Κινήσεις αποκλιμάκωσης από την Τουρκία – Σε επιφυλακή η Ελλάδα έως τις 2 Αυγούστου

Κινήσεις αποκλιμάκωσης από την Τουρκία – Σε επιφυλακή η Ελλάδα έως τις 2 Αυγούστου

Η Ελλάδα έως και τις 2 Αυγούστου βρίσκεται σε πλήρη επιφυλακή και ετοιμότητα. Κι αυτό διότι έως τότε παραμένει σε ισχύ η Navtex της Τουρκίας με την οποία δεσμεύει τη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Καστελόριζου για σεισμικές έρευνες.

Η Άγκυρα «κρατάει» το Oruc Reis στην Αττάλεια, αλλά αναμένει σήμα από την Αθήνα για διάλογο χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Από την πλευρά της, η Αθήνα, έχει καταστήσει σαφές ότι είναι ανοιχτή για διάλογο με την Άγκυρα μόνο αν η ίδια σταματήσει τις προκλητικές τουρκικές ενέργειες, όπως για παράδειγμα την έκδοση του Navtex αλλά και τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος.

Παιχνίδια μέσω twitter

Σημάδια σταδιακής αποκλιμάκωσης στο Αιγαίο εμφανίστηκαν το απόγευμα του Σαββάτου. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας τις τελευταίες ώρες παρουσιάζεται τάση προς αποκλιμάκωση της έντασης που υπάρχει και όπως έγινε γνωστό έχει αρχίσει η σταδιακή απόσυρση των τουρκικών πλοίων προς τους ναυστάθμους.. Ωστόσο ενώ το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis παρέμενε αμετακίνητο στην Αττάλεια, εμφανίστηκε ένα tweet στο λογαριασμό της πρεσβείας της Τουρκίας στις ΗΠΑ, που ανακοίνωνε την έναρξη σεισμικών ερευνών στο Ανατολικό Αιγαίο. Λίγες ώρες αργότερα το επίμαχο tweet «κατέβηκε» και έγινε νέα ανάρτηση που ανέφερε ότι το Oruc Reis είχε δηλώσει στις 21 Ιουλίου ότι θα ξεκινήσει τις έρευνες.

Σημειώνεται πάντως ότι σύμφωνα με την ιστοσελίδα Marine Traffic, το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis την ώρα του αρχικού tweet της τουρκικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον, βρισκόταν αγκυροβολημένο στα ανοιχτά της Αττάλειας.

Το νέο tweet από την τουρκική πρεσβεία στις ΗΠΑ

«Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruç Reis ανήγγειλε τη σεισμική του έρευνα στις 21 Ιουλίου 2020, στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει το νέο tweet που έχει δημοσιεύσει στον λογαριασμό της η πρεσβεία της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top