Κικίλιας: Έκκληση για βοήθεια σε ιδιώτες γιατρούς αλλιώς…επίταξη

Κικίλιας: Έκκληση για βοήθεια σε ιδιώτες γιατρούς αλλιώς…επίταξη

Τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα λόγω του κύματος covid περιέγραψε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας τονίζοντας μεταξύ άλλων κατά την διάρκεια της ενημέρωσης για την εξάπλωση του κορωνοϊού ότι «βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη καμπή της πανδημίας».

Παράλληλα ο υπουργός Υγείας, αφού σημείωσε ότι «το τέλος της πανδημίας βρίσκεται κοντά» στη συνέχεια ζήτησε τη συνδρομή ιδιωτικών γιατρών, ώστε να «συνδράμουν σε αυτή τη δύσκολη μάχη» στις επόμενες 48 ώρες. Εάν δεν συμπληρωθεί στο διάστημα αυτό ο αριθμός των 200 γιατρών, τότε «θα εισηγηθώ στον πρωθυπουργό επίταξη».

«Σήμερα επιβεβαιώνεται δυστυχώς ότι βρισκόμαστε στη δυσκολότερη καμπή της πανδημίας. Ο αριθμός των διασωληνωμένων είναι από μόνος του αρκετός για να πιστοποιήσει την κατάσταση ανάγκης που βρίσκεται το σύστημα Υγείας. Γιατροί, προσωπικό και πληρώματα του ΕΚΑΒ, δίνουν τα πάντα κάθε μέρα. Θα κάνουμε τα πάντα και είμαι αισιόδοξος ότι το τέλος της κρίσης είναι κοντά, με την πορεία των εμβολιασμών να αποτελεί το κλειδί, καθώς σύντομα θα έχουμε ανοσία στους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες» τόνισε αρχικά ο Β. Κικίλιας.

Και πρόσθεσε:  «Μέχρι σήμερα έχουμε προχωρήσει σε 1.340.000 εμβολιασμούς, όμως μέσα στον Απρίλιο σκοπεύουμε να φτάσουμε τους 1.500.000. Μόνο το Απρίλιο να γίνουν τόσοι, χωρίς να συμπεριλάβουμε το εμβόλιο της Johnson & Johnson στον προγραμματισμό μας. Επιπλέον, το ΕΣΥ ενισχύθηκε κατά την περίοδο της κρίσης με την ένταξη ιδιωτικών δομών. Σήμερα, οι κλίνες ΜΕΘ είναι 381 για περιστατικά Covid  από 229 τον περασμένο μήνα, ενώ οι απλές κλίνες ΜΕΘ φτάνουν τις 2.961 στην Αττική από τις 1.600 που ήταν τον περασμένο μήνα.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο η Αττική. Σχεδόν σε όλες τις περιοχές υπάρχει αύξηση με τους ασθενείς με κορωνοϊό να φτάνουν τους 4.648, σχεδόν χίλιοι παραπάνω σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα».

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης – Όλη η Ελλάδα μια Περιφέρεια

Στο πλαίσιο αυτό όπως εξήγησε ο υπουργός Υγείας «τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Όλη η Ελλάδα είναι πλέον μια υγειονομική περιφέρεια. Όλα ένα. Δημόσιες, ιδιωτικές κλινικές και στρατιωτικά νοσοκομεία. Συνολικά ο ιδιωτικός τομέας παραχωρεί άλλες 550 κλίνες. Οι 430 είναι κλίνες non covid».

Πρόσθεσε δε ότι «οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό έχουν δώσει μια τεράστια μάχη. Απευθύνουμε έκκληση στους ιδιωτικούς γιατρούς, να συνδράμουν στη δύσκολη αυτή μάχη. Το ζητάμε ξανά σήμερα και περιμένουμε τις επόμενες 48 ώρες να κάνετε την προσφοράς σας, πράξη αλληλεγγύης. Αν δεν υπάρξει ανταπόκριση τουλάχιστον 200 γιατρών, τότε θα εισηγηθώ στον πρωθυπουργό την επίταξη των γιατρών».

Στο μεταξύ, ο ιδιωτικός τομέας παραχωρεί στην Αττική άλλες 550 κλίνες, ως  εξής:

Το Hellenic Health Care Group άλλες 300 κλίνες με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.

Το ΙΑΣΩ ΑΕ Group άλλες 100 κλίνες με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.

Ο Όμιλος Αθηνών άλλες 50 με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.

-Δεύτερον, 100 κλίνες Covid και αναλυτικά

Ο Όμιλος Ευρωκλινική Αθηνών 60, με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.

Ο Όμιλος Βιοϊατρική 40, με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.

Προτίθενται δε, άλλες 10 ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα. Παραχωρούνται στο ΕΣΥ και φτάνουμε έτσι από τις 130 στην Αττική φτάνουμε στις 140.

Επιπλέον, ο Ερυθρός Σταυρός, δυναμικότητας 418 κλινών, μετατρέπεται σε νοσοκομείο all Covid. Σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Αμύνης, ενσωματώνεται στο ΕΣΥ το Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας 251, που διαθέτει 220 κρεβάτια για non Covid περιστατικά και τμήμα επειγόντων περιστατικών και μπαίνει στης εφημερίες του ΕΣΥ.

Το υπουργείο Υγείας παραδίδει αύριο στο ΕΣΥ 900 αναπνευστικές συσκευές υψηλής ροής οξυγόνου.

Το Σισμανόγλειο θα ενισχυθεί επιπλέον με 10 πολυδύναμες ΜΕΘ Covid.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ