Κιλκίς – Η «πρωτεύουσα» του Κουκλοθέατρου & της Παντομίμας: Επιστροφή για το Διεθνές Φεστιβάλ

Κιλκίς – Η «πρωτεύουσα» του Κουκλοθέατρου & της Παντομίμας: Επιστροφή για το Διεθνές Φεστιβάλ

Επί 11 μέρες, η πόλη του Κιλκίς φιλοξενεί 31 παραστάσεις, καλλιτέχνες του κουκλοθέατρου και παντομίμας από Ελλάδα, Ευρώπη αλλά και Λατινική Αμερική στο πλαίσιο του 20ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Παντομίμας. «Το Φεστιβάλ επανέρχεται δυναμικά, είναι το παλαιότερο και διεθνώς γνωστό, οι δε πρωινές του παραστάσεις είναι sold out» δηλώνει στο GRTimes.gr ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού & Τουρισμού Δήμου Κιλκίς Θέμης Κοσμίδης.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Στο Κιλκίς, η 1η ελληνική πόλη που ανέδειξε το κουκλοθέατρο, ξεκινάει από σήμερα, Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, το 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Παντομίμας, μια πολύπλευρη δράση με καλλιτεχνική και κοινωνική διάσταση η οποία προβάλλει την τέχνη του θεάτρου με κούκλες και με αντικείμενα.

Με 13 καλλιτεχνικούς θιάσους, από Ελλάδα και εξωτερικό, και συμμετοχές από δέκα (10) χώρες – από την Ελλάδα μέχρι την Ισπανία και την Ιταλία αλλά και το μακρινό Περού, την Αργεντινή και τη Βραζιλία κτλ.- με τριάντα πέντε (35) παραστάσεις συνολικά, τις πρωινές ώρες για τους μαθητές των σχολείων και τις βραδινές για το ευρύ κοινό, με παραστάσεις δρόμου τα Σαββατοκύριακα αλλά και διαδραστικές δράσεις σε τρία δημοτικά σχολεία του Δήμου Κιλκίς, το 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Παντομίμας του Δήμου Κιλκίς επανέρχεται δυναμικά, έπειτα από πέντε χρόνια αποχής, αναδεικνύοντας την διαδραστική επικοινωνία του κοινού μ’ αυτή την τέχνη και παράλληλα ‘ταξιδεύει’ την πόλη και την ευρύτερη περιοχή στο καλλιτεχνικό, πολιτιστικό, κοινωνικό γίγνεσθαι.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Παντομίμας του Δήμου Κιλκίς, με πολυετή παρουσία στην πολιτιστική ζωή της περιοχής και κατ’ επέκταση της χώρας, με διεθνή προσανατολισμό, συμπεριλαμβάνει 30 και πλέον παραστάσεις, με δωρεάν είσοδο, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Juanjo Corrales.

Όπως δήλωσε στο GRTimes.gr ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού & Τουρισμού Δήμου Κιλκίς Θέμης Κοσμίδης «το 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Παντομίμας επανέρχεται δυναμικά με περισσότερες από 30 παραστάσεις» επισημαίνοντας πως το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού στηρίζει τις δράσεις του Φεστιβάλ, μέσω εξαετούς Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης, ύψους 180.000 ευρώ. «Απώτερος σκοπός μας είναι να μεγαλώσει η διοργάνωση του χρόνου και να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών από γειτονικούς νομούς» επισημαίνει ο κ. Κοσμίδης.

Sold out οι πρωινές παραστάσεις

Έντεκα (11) ημέρες, 31 παραστάσεις κουκλοθέατρου και παραστάσεις δρόμου στην πόλη του Κιλκίς, τρεις (3) παραστάσεις σε Περιφερειακά Δημοτικά Σχολεία (Χέρσου, Ευκαρπίας, Νέας Σάντας), μία έκθεση – εργαστήριο Το «Περιπλανώμενο Μουσείο των Πολιτισμών» στην Καπναποθήκη της Αυστροελληνικής, δυο επιμορφωτικά σεμινάρια δεκαέξι ωρών για εκπαιδευτικούς και ένα 12 ωρών για ενήλικες, 13 καλλιτεχνικοί θίασοι (εννέα από το εξωτερικό και τέσσερις από την Ελλάδα), 9 συμμετέχουσες χώρες (Ισπανία, Περού, Βοσνία- Ερζεγοβίνη, Γαλλία, Ιταλία, Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη, Ελλάδα).

«Όλες οι πρωινές μας παραστάσεις είναι sold out» δηλώνει στο GRTimes.gr ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού & Τουρισμού Δήμου Κιλκίς Θέμης Κοσμίδης εξηγώντας πως οι συγκεκριμένες παραστάσεις απευθύνονται σε σχολεία του Δήμου Κιλκίς, αλλά και εκτός ορίων, και του Δήμου Σιντικής, Παιονίας ενώ ενδιαφέρον υπάρχει και από σχολεία του Δήμου Λαγκαδά.

Επιπρόσθετα, έχει ‘κλείσει’ με συμμετοχές ένα από τα τρία συνολικά σεμινάρια που θα διεξαχθούν για ενήλικες ή/και εκπαιδευτικούς και αφορά την εκμάθηση τεχνικών κατασκευής για τις κούκλες, «να δουν πώς δημιουργείται ‘ζωή’ σ’ αυτές τις κούκλες» υπογραμμίζει ο κ. Κοσμίδης.

Τουριστικός πόλος έλξης

Μπορεί η πόλη του Κιλκίς να πρωταγωνιστεί από σήμερα (30/9) και για τις επόμενες 10 μέρες (έως και τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου) στον τομέα του πολιτισμού και του καλλιτεχνικού γίγνεσθαι, ωστόσο, παράλληλα μπαίνουν και οι βάσεις για την ένταξη της περιοχής στον τουριστικό χάρτη.

Ήδη, με αφορμή το 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή σχολεία και σύλλογοι από τους όμορους δήμους του νομού, ωστόσο απώτερος στόχος της δημοτικής αρχής είναι το άνοιγμα και εκτός συνόρων.

Η περιοχή του Κιλκίς να γίνει ένας τουριστικός πόλος έλξης, να διοργανώνονται επισκέψεις και από όμορους νομούς, «και το Κιλκίς να βάλει μια πινέζα στον τουριστικό χάρτη» δηλώνει χαρακτηριστικά στο GRTimes.gr ο κ. Κοσμίδης.

Το πρόγραμμα

Οι παραστάσεις του 20ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Παντομίμας Δήμου Κιλκίς θα διεξαχθούν στο Συνεδριακό Κέντρο της πόλης, στο Δημοτικό Πάρκο – Κήπο και στην πλατεία Ειρήνης με παραστάσεις δρόμου και θεατρικό παιχνίδι, και με τη συνδρομή για δεύτερη συνεχή χρονιά των φοιτητών του παιδαγωγικού τμήματος προσχολικής εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει:

  • Δεκατρείς (13) διεθνείς και ελληνικές ομάδες
  • Συμμετοχή από 10 χώρες (Αργεντινή, Ουρουγουάη, Περού, Βόσνια Ερζεγοβίνη, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, Βραζιλία και Ελλάδα)
  • 35 παραστάσεις: Το πρωί για τα παιδιά των σχολείων και το βράδυ για το ευρύ κοινό, παραστάσεις δρόμου τα Σαββατοκύριακα και δράσεις στα χωριά-διαμερίσματα του Δήμου Κιλκίς
  • Έκθεση με εργαστήρια για 15 σχολικές τάξεις στον εκθεσιακό χώρο και ξεναγήσεις για το κοινό
  • 3 σεμινάρια για ενηλίκους.

Η επίσημη τελετή έναρξης

Η επίσημη τελετή έναρξης του 20ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Παντομίμας του Δήμου Κιλκίς θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 2 Οκτωβρίου στις 19:00 στο Συνεδριακό Κέντρο Κιλκίς με την παράσταση παντομίμας και κουκλοθεάτρου ‘’Cuentos Pequenos’. Όλες οι παραστάσεις και οι καλλιτεχνικές και επιμορφωτικές δραστηριότητες της διοργάνωσης είναι ανοιχτές για το κοινό και προσφέρονται δωρεάν.

Σημειώνεται ότι το Διεθνές Φεστιβάλ διοργανώνεται από τον Δήμο Κιλκίς και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το οποίο αναγνωρίζοντας την πολιτιστική και εκπαιδευτική αίγλη του κορυφαίου θεσμού επιχορηγεί από φέτος τις εκδηλώσεις του, με προγραμματική σύμβαση πολιτισμικής ανάπτυξης, διάρκειας έξι ετών.

Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου πραγματοποιούνται και στην Καλαμάτα από το 2017 (τέσσερα πανελλήνια και δυο διεθνή), στην Αθήνα (σ.σ. αυτές τις ημέρες διεξάγεται το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Αφήγησης) ενώ έχουν διεξαχθεί και στη Βέροια.

Δείτε το πρόγραμμα εδώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών 2022: Σταυροδρόμι η Ελλάδα για τη μετανάστευση των πουλιών

Κιλκίς – Μπρέντα: Διαδραστικό παιχνίδι γεύσεων και ιστορίας

Τρίκαλα – Μουσείο Τσιτσάνη: Ψηφιακός εξοπλισμός και διαδραστικές εφαρμογές (ΦΩΤΟ)

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top