ΑΠΘ: Εκδήλωση για την 200ή επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης

ΑΠΘ: Εκδήλωση για την 200ή επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης

Εκδήλωση τιμής για την ιστορική 200ή επέτειο από την Ελληνική Επανάσταση διοργανώνει το ΑΠΘ, συζητώντας για την συγκεκριμένη ιστορική περίοδο μέσα από την μελέτη των λογοτεχνικών βιβλίων και βιβλίων γνώσεων.

Η εκδήλωση με τίτλο «Το 1821 μέσα από τα παιδικά βιβλία: από τις επικές βιογραφίες στις λογοτεχνικές ιστορικές αφηγήσεις» διοργανώνεται από την Παιδαγωγική Σχολή, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του ΑΠΘ «1821: Τιμή και Μνήμη», και θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, μέσω zoom, την Πέμπτη  22 Απριλίου 2021, στις 18.00.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, και η Κοσμητόρισσα της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ, Καθηγήτρια Δόμνα Κακανά.

Στόχος της εκδήλωσης είναι η  μελέτη/συζήτηση της  ιστορίας της Επανάστασης του 1821 μέσα από τα βιβλία (λογοτεχνικά και γνώσεων/πληροφοριακά) που γράφτηκαν σχετικά με το θέμα αυτό για παιδιά που φοιτούν στο Νηπιαγωγείο, το Δημοτικό Σχολείο και το Γυμνάσιο, πάντα με βάση τις προσλαμβάνουσες των μικρών παιδιών: πρώτον αναφορικά με τη μνήμη και, δεύτερον, αναφορικά με την ιστορική μνήμη.

Όπως εξηγεί η υπεύθυνη και συντονίστρια της διοργάνωσης, Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΤΕΠΑΕ) του ΑΠΘ Μένη Κανατσούλη, «η ιστορική συλλογική μνήμη μεταβιβάζεται από τις προηγούμενες γενιές στις νεότερες. Στα 200 χρόνια που μεσολάβησαν από το 1821, η προφορική λογοτεχνία (δημοτικό τραγούδι, θρύλοι, μύθοι) και η λαϊκή ζωγραφική (εκκλησιαστική και αστική) αποτελούσαν ‘‘το σχολείο’’ μέσα από το οποίο γνώριζαν οι νεότεροι –και συνήθως αναλφάβητοι- τα ηρωικά γεγονότα. Τον 20ό και τον 21ο αιώνα τα παιδιά μάθαιναν και μαθαίνουν την Ιστορία τους μέσα από τα σχολικά βιβλία αλλά επίσης –και με πιο ελκυστικό τρόπο- μέσα από τα λογοτεχνικά βιβλία και τα λογοτεχνικά βιβλία γνώσεων. Βέβαια, κυρίαρχο είναι το ερώτημα ‘‘πώς προσελκύεται ο σημερινός μικρός αναγνώστης -απομακρυσμένος καθώς είναι από την πραγματικότητα μιας άλλης εποχής- να επιδείξει ενδιαφέρον για ένα άγνωστο του ιστορικό παρελθόν;’’».

Για να απαντηθεί το ερώτημα αυτό, οι ομιλήτριες της εκδήλωσης θα ανατρέξουν σε επιλεγμένα βιβλία για παιδιά καταθέτοντας την επιστημονική τους άποψη.

Στο πρώτο μέρος, η κ. Κανατσούλη  κάνει μια συνοπτική αναδρομή σε λογοτεχνικά παιδικά βιβλία με θεματική το 1821, ενώ  η Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια του ΑΠΘ, Διδάσκουσα ΠΜΣ του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης στο Αριστοτέλειο,  Ρόζη Αγγελάκη,  επικεντρώνεται  στα αναγνώσματα παιδιών προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας.

Στο δεύτερο μέρος, οι συγγραφείς Μαρίζα Ντεκάστρο και Αγγελική Δαρλάση μεταφέρουν την προσωπική τους εμπειρία και τις συγγραφικές τεχνικές τους κατά την παραγωγή των βιβλίων τους με θέμα το 1821. Στην εκδήλωση παρεμβαίνει η Φωτεινή Ασημακοπούλου που, ως ιστορική σύμβουλος και Καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο ΕΚΠΑ, συνέβαλε στη συγγραφή του έργου «24 εικόνες για την Επανάσταση του 1821. Μακρυγιάννης & Ζωγράφος. Ένας αγωνιστής και ένας καλλιτέχνης».

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό, ενώ θα δοθεί η δυνατότητα στις/στους συμμετέχουσες/συμμετέχοντες να «συνομιλήσουν» με τις συγγραφείς των παιδικών βιβλίων.

Ο σύνδεσμος συμμετοχής εδώ

Passcode: 215668

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί μέσω  live streaming  στον σύνδεσμο

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ