ΚΜΟΠ: Παρουσιάστηκαν δράσεις, εργαλεία και καλές πρακτικές για καθαρές θάλασσες

ΚΜΟΠ: Παρουσιάστηκαν δράσεις, εργαλεία και καλές πρακτικές για καθαρές θάλασσες

Διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Ωκεανοί σε κίνδυνο: εργαλεία και καλές πρακτικές για τη διάσωση των θαλασσών» πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών, που τιμάται κάθε χρόνο στις 8 Ιουνίου. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα OCEA(n)RT, το οποίο αποσκοπεί στην ενθάρρυνση της συμμετοχής των νέων στην προστασία των ωκεανών μέσω της εικαστικής τέχνης.

Παράλληλα, συζητήθηκαν θέματα όπως η σχεδίαση προϊόντων με βάση την κυκλική οικονομία, δράσεις μείωσης των πλαστικών στα νησιά του Αιγαίου καθώς και η χρήση ανακυκλώσιμων υλικών στην τέχνη.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Σπύρος Μποφυλάτος του Εργαστηρίου Πολύπλοκων Συστημάτων και Σχεδίασης Υπηρεσιών του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου τόνισε ανάμεσα σε άλλα ότι η κυκλική οικονομία περιλαμβάνει τον επαναπροσδιορισμό της έννοιας του αποβλήτου και μίλησε για τις νέες εκφραστικές ιδιότητες των υλικών και για τις νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες με θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Η Ζάννα Κοντομανώλη του Clean Blue Paros τόνισε ότι όλοι μαζί μπορούμε να προστατεύσουμε τα νησιά από την πλαστική ρύπανση. Το πρόγραμμα Clean Blue Paros είναι μια πρωτοβουλία της Common Seas σε συνεργασία με τον Δήμο Πάρου, με στόχο να γίνει το νησί το πρώτο στη Μεσόγειο χωρίς πλαστικά μιας χρήσης. Η κ. Κοντομανώλη ανέφερε ότι η μέθοδος Clean Blue που εφαρμόζεται δίνει προτεραιότητα στην πράξη αντί στη θεωρία με βασική αρχή «μαθαίνω κάνοντας» και παρουσίασε τις δράσεις που έχουν γίνει με την συμμετοχή πολιτών και φορέων για την υλοποίηση του προγράμματος, όπως για παράδειγμα το ότι 270.000 ενημερώθηκαν ότι το νερό στο νησί τους είναι πόσιμο ή το εκπαιδευτικό υλικό που χρησιμοποιείται από 240 σχολεία.

Η Κατερίνα Κυλερτζή, ερευνήτρια του οργανισμού All for Blue, μίλησε για τους παράκτιους και υποβρύχιους καθαρισμούς στην Ελλάδα και είπε ότι στόχος του οργανισμού είναι να μεταλαμπαδεύσει όλη τη γνώση που έχει συγκεντρώσει για την πραγματική κατάσταση στους βυθούς μέσω εκπαιδευτικών σεμιναρίων σε μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης αλλά και βιωματικές δράσεις για τους συμμετέχοντες παράκτιων και υποβρύχιων καθαρισμών.

Η Αριάδνη Ματράκα του Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας μίλησε για το πρόγραμμα «OCEA(n)RT – Ενθάρρυνση της συμμετοχής των νέων στην προστασία των ωκεανών μέσω της εικαστικής τέχνης» μια ευρωπαϊκή δράση, χρηματοδοτούμενη από το Πρόγραμμα Erasmus+ Στρατηγικές Συμπράξεις στην Εκπαίδευση Ενηλίκων της Ε.Ε., που επιδιώκει να ενθαρρύνει τη συμμετοχή των νέων στην προστασία των θαλασσών μέσω της εικαστικής τέχνης, στην Ελλάδα, την Κύπρο, τη Σουηδία, τη Μ. Βρετανία και την Ισπανία. Στο πλαίσιο αυτό, θα αναπτυχθεί ένας οδηγός με συμβουλές και κατευθυντήριες οδηγίες για οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, περιβαλλοντικές οργανώσεις, οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στον χώρο του πολιτισμού και επαγγελματίες που εργάζονται με νέους.

H Σοφία Ροδίου του ARTIT μίλησε για το upcycling, δηλαδή τη δημιουργική ανακύκλωση, μια διαδικασία κατά την οποία επεξεργάζονται άχρηστα ή ανακυκλώσιμα υλικά με σκοπό τη δημιουργία νέων προϊόντων με υψηλότερη περιβαλλοντική και καλλιτεχνική αξία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top