονται στα πανεπιστήμια και οι σπουδές τους έχουν αντίκρισμα.

Δεν έχουμε πλέον τα φαινόμενα να εισάγεται κανείς με 1,2,3. Οι νέοι μας έχουν διέξοδο και προοπτική. Και θα τους δώσουν αυτά που θέλουν σε γνώσεις και θα τα βοηθήσουν να αποκατασταθούν επαγγελματικά. Αναγνωρίζεται πλέον το κύρος των σπουδών για τα Πανεπιστήμια. Οι φοιτητές εκεί πληρούν τις ελάχιστες ακαδημαϊκές προϋποθέσεις και για πρώτη φορά απέκτησαν λόγο στο πώς θα εισάγονται οι φοιτητές.

Τα Πανεπιστήμια είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν τον συντελεστή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής. Αντιστοίχως τα δημόσια ΙΕΚ. Και βεβαίως, θα δοθεί η δυνατότητα να αναπροσαρμοστεί αυτό εφόσον έχουν βγει τα φετινά αποτελέσματα».

Τριπλάσιες οι αιτήσεις των υποψηφίων στα Δημόσια ΙΕΚ

«Για πρώτη φορά τα Δημόσια ΙΕΚ μπαίνουν στον χάρτη. Αναβαθμίζονται. Φέτος οι υποψήφιοι μπορούσαν να υποβάλλουν μηχανογραφικό είτε για Πανεπιστήμια είτε για Δημόσια ΙΕΚ. Είχαμε τριπλάσιες αιτήσεις από τις προσφερόμενες θέσεις. Είχαμε έναν στους τέσσερις φοιτητές που επέλεξε Δημόσιο ΙΕΚ σε άλλη περιφέρεια από αυτή που κατοικεί. Η δημόσια κατάρτιση είναι μια εναλλακτική επιλογή και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η Πολιτεία θα επενδύσει 400 εκατ. ευρώ, μέσω ΕΣΠΑ, για την ουσιαστική αναβάθμιση των Δημόσιων ΙΕΚ».

Το 30% των φοιτητών στα Πανεπιστήμια δεν αποφοιτά

«Δεκαετίες τώρα κοροϊδεύουμε τα παιδιά. Φροντίζουμε ώστε τα παιδιά μας να έχουν επιλογές. Εμείς αυτό θέλουμε. Τα παιδιά επιλέγουν το δρόμο που ανταποκρίνονται στις κλίσεις, στις δεξιότητες και στην προοπτική που θέλουν. Ένα 30% των φοιτητών μας δεν αποφοιτούν ποτέ. Η χώρα μας έχει το χαμηλότερο ποσοστό αποφοίτησης σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Τι δήλωσε για τους μαθητές που δεν πέρασαν κάπου

«Περίπου 14.000 περισσότεροι υποψήφιοι σε σχέση με πέρυσι δεν περνάνε πουθενά. Υπάρχει για αυτούς η επιλογή των Δημόσιων ΙΕΚ. Θα υπάρξουν άλλες 20.000 θέσεις στα Δημόσια ΙΕΚ τον Σεπτέμβριο. Υπάρχει και η εναλλακτική να προετοιμαστούν εκ νέου για να δώσουν του χρόνου Πανελλαδικές»

Για υποχρεωτικό εμβολιασμό στους εκπαιδευτικούς, τεστ και εμβολιαστικά κέντρα στα Πανεπιστήμια

«Οι εκπαιδευτικοί έχουν ανταποκριθεί μαζικά στον εμβολιασμό. Αγγίζουμε το 80% και θέλω να απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ για το μαζικό εμβολιασμό… Συζητήθηκε το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους εκπαιδευτικούς. Όπως έχει πει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χθες (26/8) σε διάφορες πληθυσμιακές ομάδες είναι ένα εργαλείο που έχει η κυβέρνηση στη φαρέτρα της και θα εξετάζεται ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα».

«Έχουμε πει ότι ένας εκπαιδευτικός πρέπει να είναι είτε πλήρως εμβολιασμένος είτε να έχει πιστοποιητικό νόσησης το τελευταίο εξάμηνο, είτε να κάνει δύο εργαστηριακά τεστ με δική του ευθύνη και κόστος της εβδομάδα. Η πρόβλεψη στους μαθητές είναι δύο self test την εβδομάδα. Τα πρωτόκολλά λειτουργίας τα συζητάμε αυτή την περίοδο με την επιτροπή των ειδικών για το πώς θα αντιμετωπίζονται τυχόν κρούσματα. Η τάση είναι τα σχολεία να είναι ανοιχτά. Τα δεδομένα πλέον είναι διαφορετικά. Πλέον έχουμε το εμβόλιο. Το τμήμα έκλεινε για να περιορίσουμε τη διασπορά κυρίως στο σπίτι. Έχει ξεκινήσει και ο εμβολιασμός των μαθητών πάνω από τα δώδεκα. Καλούμε τους μαθητές και τις οικογένειές τους να εμβολιαστούν μαζικά. Το εμβόλιο είναι δώρο της επιστήμης».

«Σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας ήδη ετοιμάζονται τα εμβολιαστικά κέντρα. Έχουμε εξαιρετική συνεργασία με το υπουργείο Υγείας. Έχει ήδη δρομολογηθεί η πρόβλεψη για μονάδες εμβολιασμού μέσα στα Πανεπιστήμια. Δράττομαι της ευκαιρίας να καλέσω τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας και τους φοιτητές να εμβολιαστούν».

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Παπαϊωάννου: Δύο εμβολιαστικά κέντρα στήνει το ΑΠΘ (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ