Την έντονη αντίθεση τους στο νομοσχέδιο που κατατίθεται προς ψήφιση στη βουλή για τη μετατροπή των πέντε μεγαλύτερων μουσείων της χώρας σε ΝΠΔΔ, εξέφρασαν μέλη του Συλλόγου Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού και του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, στη διάρκεια κινητοποίησης που πραγματοποίησαν έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
Οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Πολιτισμού βρίσκονται σε αναβρασμό, εδώ και έναν χρόνο οπότε και είχε γίνει γνωστή η πρόθεση της κυβέρνησης για τη μετατροπή των πέντε μουσείων σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, ενώ πλέον με την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη βουλή, ύστερα από μια διαδικασία διαβούλευσης «express» όπως υποστηρίζουν, προχώρησαν σε κινητοποιήσεις που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις, ζητώντας την απόσυρση του ν/σ, κάτι που όπως λένε, συμφωνούν και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Τα πέντε μουσεία είναι τα: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Βυζαντινό Χριστιανικό Μουσείο, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.
Στη διάρκεια κινητοποίησης νωρίτερα σήμερα, έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, υπάλληλοι του ΥΠΠΟ και αρχαιολόγοι κρατούσαν πανό που ανέγραφε «Πωλείται», καταγγέλλοντας με αυτόν τον τρόπο πως επιχειρείται η εμπορευματοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ενώ έδεσαν μαύρα υφάσματα γύρω από αγάλματα στην είσοδο του μουσείου.
Όπως υποστηρίζουν, η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο με τίτλο «εκσυγχρονισμός της μουσειακής πολιτικής και ζητημάτων διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς», σχεδιάζει να αποκόψει τα πέντε μεγαλύτερα δημόσια αρχαιολογικά Μουσεία, από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και να τα μετατρέψει σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που θα διοικούνται από κυβερνητικά διορισμένα Διοικητικά Συμβούλια, με πρόσωπα ενδεχομένως άσχετα με το αντικείμενο.
Την ίδια στιγμή αναφέρουν ότι τα μουσεία θα επιφορτιστούν με τις γνωστές αγκυλώσεις που έχουν τα ΝΠΔΔ, θα χάσουν μεγάλο μέρος της εξωστρέφειας τους και ο ρόλος τους στην κοινωνία θα περιοριστεί αισθητά, υποστηρίζοντας ακόμη ότι θα μειωθούν οι ημέρες ελεύθερης εισόδου για το κοινό, ακόμη και στις εκπαιδευτικές εκδρομές θα πληρώνεται εισιτήριο, το κόστος παραγωγής των εκθέσεων θα αυξηθεί σημαντικά, θα υπάρχει αδιαφάνεια, τα πολυμελή διοικητικά συμβούλια θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό με χιλιάδες ευρώ κάθε μήνα, ενώ θα μπορούν να «εξάγονται» οι ελληνικές αρχαιότητες για διάστημα έως 50 χρόνια, στο πλαίσιο της δυνατότητας των μουσείων να μπορούν να κάνουν παραρτήματα και στο εξωτερικό.
Αναλυτικά για τους λόγους για τους οποίους οι υπάλληλοι του ΥΠΠΟ, οι αρχαιολόγοι και άλλες ειδικότητες επιστημόνων διαμαρτύρονται, μίλησε στο GRTimes o Γιάννης Καρλιάμπας, πρόεδρος του Παραρτήματος Μακεδονίας Θράκης του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.
Δείτε τι είπε στο βίντεο που ακολουθεί:
Το παρών στη συγκέντρωση έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, έδωσε ο συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής Διονύσης Τσακνής, ο οποίος θα είναι υποψήφιος με το ΚΚΕ στις προσεχείς εκλογές, εκφράζοντας τη στήριξη του στον αγώνα των εργαζομένων και η Ελένη Μπακιρλή, μέλος του Δ.Σ του σωματείου Εργαζομένων στο ΑΧΕΠΑ και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, που έκανε λόγο για έναν δίκαιο αγώνα, παρομοιάζοντας τη μελλοντική μετεξέλιξη των μουσείων με την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία.
Δείτε τι ανέφεραν χαρακτηριστικά:
Να σημειωθεί ότι οι στάσεις εργασίας των συλλόγων υπαλλήλων θα συνεχιστούν μέχρι και τη Δευτέρα, οπότε αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στην ολομέλεια της βουλής το νομοσχέδιο, ενώ την Κυριακή προγραμματίζουν νέα κινητοποίηση έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο. Αντίστοιχες κινητοποίησες έγιναν σήμερα και προγραμματίζονται τόσο στην Αθήνα όσο και στο Ηράκλειο, με σύνθημα πάντοτε #StandWithGreekStateMuseums.
Απόψε στις 6.30 μμ εξάλλου, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού Βορείου Ελλάδος, καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τους ίδιους λόγους στο άγαλμα Βενιζέλου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Λένε “ΌΧΙ” στη μετατροπή των πέντε μεγαλύτερων μουσείων σε ΝΠΔΔ (ΦΩΤΟ-VIDEO)